Дневен хороскоп на Алена за сряда, 22.01.2020

На 22 януари 2020 да почерпят

Джеф Безос отново е най-богатият човек в света

КНДР ще къса всички връзки със света

В САЩ проверяват първи случай на китайския коронавирус

Европейската транспортна комисия прие споразумението по пакета „Мобилност“

България е котенце, Хърватия – дракон

Владимир Путин назначи новото правителство на Русия (ВИДЕО) Ключови министри запазиха постовете си

Премиерът Борисов се срещна с президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов

Бърза смърт идва от Китай Новият коронавирус покоси над 291 души

Президентите Румен Радев и Реувен Ривлин обсъдиха партньорството в иновациите, сигурността и добрите практики

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 януари 2020

150 милиона долара за „1917”

Зам.-председател на Комисията за финансов надзор подаде оставка

Тракийски университет привлича студенти с нови специалности

Коледа в опустошеното Хитрино

Има изцяло и частично сринати къщи, които пак са негодни и трябва да се съборят.

Десетки доброволци от съседни села пристигнаха в Хитрино, за да помагат на съседите си. Разбираемо, настроението в почерненото село не е празнично. Само преди две седмици там загинаха седем души, десетки бяха ранени, а много къщи – разрушени.

Част от хората от Хитрино са при роднини за празниците, но други предпочетоха да останат в селото. Те бяха допуснати преди дни до къщите си след евакуацията на селото, докато бъдат изтеглени авариралите цистерни.

Като цяло на никого в Хитрино не му е до празник. Спомените от трагедията, сполетяла селото, не избледняват, но все пак местните хора се опитват да гледат напред.

Вилдания Керим за първи път влиза в дома си след ужасното утро на 10 декември, когато Хитрино беше обгърнато в пламъци и разруха.

„Направо ужасия, в шок съм. Не очаквах чак толкова, аз само помислих, че стъкла. То ужас и покрив, дворища, нищо не е останало.
Всичко станало за секунди. Спомня си, че чула силен гръм. Скочила от леглото изплашена и имала сили само да вика, защото първата ѝ мисъл била за децата ѝ“, казва жената.

„Не сме за празници вече“, допълва Вилдания.

За празник не мислят и в съседната община Никола Козлево. Часове преди Бъдни вечер оттам пристигнаха десетки доброволци, които да помогнат за възстановяването на Хитрино. Водени от кмета Ешреф Реджеб, се включиха в почистването и отстраняването на щетите.

Доброволческата група съдейства за разполагането на фургоните за временно настаняване и разчисти една от най-пострадалите части на селото – пред сградата на кметството и фурната, където загина младо семейство при взрива, избухнал рано сутринта на 10-ти декември. “

„В дни на такова огромно нещастие имаме дълг към хората на Хитрино. Нашата цел е да помогнем с каквото можем за по-бързото възстановяване на щетите и преодоляването на последствията от тази трагедия. Затова беше сформирана доброволческата група. Ще работим и през почивните дни, за да може животът в Хитрино по-бързо да се нормализира“, каза кметът Реджеб.

Възстановителните дейности в селото продължават с пълна сила.

Утре – на Коледа, Хитрино очаква посещения на високо ниво. Селото ще посетят Варненският и великопреславски митрополит Йоан, районният мюфтия Месут Мехмедо, ще дойде и премиерът в оставка Бойко Борисов.

Източник: БТВ, БНТ, БНР

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.