Картофите имат много полезни качества Съдържат витамин С и важни за здравето фибри

Катастрофа ограничава движението по магистрала „Тракия“ в посока София

Еманюел Макрон: Търговското напрежение е в ущърб на всички

Министър Банов иска оставката на директорката на Националното музикално училище

Ердоган: Турция ще защитава правата си в Източното Средиземноморие, въпреки заплахите на Запада

Борис Джонсън ще лобира пред Тръмп за Джордж Озбърн като директор на МВФ

Нови горски пожари обхванаха различни части на Гърция

Космическият апарат „Чандраян-2” изпрати снимка на Луната (СНИМКИ)

Фотошоп издънки пълнят Instagram Български звезди прекалиха с ретуш на свои снимки това лято

Премиерът Борисов: Потвърденият кредитен рейтинг на България е поредната висока оценка за реформите у нас

Момче подкара колата на майка си в Германия, летя със 180 км/час

Туск: ЕС е готов да помогне финансово на Бразилия за гасенето на пожарите

Юрген Клоп – един голям треньор, който не мисли за пари Мениджърът на Ливърпул вече е в залата на славата на клуба

Мъж наръга жена си с нож след скандал

Голям пожар в близост до автокъщи във Варна Осем коли на пожарната се борят за овладяване на пламъците

Кой ще подложи рамо или крак на президента Вучич Опасност го дебне откъм свитата му

Сузана Василевич и Ури, френският й любим

Когато в столицата на Косово Прищина решиха да наложат мита върху вноса от Сърбия, те добре знаеха какъв ще е резултатът – че жителите на областта Ибърски Колашин, за които купуването на евтини стоки от съседната държава остана почти единствена възможност да оцелеят, ще започнат масова контрабанда. И те го направиха.

Това беше предсказуемият резултат от систематичната политика на изтласкване на последните сърби в прочутата операция срещу организираната престъпност, наречена „Железния пръстен“. Това е и резултатът от жертвите, дадени от двете страни – от Сърбия и от Косово. Кръгът е фатално затворен. Както през 2018 година, така и сега бъдещето на договора между двете столици – Белград и Прищина, членството на Сърбия в Европейския съюз и самият сръбски президент Александър Вучич са изложени на риск.

Най-интерсният въпрос е следният: Защо албанците са толкова уверени в себе си и без страх провокират дръзко своя съсед, който е почти готов да се откаже от толкова много в тяхна полза? Отговорът е – защото те не се съмняват, че сърбите в крайна сметка няма да посмеят да им изпратят войски. Кураж на старта на новият кръг от конфликти им дават и малодушните изказвания на сръбския президент за възможната „крайна загуба”, за „червените линии” и за неясните планове на Белград в случай на евентуална следваща ескалация в Северно Косово.
Няма абсолютно никакво съмнение, че западните “партньори” на държавата Косово анализират внимателно тази ситуация и имат предостатъчно информация за текущите събития и факти. Само погледнете предизвикателния списък на чуждите експерти и съветници, с които се е обградил емоционалният Александър Вучич. Те го омайват с горещи клетви за лична преданост, но всъщност изглежда, че играят двойна игра.

Да оставим настрана американеца З. Харис, който управлява „специалните проекти“. Да оставим немеца Й. Хеексенс и британеца Т. Блеър, чиито мотиви са пределно ясни: на фона на кризата англосаксонците се нуждаят за своя интерес от тлееща торф в самото сърце на Европа.
Но да обърнем обаче внимание на Сузана Василевич. Коя е тя?

Нейният кариерен полет започна стремително през 2004 година, когато не без настойчивите препоръки на своите английски приятели, тя стана експерт по връзки с медиите в администрацията на Кощуница. През 2008 година зае отговорната длъжност на ръководител на Бюрото за връзки с медиите към Министерството на вътрешните работи. И всичко това изобщо не й попречи да продължи да работи за Би Би Си, където започна сътрудничеството си през 1994 година. Не й попречи също така и да създаде в Лондон консултантската фирма Boislandry consulting, заедно с представителя на френските специални служби – хубавеца Жорж Ури, с когото беше в открита любовна афера. Отношенията с многозначителния й френски любовник тогава забавиха за известно време нейната кариера. По настояване на съветника по информационните въпроси на Социалистическата партия на Сърбия г-жа Ивана Петрович, Сузана Василевич беше принудена да напусне поста си със скандал. В Сърбия все още по онова време имаше сериозни партийни функционери, които съвестно си гледаха работата.

След време Сузана Василевич, разбира се, отрече абсолютно всичко както около любовните си истории, така и около измамата с доходите й, която нашумя през 2016 година. Тя дори успя някак си да премахне данните за чуждестранните активи от официалните сръбски регистри и да пререгистрира през 2015 година своята фирма за бизнесразузнаване на името на любимия си Жорж Ури.

Няма съмнение, че в подходящия момент, например в навечерието на парламентарните избори през пролетта на 2020 година, „патриотите“ като Сузана Василевич ще предоставят абсолютно всички необходими консултации на своите своите партньори и с голяма охота ще им разкажат за плановете на Белград.

Такива като Сузана Василевич са много полезни за избора на американеца Антъни Годфри, чиято кандидатура беше издигната от президента Доналд Тръмп за поста на американски посланик в Сърбия. По всичко личи, че Антъни Годфри е човек и дипломат, който ще тръгне за Белград с ясната стратегия да отслаби руско-сръбските връзки. И тогава на партньорите ще им трябва само, с ръцете на косовските си приятели, да притиснат в ъгъла Александър Вучич с някоя нова провокация. И отново да го поведат на къс повод. И това само една година след знаковите събития в Северно Косово.

Сузана Василевич, Акулата на перото

Всички следи от сочните истории на Сузана Василевич могат сравнително лесно да се намерят в отчетите на британските дипломати и юридически лица. Но в края на краищата нищо не попречи на тази интересна дама, която някои наричат Акулата на перото, да си намери топло административно местенце, ставайки една от най-близките и доверени съветнички на президента Александър Вучич. При това, за разлика от Вучич, Сузана Василевич се смята за истински професионалист, защото е работила в Би Би Си, както и за квалифициран и ефективен пиар мениджър. И този имидж, макар и оспорван от някои среди, е нещо, което й позволи да манипулира безнаказано и продължително сръбския държавен глава.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.