Коли с половин милион пробег се продават на тройно занижени километри

Коли на почти половин милион пробег се продават на тройно занижени от реалните километри, предава БТВ. Така те стават по-атрактивни за купувачите. Но могат да причинят сериозни произшествия на пътя и да застрашат живота на участниците в движението.

Целта е колите се продават по-скъпо, когато изминатите километри са по-малко.

Манипулацията на километраж става лесно. Всеки, който продава кола, може да си я поръча, дори и по телефона. Освен, че продавачите и тези, които предлагат услугата печелят, превъртането може да бъде и много опасно. "Ако заводът-производител е заложил ангренажен ремък или верига да бъде сменен между 120 и 200 хил. км и ако автомобилът е на 300 хил. и ако се случи ситуация, в която се наложи да изпреварва автобус или камион и в този момент ангеренажният ремък се скъса, автомобилът застава на място, не може да извърши маневрата - неизбежен челен удар", заяви Румен Дунев, автомобилен състезател.

Кой, кога и как манипулира километражите, се разбира трудно. "Много трудно могат да се проследят следите кой е манипулирал този километраж, тъй като уредите, с които се прави тази манипулация, голяма част са китайски, някои от тях дори нелегално, така че е много трудно да се установи кой го е направил", допълни Дунев.

В Закона за движение по пътищата е разписано, че глобата за това деяние е от 2 000 до 8 000 лева. Решението срещу манипулациите в създаване на електронен регистър и у нас. Кога ще се случи това обаче, не се знае. А до тогава, съветите са да проверявате добре каква кола купувате.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България