Колко ниско може да падне Америка

Как може демокрацията да се защитава с нацистки флагове

Тръмп скицира страната в 140 знака

Завършил съм Университета на Вирджиния в Шарлътсвил. Там, където в петък имаше демонстрация с факли на Ку Клукс Клан, където скандираха расистки лозунги и нацистки призиви – там навремето съм чел книги в библиотеката.

Всичко това се разигра в кампуса на Университета на Вирджиния, който студентите наричат просто “Ливадата”. Основател на университета е Томас Джеферсън, автор на американската Декларация за независимост и трети президент на САЩ.

“Мистър Джеферсън”, както хората в Шарлътсвил и до ден-днешен наричат видния си съгражданин и основател на университета, е бил многостранна и противоречива личност. Той самият смятал робовладелството за “временно, ала необходимо морално зло” и сам притежавал роби, но въпреки това в Декларацията за независимост включил следното изречение: “Всички хора са създадени равни.”

Стомахът ми се преобръща, когато гледам тези безсрамни и низши духом хора, които сега оскверняват наследството на университета на Томас Джеферсън. Тези фанатици изпитват агресивни чувства, които сами не разбират – ето защо насочват омразата си към всичко онова, което смятат за чуждо. У мен лично това буди спомени за 11-ти септември. Как така с нацистки знамена “защитават демокрацията”?

Какво ли накара всички тези хора от различни краища на страната да дойдат в университетския град Шарлътсвил, за да “защитават демокрацията”, развявайки нацистки знамена?

Отговорът гласи: причина за всичко това е решението на демократично избрания Градски съвет да отстрани една статуя на генерала от Гражданската война Робърт Лий. Той командваше войските на Южните щати, които тогава се бореха за запазване на робството.

Само за седем месеца един президент, който влезе в Белия дом против волята на мнозинството, успя да скицира модела на новата, оглупяла и сляпо набожна Америка. Скицира го с непрестанните си, противни и тъпи излияния с дължина от 140 знака.

Коментари

Задължително поле