Сблъсък с интриги за Стрелците, нови доходи за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 5 април 2020 да почерпят

Зад завесата на пандемията

708 жертви на COVID-19 във Великобритания, сред тях е и 5-годишно дете

Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Заловиха лидера на Ислямска държава в Афганистан (ВИДЕО)

Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

Медицинският експертен съвет към правителството спира да съществува

Люксембург доживя голям футболен форум

Спад на броя на загиналите от коронавирус за денонощие в Италия

Борисов и Нетаняху обсъдиха пандемията от COVID-19

Гърция удължи мерките до 27 април

Жертвите на коронавируса по света са над 60 000

Хората без здравна застраховка в САЩ може да платят до 74 000 долара за лечение на COVID-19

Отлагат промените в Закона за енергетиката

Коледната приказка на д-р Алексиев от Хамбург Филантропът организира поликлиника в приюта на отец Иван

Вълнува се, че е привлякъл един германски аристократ за каузата – Макс Граф фон Шверин, който е от една от най-старите благороднически фамилии в Германия

Жестока катастрофа преобръща живота на семейството му

Д-р Алексиев и отец Кръстин с деца от българската православна общност в Хамбург.
Д-р Алексиев и отец Кръстин с деца от българската православна общност в Хамбург.

Той е от хирурзите, за които не е достатъчно да спасяват човешки живот в операционната. Приел е като лична кауза да помага на безпомощните и слабите. От 1979-та с малки изключения живее в Германия. Работи в Хамбург в условията на зверска конкуренция на здравни заведения от Германия и Европа. Оперира и е съдружник във “Фахарцт Клиник Хамбург”, ръководи и собствен здравен център с 3 отделения – обща хирургия, ортопедия и вътрешни болести и обща медицина. Сърцето му обаче нито за ден не е спряло да тупти за България, а умът му – да мисли как да

помага на приюта на отец Иван от Нови хан.

Д-р Алексиев поздравява Йоана Каменарска на благотворителния концерт в помощ на приюта на отец Иван в Хамбург.
Д-р Алексиев поздравява Йоана Каменарска на благотворителния концерт в помощ на приюта на отец Иван в Хамбург.

Своята Коледна приказка той започва да пише тихо и без медиен шум през 2007-ма, когато жестока катастрофа преобръща живота на семейството му. Една кола помита съпругата му Роза. След няколко месеца борба между живота и смъртта Бог му връща любимата жена, а той се зарича, че ще върне доброто, дадено му свише. Силно впечатлен е от мисията на отец Иван и приема хуманното му дело като лична кауза. В Нови хан пък среща германския журналист Клаус-Петер Лийкфелд, който прави репортаж за отеца. Двамата филантропи събират в Германия кръг от почитатели на социалния проект на отец Иван от Мюнхен, Берлин и Хамбург – и българи, и германци. Оттогава за сиротите души на отеца д-р Алексиев е като ангел, слязъл от небето.

През 2015 г. заедно със свои съмишленици той регистрира дружеството “Арс унд Хуманитас”, което организира благотворителни изложби, концерти и филми в помощ на приюта. Тази година на 17 април в красивата огледална зала на “Museum f?r Kunst und Gewerbe” – един от най-значимите в Хамбург се е провел шестият концерт с творби на Брамс, а на 18 януари 2019 г. се планира седмият. Половината от приходите от концертите са за артистите, а другата половина отиват за каузата “Якимово” – втория социален проект на отец Иван. За личните средства, които влага при организирането на благотворителните акции, д-р Алексиев не желае да се споменава. “По-добре пишете за отеца, той е важният”, казва филантропът.

Той е много доволен от последната изложба, която организира във “Фахарцт Клиник” на 28 юни 2018 г. Вълнува се, че е привлякъл един германски аристократ за каузата – Макс Граф фон Шверин, който е от една от най-старите благороднически фамилии в Германия. “Смисълът на изложбата беше да се даде публичност на каузата на отеца, да доближим проблемите на България до средния германец”, каза пред “Труд” докторът. В хуманното му дело много помага и проф. Герд-Винанд Имайер, почетен консул на България в Хамбург, който от години лично се ангажира с каузата му.

През 2015 г. д-р Алексиев чува, че отец Иван е купил с дарения къщи в монтанското село Якимово, където настанява 250 свои питомци, като в Нови хан остават по-безпомощните – майки с деца. Когато децата пораснат, отец Иван ги премества в къщи в Якимово и им осигурява поминък. “Проектът в Якимово е изключителен! В едно запустяващо село в най-бедния район на Европейския съюз изведнъж отиват 250 млади хора – това е като топъл дъжд!”, въодушевява се докторът. Силно впечатлен, той решава да съсредоточи усилията си в Якимово. Води група германски журналисти в България и режисьорът Теес Клан прави пълнометражен документален филм “На гости на Ноевия ковчег на отец Иван”, а публицистът Клаус-Петер Лийкфелд публикува в германско списание репортаж за Якимово. Вълнуващият филм и репортаж докосват сърцата на германците и те събират дарения за приюта.

Докторът и съмишлениците му от българското настоятелство на българския православен храм “Св. Св. Кирил и Методий” в Хамбург натоварват един тир с мебели, медицинско и болнично оборудване, битова техника и всякакви предмети от бита за Якимово. Д-р Алексиев е възхитен от отец Кръстин и хората от църковното настоятелство. “Не минава наша акция за Якимово без тях! Тези млади и много енергични хора на по 30-35 години са неуморни! Събират мебели, бяла техника, всичко, необходимо за Якимово, а когато им звънна, че трябва да се товари нещо, винаги са насреща”, хвали ги докторът.

От няколко години е станало традиция всяко лято или есен д-р Алексиев заедно със свой приятел, бизнесмена Волфганг Брийст, да идва в България, за да разбере от какво имат нужда в приюта. А Брийст с цялото си сърце е посветен на каузата на своя приятел. От посещенията в Якимово германската група разбира, че най-големият проблем е липсата на качествена медицинска помощ в района. Затова през 2015 г. се захващат с изключително смел проект – здравен център в запустелия Северозапад, и са на път през пролетта да прережат лентата.

В Якимово вече е ремонтирана една от най-големите сгради, собственост на приюта, за здравен център, със средства от Хамбург. Монтирани са климатици и е осигурена нужната апаратура. На първо време там ще има 4 кабинета – стоматологичен, вътрешни и очни болести и гинекология.
Това е обаче само първият етап от амбициозния проект на д-р Алексиев. В по-далечно бъдеще се планира дневна клиника с операционна зала. Миналата година от Хамбург е изпратен в Якимово тир с медицинска апаратура и всякакви други пособия – дарения, които докторът осигурява от “Фахарцт Клиник”. Следващият етап е рентген, а после – хирургичното отделение да прерасне в болница за активно лечение. “За някои това може да звучи нереално, в този затънтен край да се правят сложни операции, но ще го направим стъпка по стъпка”, убеден е филантропът.

През август и септември тази година д-р Алексиев пак е идвал в България заедно с приятеля си Волфганг и е много въодушевен от срещите си с хора, важни за проекта. “Решихме най-големия проблем”, вълнува се благодетелят. Той е организирал много ценно сътрудничество между “Фахарцт Клиник” и МБАЛ “Св. Николай Чудотворец” в Лом. Доволен е, че вече е в близки приятелски отношения с шефа на болницата д-р Георги Сивков. “Той е много енергичен човек, ангажиран е лично с проекта на отец Иван и пое задължението да помогне в регистрацията на поликлиниката и осигуряването на специалисти от Ломската болница, които веднъж седмично да водят прегледи в Якимово. Сега сме една сговорна дружинка – ние помагаме на болницата в Лом, а от там ще помагат на поликлиниката в Якимово”, доволен е д-р Алексиев.

През септември той организира дарение за болницата в Лом – 24 модерни легла с дистанционно управление, специализирани за следоперационно лечение. От приюта на отец Иван пък в Ломската болница е прехвърлена част от качествената операционна техника, дарена от Хамбург. “Решихме, че до изграждането на болнична база има много време и вместо апаратурата да събира прах в Якимово, да послужи на лекарите в Лом. А колегите бяха много щастливи от дарението”, радва се д-р Алексиев.

През август неуморният тандем Алексиев – Брийст провежда стратегически срещи в България. Двамата посещават Видинския митрополит Даниил. Негово Високопреосвещенство им дава благословията си за поликлиниката в Якимово и обещава лично да води тържествения водосвет при откриването. Получават благословията и на викария на Софийската митрополия Поликарп. “Идеята ни беше да приближим българското висше духовенство към проекта на отец Иван, да го направим по-съпричастно към тази кауза”, казва д-р Алексиев.

59-годишният Христо Алексиев е второ поколение лекар, наследил е любовта към хирургията от баща си д-р Георги Алексиев. Майка му д-р Виржиния Алексиева и брат му д-р Александър Алексиев също са лекари. В края на 50-те години родителите му работят в малко градче до Гьотинген, Германия, а 5-годишният Христо попива миризмата на болница. На 8 години вече мечтае да стане хирург като баща си.

Когато семейството му се връща в България, Христо завършва Софийската математическа гимназия, а после следва медицина в Хале. Специализира коремна хирургия и травматология. За православния християнин не е пречка да работи в германски католически и протестантски болници. “В условията на комунистическия режим в Германия тези здравни заведения даваха много по-голяма свобода на медиците”, казва докторът. Той е от първото поколение лекари в Германия, въвели и разпространили лапароскопските (безкръвни) операции още през далечната 1991 г. Кандидат е на медицинските науки по висцерална (коремна) хирургия, автор е на десетки научни публикации в медицински издания.

От много години д-р Алексиев е в щастлив брак с чилийката Роза, в която се влюбва още като студент в Хале. Споделя, че тя е променила изцяло живота му. Заедно решават и проблемите в работата му, като Роза е сърцето на собствената му клиника. “Тя се ползва с огромно доверие сред служителите ми, винаги я търсят, когато имат проблем”, казва докторът.

Семейството има две дъщери. Голямата, Виржиния е германист и работи в Хамбург, където се влюбва и се омъжва за колега на доктора – ортопед. Д-р Алексиев е щастлив дядо на момченце Янис Христо. Малката дъщеря Виктория наскоро е завършила магистратура по мениджмънт в университета “Луиджи Бокони” в Милано. Семейството е посветено на каузата на отец Иван и всеки помага с каквото може. Роза и малката му дъщеря са католици, а той и голямата – православни християни, но това не ги разделя, а всеки уважава традициите на другия.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Когато чета за такива българи, всъщност за такива хора, осъзнавам че речникът ми е с малък запас от думи. Хора с толкова различна ценностна система, вероятно са докоснати при раждането си от феята с вълшебната пръчка. Поздравявам го и му желая само едно- да е щастлив през настъпващата 2019 година. Мисля че това включва всичко.

  2. Не може човек ,четейки за благородните постъпки на д-р Алексиев и семейството му да не се почувства горд, че е българин , но същевременно да не се почувства зле отпродължаващото безсрамие и нагласт на управляващите ни, които превърнаха родината ни в най-бедната и нещастна страна, с растяща корупция и неправоприложна политика!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.