Колата не позволява на водача да заспи

Всяка четвърта катастрофа със смъртен случай в Европа се дължи на заспиване на водача зад волана при движение на магистрала. Този риск отпада благодарение на най-модерни технологии за безопасност, които се внедряват в автомобилите от луксозния клас. Германският производител Opel предлага същите системи за по-широк кръг потребители като купувачите на новия компактен SUV модел Grandland X, който ще направи световна премиера на есенното изложение във Франкфурт.

Автомобилът на Opel е оборудван в стандартното ниво на изпълнение Innovation с богата гама от електронни асистенти като предупреждение за опасност от челен сблъсък с функция за автоматично спиране и защита на пешеходците, система за автоматично паркиране 360-градусова панорамна видимост от камери. Безопасността се допълва от автоматичния темпомат с функция за спиране и системата за предупреждение при сънливост на водача.

Електронните системи на Grandland X разпознават кога настъпва промяна в траекторията на автомобила. Такава обикновено се предизвиква при натрупана умора и сънливост на човека зад волана. В такъв случай той получава предупреждение от контролните уреди, съпроводено с акустичен сигнал. След първите три предупреждения следващото е с различно съобщение и по-силен звуков сигнал.

Освен системата за предупреждение при умора, Grandland X предлага оптимална видимост през нощта без заслепяване с автоматичните адаптивни LED светлини. А системата OnStar, освен постоянна телефонна връзка с личен асистент от колцентър, дава възможност да се правят дистанционно резервации на хотелски стаи, търсене на паркоместа и проследяване на автомобила при кражба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили