Командироват 191 полицаи за лятото по Северното Черноморие

Ангелкова обеща да лобира Варна да си получи минералните извори

191 полицаи от страната ще бъдат командировани през лятото по Северното Черноморие, за да се гарантира сигурността на туристите. Това заяви часове преди официалното откриване на сезона във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Заедно с вицепремиера Валери Симеонов тя проведе среща с областния управител, кметове и представители на туристическия бранш. Освен в Морската градина във Варна, велопатрули ще има и на Златни пясъци. Там  ще бъдат командировани и шестима униформени от Румъния, а плажовете ще бъдат осветени нощем.  Към момента 26 ивици във Варненско и 17 в Добричко са без стопани, но предстои 6 да бъдат наети, отчете Ангелкова и подчерта, че се очаква 7-10% ръст на туристите по морето. Проблемът с кадровия дефицит временно ще се реши с бързите визи за мераклии от трети страни да работят по хотелите. Срещу копие на паспорт и трудов договор и 50 евро такса за седмица те ще получават 3-месечни визи.

"Работи се за удължаване на срока до 4-5 месеца, за да покрива целия сезон", поясни Валери Симеонов. Трайно решение МТ ще търси чрез създаване на Център за квалификация и преквалификация, добави Ангелкова. Тя съобщи, че приема като личен ангажимент реализацията на поправка в Закона за водите, която ще позволи на община Варна да стопанисва минералните си извори и да стане целогодишна дестинация. По думите й обаче проектът за свързване на хотелите с НАП и полицията няма да стане факт за лятото, тъй като МТ ще прекрати обществената поръчка за изграждане на електронната система.

Причината са промени в законодателството, свързани с новата Агенция за електронно управление. "Веднага щом бъдат изпълнени новите изисквания, поръчката ще бъде обявена отново", заяви Ангелкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България