На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Кой ще провери Лозан Панов?

Историята има уникалното свойство да се повтаря. При това по начин, който винаги да ни напомня колко преходни са всички човешки страсти и терзания. Още древноизточният философ Омар Хаям е казал: “Не прави зло – то ще се върне, не плюй в кладенец – вода оттам ще пиеш, не обиждай по-ниския от тебе ранг – ще се наложи за нещо да го молиш”. Казват още, че историята се повтаряла като фарс…

В средата на март 2014 г. една от медийните бухалки на олигарха Иво Прокопиев прави “разкритието”, че върховен съдия вечеря калмари и октоподи с подсъдим. Трапезният разговор е документиран със снимки от щатен фотограф на Прокопиев, което дава повод на кукловода на войната срещу правосъдната система у нас, да настоява чрез серия от поръчкови статии магистратът да бъде санкциониран. И това се случва – Висшият съдебен съвет образува дисциплинарна проверка срещу върховния съдия Петър Стоянов, която приключва през миналата година с решението за намаляване възнаграждението на магистрата с 25% за срок от една година. ВСС е безкомпромисен, нищо, че самият Стоянов е бил негов член в предишен състав. В крайна сметка, наказанието е отменено с решение на петчленен състав на Върховния административен съд. Преди това, обаче, съдия Стоянов е откомандирован от ВАС. Въпреки всички последици, атаките на изданието на олигарха Прокопиев срещу магистрата Стоянов продължават и до днес.

Две години и половина след “сензацията”, съдебната система е изправена не просто пред повторение на историята като фарс, а пред фундаментален тест, от чието преминаване ще се разбере – възможна ли е изобщо борбата с корупцията сред магистратите, Причина №1 за отчетливо ниското обществено доверие към Темида. Както при случая с вечерята с морските дарове и в тази история става въпрос за трапези – изобилстващи от алкохол и танци, а и поставящи основателно въпроса за интегритета не на друг, а на съдия №1 – Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд и като такъв – представляващ Съдийската колегия на ВСС.

В прегръдка с фалиралия КТБ

Вероятно заради навечерието на президентския балотаж, не дотам сериозен отзвук получиха няколко откровено притеснителни снимки, които електронният таблоид БЛИЦ разпространи. Става въпрос за фотоси, на които се вижда как председателят на ВКС Лозан Панов пее, пие и танцува не с кого да е, а с адвокат на издирвания вече над две години банкер-беглец Цветан Василев, довел до банкрут четвъртата по големина българска банка. На една от снимките е видно, че Панов и адвокатът на Василев – Божидар Банков – са повече от близки, след като защитникът може да си позволи да прегръща и разцелува пристигащия на пиянския гуляй съдия №1. И макар да не е широко известен, Банков е юрист, който има дългогодишни отношения с Цветан Василев. Адвокатът участва в управлението на няколко от фирмите-бушони, през които укриващият се в Белград беглец е източвал КТБ – “Шийлд инвестмънт”, “НУРТС”, “Тауърком”. Точно тази обвързаност между Цветан Василев и Божидар Банков от една страна, а от друга – между Панов и Банков – поставя сериозната въпросителна пред справедливия изход на едно от най-големите дела у нас, което още дори не е стартирало пред Специализирания наказателен съд – делото за фалита на КТБ. Как обществото да има доверие на съдебната система по дело с толкова голям отзвук, след като съдия №1 демонстрира близост с основния подсъдим и организатор на организираната престъпна група в КТБ Цветан Василев?

Бонус – да познаваш съдията

Очевадният конфликт на интереси, в който Лозан Панов изпада, всъщност е само част от далеч по-мащабен скандал, следствие от вече депозиран в деловодството на ВСС сигнал срещу съдия №1. Самият сигнал е свързан с искане за проверка на делата, които частната компания “Мегатурс 1” ЕООД е печелила пред Върховния касационен съд, както и пред други съдебни инстанции, в които Панов е правораздавал преди това – ВАС и Административен съд София-град. Твърденията са, че съдебни дела, по които “Мегатурс 1” ЕООД се е явявала, са разгледани в полза на частната фирма. Оказва се, че на снимките от пиянския гуляй, освен с адвоката на Цветан Василев, Лозан Панов се е снимал и с Петьо Василев, собственик на “Мегатурс 1” ЕООД. Ситуация, която потвърждава широко разпространеното мнение в обществото, че ако познаваш правилните магистрати, то това е солиден бонус за изхода на всеки съдебен процес, който ти се наложи да водиш.

Въпросната компания се оказва изпълнител на редица строителни и ремонтни дейности по обекти на държавни институции. В портфолиото на фирмата, чийто собственик се оказва в близки и приятелски отношения със съдия №1, на първо място дори е поставена администрацията на президента. Този факт, сам по себе си, не би представлявал проблем, освен, ако нямаше толкова дълбоко сходство между вижданията на Лозан Панов и на държавния глава Росен Плевнелиев по въпроса за интегритета на магистратите и борбата с корупцията в съдебната власт. Нещо, което също има своето логично обяснение, ако се има предвид ролята, която президентският съветник Кристиан Таков има в подготовката на речите, с които Лозан Панов зове колегите си от съдебната система към бунтове. Какво ли мисли Таков за снимките на Панов?

Дали още “моралът е над закона”?

Висшият съдебен съвет е този орган, който ще трябва незабавно да разгледа както сигнала срещу съдия №1, така и да се запознае в детайли с материалите в медиите за документираната близост на Лозан Панов както с адвокат Божидар Банков, така и с бизнесмена Петьо Василев. Така, както го направи преди две години, когато се самосезира от “сензационната” публикация в медийната бухалка на олигарха Иво Прокопиев. Въпреки, че публикациите излязоха още на 10 и 11 ноември, до момента реакция от ВСС няма. Едно от обясненията се крие в промяната, която законодателят направи с последните поправки в Конституцията и в Закона за съдебната власт. От пролетта на тази година ВСС заседава на две колегии, както има и две комисии по етика  – една за съдиите и една за прокурорите и следователите. Председател на съдийската колегия на ВСС пък е самият Лозан Панов. Така се оказва, че съдия №1, като пръв сред равни, следва още на днешното заседание да поиска включването на извънредна точка – проверка по сигнала срещу самия него. Ако не го направи, Панов ще погази всякакви морални норми, за които претендира и твърди, че се бори. Нещо повече, дори и по инициатива на други членове на съдийската колегия на ВСС да се стигне до дисциплинарна проверка срещу съдия №1, то нейният изход изглежда неясен, защото, освен че трябва да проверява сам себе си, Панов има право да гласува в собствена защита. А за доказателство, че историята винаги се повтаря, но често като фарс, достатъчно е да се припомни, че само преди една година председателят на ВКС обясняваше как “моралът стоял над закона”. Същевременно скандалите около Лозан Панов и нерегламентираните му връзки с адвокати съвсем не са от вчера.

Припомняме, че станаха публично известни връзките му с адвокат Иван Тодоров, когото Панов посещава на крака в кантората му и си разменя СМС-и по Коледа. Ако вярваше и държеше на собствените си думи, след разкритията за участието му в пиянски гуляй с компрометиращи го персони, съдия №1 трябваше най-малкото вече сам да си е направил отвод и да се е самоотстранил от длъжност, поне до изясняване на казуса. За да подаде оставка Лозан Панов трябва смелост, а пиещият, пеещият и танцуващият съдия №1 вече е показал, че предпочита да се страхува, дори и когато подсъдими и кандидат-подсъдими олигарси го закрилят.

ВСС да докаже, че бори корупцията в съдебната власт

Броени месеци преди края на мандата на този Висш съдебен съвет, мнозинството в него трябва да отговори на очакванията на обществото за борба с корупцията в съдебната власт и интегритет на магистратите. Това би могло да стане единствено чрез стартиране на дисциплинарна проверка срещу Лозан Панов, чието провеждане трябва да се случи при възможно най-високо ниво на публичност. А, ако се установят и най-малките данни за зависимост, които потвърждават сигнала срещу Панов и/или добилите публичност благодарение на фотосите съмнителни контакти на съдия №1, то Пленумът на ВСС трябва да предприеме и следващата стъпка – да поиска отстраняването на уронващия престижа на съдебната власт висш магистрат. А указът на президента ще освободи Темида от страховете й.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. не разбирам защо трудоваците са сложили РАЗКРИТИЕТО‌ и СЕНЗАЦИЯТА в кавички…

  2. минималното условие да разберещ нещо,е наличието на сиви клетки и някоя и друга гънка в главата!!!!!!!!

  3. Ами, те хората са го казали още преди век: Има огромна разлика между правосъдие и справедливост!! И колкото повече пари имаш, толкова повече правосъдие получаваш!!!!!

  4. Всички са за разстрел, не магистрати, изроди! Дано един ден тая система ги съди и тях “справедливо”

  5. Може би са объркали адресанта на сигнала който би трябвало да е ИВСС,Интересно е за обществото наистина ,интересно дали Галя Георгиева ще се затича да прави проверки както преди година-две се самъзери и хукна да проверява СГС и Янева,във връзка с публикации на други медии

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.