В Банско подариха ново „Ауди” по случай откриването на зимния сезон Курортът приветства новия сезон с над 140 награди, концерт на „Ъпсурт” и обилен снеговалеж

Арестуван е заподозрян за убийството в Шумен

Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК заради замърсяването на р. Въча

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Не трябва да вярваме на наложените епитети и марки (ВИДЕО)

Марк Жирардели, собственик на ски зона Банско: Без втора кабинка курортът няма как да се развива, ще изпадне в застой

Наводнени пътища и спрени фериботи в Гърция заради силна буря

19-годишен, наръган с нож, издъхна в Шумен

Вълшебната работилница на Дядо Коледа гостува на децата на служителите на МВР

СЗО: Босна и Херцеговина е наравно с африкански страни по брой на заболелите от морбили

Над 60 хиляди домакинства във Франция са без ток след проливни дъждове и силен вятър

Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

Колко е данъкът върху такситата в България И как би се отразила на пазара по-висока ставка

Само една община е наложила максималния допустим размер на таксиметровия превоз от 1000 лева

След като миналата година правителството гласува промени в Закона за местните данъци и такси, през 2017 г. таксиметровите автомобили вече се облагат с патентен данък, вместо с корпоративен. Според закона всяка община трябва да определи размера на новия данък, спазвайки минимума и максимума от съответно 300 до 1000 лева.

Чрез заявления за достъп до информация до всяка от 265-те български общини ИПИ поиска размерите на данъка върху такситата, а базата данни е използвана и в годишното изследване „Регионални профили: показатели за развитие”.

Данните са за 180 общини – близо 70% от българските общини като при останалите 85 или не е посочен конкретен размер, или на територията им не се предлагат таксиметрови услуги.

Само една община – община Созопол – е наложила максималния допустим размер на таксиметровия превоз от 1000 лева. Следващите общини с най-високи ставки са големите областни центрове – столицата (850 лв.), Пловдив (750 лв.), Варна (690 лв.) и Бургас (660 лв.). В челната десятка присъстват и още две морски общини от Бургаска област – Поморие и Приморско с данъчни ставки от по 600 лв.

Прави впечатление, че над 72% от българските общини, за които има данни и определена ставка (130 от 180 общини) са определили размерът на данъка да е на минималната ставка от 300 лева. Така например във всички общини от областите Видин, Добрич, Кюстендил и Пазарджик размерът му е точно 300 лева.

Фактът, че почти 3/4 от общините са наложили минимума поставя въпроса дали ставката не е висока (още повече, че при първоначалното предложение за промени подът беше 400 лв.) и как ще се отрази на пазара.

Дискусионен е и въпросът дали заплащането на патентния данък наведнъж няма да затрудни допълнително упражняващите дейността.

(източник: ИПИ)

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.