Колхицин е български принос за лечение на COVID-19

И „Daily Mail” след „Труд” с публикация за тезата на акад. Ваньо Митев

Наши първи са постигнали правилната дозировка на древногръцкото лекарство

Есенният минзухар е в основата на медикамента

Информация на един от най-големите британски ежедневници “Daily Mail” за ползите на лекарството Колхицин в лечението на Covid-19 потвърди изцяло тезата на акад. Ваньо Митев пред “Труд” за свойствата на медикамента.

В средата на декември в “Daily Mail” са публикувани данни от проучване на учени от Университета в Йерусалим, в изводите на което се посочва, че Колхицин - лекарство, използвано за лечение на подагра, може да намали риска от смърт от COVID-19 с 50%. В изследването се припомня, че Колхицин е добре известно лекарство, получено от семейството на растенията колхикум, което за първи път е използвано заради специалните си лечебни свойства в древна Гърция.

“Колхицинът се прилага от лекари от Александровска болница на МУ-София от месец април 2020 година”, казва акад. Ваньо Митев в интервю пред “Труд” на 4 май 2021 година. И посочва, че въпреки няколко мащабни световни проучвания на влиянието на Колхицин върху пациенти с коронавирус, най-същественият български принос е в правилната дозировка на лекарството. Както е известно, още в началото на пандемията в Канада и във Великобритания започнаха проучвания с Колхицин при пациенти с COVID-19, но проблемът се оказа в дозата, която учените първоначално са прилагали. “Над хиляда COVID-19 болни са лекувани амбулаторно с протокол, започващ с Бромхексин-инхалаторно и Колхицин и никой не е достигал до болница”, посочва още пред “Труд” едно от големите имена днес на българската медицина. Акад. Ваньо Митев припомня, че Колхицин, под формата на есенен минзухар (Colchicum autumnale), се използва още през 1500 г. пр. н. е. за лечение на “подуване на ставите” (подагра).

Водещи експерти в медицинските среди са категорични, че български принос е и инхалаторното приложение на Бромхексин при пациенти с коронавирус, за което отново акад. Митев съобщи първо чрез “Труд”.


Британският “Daily Mail” публикува проучване за ползите на Колхицин при лечението на коронавирус.

Внимание

Съдържа токсични съединения

В природата Колхицин може да бъде открит в растението Colchicum autumnale или есенен минзухар. Colchicum autumnale цъфти през есента и затова се нарича есенен минзухар.

Видът обаче не е към семейство Перуникови, към което принадлежат минзухарите. Употребата му в медицината е известна от над 2000 години, когато древните гърци са го ползвали като един от първите лаксативи. Луковиците, както и семената съдържат голямо количество токсични съединения.

Приложение

Лекува и перикардит

В днешни дни, активната субстанция се използва, както в ревматологията - при фамилна средиземноморска треска, подагра и др., така и в кардиологията за лечението на болести на перикарда: остър, рецидивиращ и констриктивен перикардит, посочва в своя статия пред Credoweb кардиологът доц. Светлин Цонев. За първи път Colchicine е докладван да се използва за лечение на перикардит като алкалоиден извлек през 1987 година от Rodriguez De La Serna, който въвежда това лечение, замествайки кортикостероидите, се казва още в публикацията на доц. Цонев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения