Коледен кабинет реди Росен Плевнелиев

Министри ще са хора от администрацията на “Дондуков” 2

Очаква се главният секретар на президента Росен Кожухаров да оглави служебното правителство

Коледен кабинет реди президентът Росен Плевнелиев. Това стана ясно от думите му след връщането на втория мандат от БСП. Държавният глава подчерта, че при изчерпване на конституционната процедура и невъзможност политическите сили да съставят ново правителство в рамките на 43-тото народно събрание е готов да назначи трето служебно правителство в рамките на своя мандат.

“За съжаление сме в ситуация, в която възможността 43-тото народно събрание да излъчи устойчива формула за съставяне на правителство е минимална”, заяви Плевнелиев.

Третият мандат ще бъде връчен на Реформаторския блок идния понеделник 12 ноември, в 11 ч. Лидерите на партиите в него още във вторник отидоха при премиера в оставка Бойко Борисов, за да търсят подкрепа. Пред журналисти депутатката Менда Стоянова, която бе поканена на срещата с РБ, обяви, че разговори за подкрепа ще се водят, след като бъде връчен мандатът. Народни представители от ГЕРБ обаче бяха категорични, че няма да подкрепят правителство, предлагано от реформаторите. Това означава, че РБ, дори и да получат мандата в началото на следващата седмица (на 12 или 14 декември), ще трябва да го върнат най-късно на 21 декември. Още на следващия ден Плевнелиев може да представи третия си служебен кабинет. В парламента усилено се коментира, че той ще бъде оглавен от главния секретар на “Дондуков” 2 Росен Кожухаров. Екатерина Захариева, за която доскоро се твърдеше, че има амбиции да оглави поне едно служебно правителство, отказала. Причината е, че се надявала да запази поста правосъден министър и в следващ кабинет на Борисов. Премиерът в оставка предупреди, че негови министри не бива да участват в други правителства. Плевнелиев вероятно ще заложи и този път основно на секретарите и съветниците си в президентството. Постове се очаква да заемат и Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване и иновации, и Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество, както и съветникът по икономика и иновации Евгени Ангелов.

В конституцията няма срокове нито за връчване на мандатите, нито за съставяне на служебно правителство. Нищо не задължава Плевнелиев да реди кабинет, чийто живот ще е около месец. През декември 1996 г. тогавашният държавен глава Желю Желев не връчи мандати и остави това на следващия президент Петър Стоянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика