Колумбийците казаха „не” на мира с ФАРК

Примирието и преговорите между Богота и левите партизани продължават

30-100

В изненадваща стъпка колумбийците казаха “не” на референдума за мирното споразумение, подписано точно преди седмица между правителството в Богота и лявата партизанска групировка ФАРК, което има за цел да сложи край на конфликта със стотици хиляди жертви, предаде АФП.

Неделният вот бе с минимални изисквания - 13% от гласоподавателите трябваше да вземат участие в него, като одобряването на сделката се нуждаеше от обикновено мнозинство. Въпреки това ключовото примирие бе отхвърлено с 50,24% (54 хил. гласа разлика) от отишлите до урните 37 на сто от избирателите. Това стана дори след обещанието на ФАРК да продадат активите си, за да платят компенсации на близките на жертвите на гражданската война - около 260 000 убити за повече от половин век.

В обръщение към нацията колумбийският президент Хуан Мануел Сантос заяви, че приема резултата от референдума, но ще продължи с всички сили да се бори за мир до последния ден от мандата си. Той допълни, че настоящото примирие остава в сила и че предстои нова среща с ръководителите на ФАРК в Куба, която посредничи в процеса.

Лидерът на партизаните Тимолеон Хименес-Тимошенко отбеляза, че групировката остава ангажирана с целта си - да се сложи край на войната. И че ще спазва примирието.

Анализатори посочват, че сред основните причини за отхвърляне на сделката е “твърде мекото” отношение към бунтовниците и липсата на ефективни наказания, от което са недоволни роднини на убитите. Много колумбийци са против лявата групировка да се разоръжи и да стане част от политическия живот, както е предвидено в текста. Освен това президентът Сантос е с рекордно нисък рейтинг - 20% одобрение, което превърна референдума във вот на недоверие срещу него.

В неделя привърженици на кампанията за “да” се събраха да празнуват в столицата, но останаха изненадани от резултата. “Очевидно отстъпките, дадени на ФАРК, са изиграли голяма роля”, признаха някои от тях.

По-рано архитектите на споразумението, преговорите за което продължиха 4 години, бяха сочени за основен фаворит за тазгодишната Нобелова награда за мир, която ще бъде обявена на 13 октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка