Американски боен кораб навлезе в Черно море, руските ВМС го следят

Шефът се вози отзад по средата Nissan представи концептуална електрическа лимузина с 2+1+2 места

Зимните ни курорти отбелязват Световния ден на снега

Макавой срещу Сам Джаксън в „Стъкления“ Завръщането на режисьора Шаямалан

Крепост става Атина днес заради протест, затварят пътища и метростанции

Снежната буря в САЩ взе три жертви

Договорът от Преспа е внесен в парламента на Гърция

Отбелязваме паметта на Евтимий Велики и патриарх Св. Евтимий Търновски

Небето ще се проясни за явлението „Кървава Луна” в нощта на 20 срещу 21 януари

Отново мръсен въздух в 9 града на страната

Тръмп предлага защита на имигрантите в САЩ в замяна на отпускане на средства за стена по границата с Мексико

Франция се готви да наложи данък на технологичните гиганти „Гугъл“, „Епъл“, „Фейсбук“ и „Амазон“

Облачно време днес, максималните температури ще са между 3° и 8°

71 достигна броят на жертвите от взрива на тръбопровод в Мексико

Земетресение от 6,7 по Рихтер удари Чили, загинали са двама души (ВИДЕО)

Кой ще похити Майка-Европа Дали Освалд Шпенглер е сбъркал в прогнозите си, след като е определил 2000 г. за началото на погребението на обединения Запад?

За днешна Америка ЕС е един куфар без дръжка

Преди 100 години, никому неизвестният немски учител Освалд Шпенглер, публикува в Германия трактата си „Държавата на Залеза“, понастоящем известен в Русия като „Залезът на Запада“. Книгата веднага се превърна в интелектуален бестселър. Тогава над Европа, преживяла тайфуна на Първата световна война, се носеха пророческите думи на Шпенглер за края на великите и страшни тайни на фаустовската душа, за безвъзвратното угасване и некроза на западната култура, на нейните прощалните отблясъци върху гаснещите хоризонти.

Шпенглер е увлечен по сравняването на различните култури и прави няколко хронологични таблици, в които отбелязва 2000 г. като началото на погребението на обединения Запад. Сбърка ли Освалд Шпенглер в прогнозите си?

Периодът между Първата и Втората световни войни е малък и последната чудовищна война помита стария ред и води до реалното разделение на Европа на две части. След 1945 г. всички европейски държави са под ясния протекторат на САЩ и СССР. Така нареченият свободен свят лежеше на меки постели, но трудно спеше. Подобна беше ситуацията и в страните с народна демокрация. В Германия се проведе стерилизация на масовото съзнание, но в същото време се разполагаха американските „Пършинг“. Социалистическа Чехословакия се мъчеше да излезе от своя застой, но дочака своя час, когато съветската танкова армада нахлу в нея, готова, за няколко дни, да стигне и до Ламанша.

В края на 80-те години всичко се промени и руското влияние в Европа беше рязко отслабено, а предишните граници се скъсаха. Нещастната ГДР беше погълната от западната си сестра. Варшавският блок се разпадна, а самият СССР престана да съществува. През този период се роди геополитическият изтърсак, международната химера известна като Европейски съюз. Това рехаво образование беше определено да изтласка Русия от европейския континент и да легитимира наднационалните ръководни органи, висящи над пъстрия и проблемен конгломерат на страните от Нова и Стара Европа.

Нямаше никакъв дълбок икономически смисъл да се държи тази нееднородна тълпа в единен валутен и митнически съюз. Това синтетично царство е чист политически проект на САЩ, без естествена жизнеспособност. Нарушенията вътре в ЕС са огромни и фатални. Неслучайно, управляващият елит на Стария свят сериозно обмисля доктрината за „Европа на две скорости“, която раздели тлъстите „овце“ от хилавите „кози“. Зад това стои желанието да се институционализира делбата на богати и бедни.

През всичките тези десетилетия ЕС плаваше на повърхността за сметка на трансатлантическата магия. Но този магия с идването на Тръмп бързо и неумолимо започна да отслабва. Лъжиците и ютиите, висящи във въздуха, изведнъж изпопадаха.

За днешна Америка ЕС е един куфар без дръжка, който е труден да го носиш, но и да го изхвърлиш е жалко. Свикнали на васалско безгрижие, държавите от ЕС не се стремят да се самоиздържат и да се защитават. След Втората световна война субектът Европа, подобно на ранена птица, „иска да се изправи, но не може…“.

При тези обстоятелства разпадът на ЕС е предопределен и неизбежен. Само хитрата Англия с безшумната ловкост на змия грациозно се изтегли настрана.

Единственият въпрос е кой и как ще бъде разделено физическото и духовното европейско наследство? Въпросът кой, дори не си струва да бъде задаван. Гигантският призрак на световния триумвират се е издигнал над страните и народите на Земята.

За САЩ въпросът за Европа е сложен и болезнен. Самата американска империя е рожба на европейския дух и европейската воля. Да се предаде Европа с нейния интелектуален и промишлен потенциал в лапите на китайците и руснаците никак не е желателно! Но трансокеанския глобализъм напълно се провали и се превърна в източник на проблеми, а ЕС се превърна в паразитно образование с добри мастни натрупвания от „взаимно изгодното“ партньорство. За Тръмп стана важно да промени правилата на търговските отношения, да наложи на Европа своя втечнен природен газ и да отръска богатия евро Буратино, така че от него да се изсипят златните монети. Последиците от тази процедура са трудни за прогнозиране.

Китай брутално инвестира огромни средства в Централна и Източна Европа през последните години. Чехия, Гърция и Унгария стават трамплин на предстоящата китайска експанзия. Китайците методично изкупуват пристанища, летища, енергийни системи, агрохолдинги. Това са сериозни инфраструктурни обекти, а не някакви футболни клубове! За шест години преките китайски инвестиции в европейската икономика нараснаха 22 пъти! Китайските лобисти провеждат тайни преговори с европейските политици, купуват министри и парламентаристи и скоро ще се появят скандалите около тези агенти на влияние.

Над тесните улици на Прага висят банери, които ви приканват да купите юани. Китайските работници денонощно изграждат мостове и пътища и прокарват Великия път от изток на запад. Какъв ще бъде този път на Коприната, или на Танковете? Ще покаже времето.

Русия методично и търпеливо полага своя Северен поток в сърцето на Европа, в Германия, тази крепост на „земята на светите чудеса“. Нивото на русофобия в контролираните немски медии ни казва, че силите зад океана са сериозно обезпокоени от влиянието на Русия в този регион.

Така или иначе, през следващите години предстои битката за Германия. Там се сгъстява енергията на противостоене и този твърд възел от противоречия непрекъснато се напряга. Не е трудно да се досетите, че от изхода на тази битка зависи съдбата на всичко, включително и на голямото европейско наследство.

(Превод за „Труд“ Павел Павлов)

Легенди и митове

Похищението на Европа. Рисунка върху древногръцка ваза и картина на Тициан със същия сюжет.
Похищението на Европа. Рисунка върху древногръцка ваза и картина на Тициан със същия сюжет.

Европа в древногръцката митология е дъщеря на финикийския цар Агенор, сестра на Кадъм. Според легендата, Зевс се явил пред Европа, която играела с приятелки на брега на морето, под вида на бял бик и я отнесъл на остров Крит. Там той се превърнал в прекрасен младеж и омаял Европа. Така се родили Минос, Радамант и Сарпедон.

Впоследствие Европа се омъжила за Астерион, царят на Крит, който умирайки бездетен, оставил властта над острова на синовете на Европа от Зевс.

Освен в Крит, Европа е почитана и в Тива. Херодот рационализира мита на Европа и я счита за дъщеря на финикийски цар, която е отвлечена от критски търговци.

Похищението на Европа е сюжет на няколко картини и е изобразено и на гръцката монета от 2 евро.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. ЕС е един позитивен ИКОНОМИЧЕСКИ и ПОЛИТИЧЕСКИ проект. И има бъдеще, въпреки обективни и субективни трудности! Рано е за прогнози. Само големи ИЗРОДИ може да са против…. но те него разбират

  2. Spengler pishe knigata si prez WW1, tozi e diletant, nedouchil , ne zashtitil PhD tezata si, samotnik, bezparichen, s nevrastenichen harakter / nasleden ot babata evreika , kazvat /, chetete Bibliata – miusulmanite chekat Prishstvieto na Gospoda Iisus, a Vie !!! Razbira se EU e avtoritaren/ bolshevishki proekt, ala tui sa coveshki napravi. Da gledame da se namerim dostoini za Bozhieto Prishestvie, kat ,razumnite devici’ ot pritchata na Hristos !

  3. след като ЕИО колонизира Източна Европа, успя да запази за около 30 г. добър стандарт на живот за „Стара Европа“. но колониалните приходи започнаха да намаляват, та се наложи ЕС набързо да фашизира Украйна, за да изсмуче ресурсите й за 5-10 г., после остават т.нар. „западни Балкани“ /за 10-15 г./ и накрая – неминуемо самоизяждане…

    1. blind,ама МНОГО СИ ТЪП ! АМА МНОГО, СТАЛИНСКИ ЗАДНИК…….

  4. ЕС е Една голяма комунистическа каса за пари , разпределена от престъпници политици…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.