Коктейл от наркотици погуби варненец

Морски дракон и насекоми са летните заплахи край морето

37-годишен варненец издъхна в клиниката по токсикология във Военноморска болница след наркомански маратон. В организма му лекарите открили следи от хероин, метадон, кокаин, амфетамини и метаамфетамини.

Мъжът бил зависим, с тежко увредено сърце и черен дроб и въпреки усилията на медиците не могъл да преодолее ударния токсичен микс. "Рядко имамe пациенти, смесили толкова много видове наркотици", обясни пред "Труд" началникът на клиниката доц. Снежа Златева. Според нея засега няма наплив от препили летовници, но е факт първият за сезона случай на убождане от морски дракон. Подобната на попче дънна риба е опасна заради острия отровен шип, с който се отбранява. Пострадалият е рибар, който първо опитал да се самолекува, като си горил раната.

"Това е грешка. Веднага трябва да се търси токсиколог, иначе ръката може да остане частично парализирана за месеци", обясни доц. Златева. Всяко лято екипът й оказва помощ на убодени, предимно рибари. "За да се опазят, да слагат дебели ръкавици, когато вадят улова", съветва доц. Златева. Репелент помага срещу другия летен риск - ужилването от насекоми. Вече има неколцина пострадали от пчелни атаки при излети. Ако човек е алергичен, това може да го погуби. Последният смъртен случай в региона е от миналата година, когато разлютени пчели нажилиха фатално пенсионер.

Коментари

Задължително поле