Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента Радев опровергава Цветан Цветанов

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Румен Петков: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва Това би имало обратен ефект

Огнян Стефанов на съд за укриване на данъци Взел на ръка 250 000 лева от човек на бившия банкер Цветан Василев и не ги декларирал

Коледни подаръци от Англия за децата на Хитрино

Неждет Мурад показва най-голямата изненада - подаръци за децата от Хитрино, изпратени от техни връстници от Англия. Снимка: Цветелина Георгиева

След ужасяващото бедствие, което връхлетя Хитрино и помете живота на стотици, тук Дядо Коледа идва първи. Благодарение на деца от Англия в бедстващото населено място са пристигнали готови опаковани подаръци. Никой не знае какво точно се крие зад лъскавите хартии на снежни човечета и елхички, грижливо привързани от панделки. Не подозират и доброволците от Български червен кръст, които са получили даровете и ги раздават само на семействата с малки деца. Това е указано на пратките. Най-ценното е, че са опаковани от детски ръчички и ще бъдат отворени пак от техни връстници на хиляди километри.

“Изненадата беше огромна и за нас, надявам се че успяваме да радваме и децата тук”, обяснява развълнуван Неждет Мурад, представител на БЧК и служител на общината. Казва само, че подаръците са подбрани от деца и са пристигнали, чрез една църква, но тя категорично отказва да се афишира. “Не искат реклама, а анонимност. Нека да знаят, че техният сърдечен жест е стигнал до Хитрино”, казва Мурад.

В огромния склад на щаба с продоволствия, който се намира в съседното село Тимарево, е пълно и с планини от дрехи и завивки. Толкова много блузи, палта, якета, че доброволците казват – достатъчно. Дарители с пълни торби прииждат непрекъснато. Бус, пълен с тоалетна хартия беше разтоварен от доброволци, за минути в четвъртък сутринта. 73-годишните Баки и Мелиха Ахмед пък, дойдоха да предложат къщата си. Могат да поберат 4 души, обещават даже да ги хранят.

Заедно с дарителите, пристигат хора да искат храни. Нефизе Исмаилова/46г./ си тръгва с две торби, пълни с продукти и дрехи. Очите й преливат от сълзи. Притеснява се, че са стигнали до тук да искат. Жената живее с двамата си сина, отвели ги до къщата с потрошени прозорци в Хитрино само веднъж, колкото да вземат по два ката дрехи. Вече са изчерпали “гардероба” си.
Всеки дарител получава протокол за предадената помощ. Издадени са хиляди. Областния кризисен щаб координира доставките и нуждите, всеки може да звъни на 0885 921 778.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. С тези помощи и подаръци Хитрино скоро може и да стане град ! Вай вай вай ?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.