На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Берен Саат и Къванч Татлъту отново заедно на екран

Коледно пазаруване в сетния миг – голяма грешка! Ръчно изработени подаръци и пощенски картички са оригинално решение

С наближаването на коледните празници ни обзема треска за пазаруване. Много от нас правят покупки в последния момент и избирането на подходящ подарък се оказва трудна задача. Психологът и психотерапевт Цвета Топузлиева коментира пред „Труд“ как да бъдем оригинални в избора си и начина, по който да поднесем подарък.

Психологът и психотерапевт Цвета Топузлиева.
Психологът и психотерапевт Цвета Топузлиева.

Пазаруването в последния момент влияе зле на избора ни, защото създава стрес и напрежение, вероятността да изберем неподходящ подарък е по-голяма. „Често търсенето в последния момент създава предпоставка да похарчим повече средства от предвидените, а под натиска на времето и тълпите от хора пазаруването се превръща в досадно и неприятно задължение“, казва Топузлиева.

Най-оригиналният подарък е този, чрез който успеем да накараме близките ни да се чувстват значими. Ако искаме да впечатлим някого или да покажем лично отношение, трябва да изберем нещо, което е свързано с личността му. Важно е да покажем, че сме усетили това, от което се вълнува, за да се почувства специален. Подходящ за тази цел е подарък тип „преживяване“ – екскурзия, билет за концерт или друго събитие.

Избирането на подарък според собствените ни предпочитания не е добра идея. Често се случва, тъй като подсъзнателно смятаме, че това, което харесваме, би допаднало и на останалите. Подбудите са положителни, но това е субективно усещане и е далеч от реалността, твърди психологът. „Най-добре е да погледнем през очите на другия и да изберем това, от което се нуждае, въпреки че за нас може да бъде безинтересно и не особено привлекателно”.

Стойността на подаръка не бива да надхвърля значително тази, която отсрещната страна може да си позволи. „Има вероятност да се почувства неловко и да притесним човека, вместо да го зарадваме. Комерсиализирането на празник като Коледа и мисълта за скъпи подаръци променя изначалния смисъл на това да подарим топлина и обич“, казва психологът.

В случай, че не разполагаме с достатъчно средства, за да зарадваме близките си със скъпи подаръци, има начин да го направим, без това да се отрази зле на бюджета ни. Ръчно изработени подаръци като коледни сладки и играчки са добра идея, изкусно украсени домашни питиета, поднесени с топлина и внимание, забавни подаръци, които носят положителни емоции и смях. Забравените пощенски картички, които са лично написани, могат да зарадват наши близки, които живеят далече, по-възрастните биха се трогнали от подобен жест.

Ако искаме да изненадаме шефа, най-удачно е подаръкът да бъде колективен, от целия екип или отдел. Ако все пак сме решили да дадем нещо лично, добре е то да бъде символично, за да избегнем неловка ситуация.
Първоначалната реакция и езика на тялото подсказват дали са харесали подаръка ни. Ако в израз на емоции човек показва възхищение, очите му светват и се усмихва, изненадата е приятна. Жестовете са отворени, спонтанни – ръкомахане, благодарности, прегръдка или целувка.

Какво да не купуваме

Кухненски пособия и прибори не са сред най-подходящите идеи за коледен подарък на жена, освен ако специално не ви е помолила за нова миялна машина или печка. В противен случай би го приела като намек, че всички домашни задължения са нейна отговорност. Дрехите също са лоша идея. Ако вземете по-голям номер, ще реши, че я смятате за дебела, ако е по-малък, ще се притесни, че наистина е дебела. Ако решите пък да я изненадате с крем против бръчки и продукти за отслабване, изводът ще е, че не харесвате начина, по който изглежда.

Един от най-неподходящите подаръци за мъже е козметичен комплект. Веднага би разбрал колко незаинтересована сте, след като сте грабнали евтиния комплект от най-близкия магазин. Инструменти за ремонт на дома, поднесени със закачлив коментар от сорта ”Вече нямаш извинение да не ремонтираш банята”, биха вбесили мъжа. Семейната снимка може да се приеме като твърде сантиментален подарък. Затова заложете на сигурно и вземете билет за спортно събитие или фанелка на любим отбор.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.