Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Коледа в опустошеното Хитрино

Има изцяло и частично сринати къщи, които пак са негодни и трябва да се съборят. Снимка: Цветелина Георгиева

Десетки доброволци от съседни села пристигнаха в Хитрино, за да помагат на съседите си. Разбираемо, настроението в почерненото село не е празнично. Само преди две седмици там загинаха седем души, десетки бяха ранени, а много къщи – разрушени.

Част от хората от Хитрино са при роднини за празниците, но други предпочетоха да останат в селото. Те бяха допуснати преди дни до къщите си след евакуацията на селото, докато бъдат изтеглени авариралите цистерни.

Като цяло на никого в Хитрино не му е до празник. Спомените от трагедията, сполетяла селото, не избледняват, но все пак местните хора се опитват да гледат напред.

Вилдания Керим за първи път влиза в дома си след ужасното утро на 10 декември, когато Хитрино беше обгърнато в пламъци и разруха.

“Направо ужасия, в шок съм. Не очаквах чак толкова, аз само помислих, че стъкла. То ужас и покрив, дворища, нищо не е останало.
Всичко станало за секунди. Спомня си, че чула силен гръм. Скочила от леглото изплашена и имала сили само да вика, защото първата ѝ мисъл била за децата ѝ”, казва жената.

“Не сме за празници вече”, допълва Вилдания.

За празник не мислят и в съседната община Никола Козлево. Часове преди Бъдни вечер оттам пристигнаха десетки доброволци, които да помогнат за възстановяването на Хитрино. Водени от кмета Ешреф Реджеб, се включиха в почистването и отстраняването на щетите.

Доброволческата група съдейства за разполагането на фургоните за временно настаняване и разчисти една от най-пострадалите части на селото – пред сградата на кметството и фурната, където загина младо семейство при взрива, избухнал рано сутринта на 10-ти декември. ”

“В дни на такова огромно нещастие имаме дълг към хората на Хитрино. Нашата цел е да помогнем с каквото можем за по-бързото възстановяване на щетите и преодоляването на последствията от тази трагедия. Затова беше сформирана доброволческата група. Ще работим и през почивните дни, за да може животът в Хитрино по-бързо да се нормализира”, каза кметът Реджеб.

Възстановителните дейности в селото продължават с пълна сила.

Утре – на Коледа, Хитрино очаква посещения на високо ниво. Селото ще посетят Варненският и великопреславски митрополит Йоан, районният мюфтия Месут Мехмедо, ще дойде и премиерът в оставка Бойко Борисов.

Източник: БТВ, БНТ, БНР

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете