Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Командир на танк пренесе мях от 35 оки по 3-километровата Хайдушка пътека

Победителят Марин Китов. Снимкa Фондация „Старият бряст”

Победителят взе разстоянието за малко повече от час
Пехотинци от армията на САЩ опитаха силите си по трудното трасе

Армеецът Марин Китов стана първи в надбягването по Хайдушката пътека в Сливенския Балкан. Атрактивното състезание е част от събора „Хайдушка среща”, който фондация „Старият бряст” организира за втора поредна година. Хайдушката пътека е най-краткият, но и най-стръмният пешеходен маршрут към местността Карандила в планината. Дължината й е близо 3 км, а денивелацията – 800 метра. Освен това задължителното изискване към участниците е да пренесат на ръце или гръб кожен мях с вместимост близо 45 литра. Идеята е провокирана от документиран спомен на Панайот Хитов – заяви Стефан Стефанов, председател на фондацията. Хитов разказва как знаменосецът на четата Хаджи Димитър е пренесъл на ръце през пътеката цял мях с 35 оки вино за другарите си.

Така се катери с мях от 35 оки Хайдушката пътека. Снимка „Дарик“
Така се катери с мях от 35 оки Хайдушката пътека. Снимка „Дарик“

Да се преодолее стръмното трасе с подобен тежък товар е голямо физическо и психическо изпитание – заявиха организаторите. Преди първото надбягване през миналата година дори е имало спор. Опитни туристи изразили големи съмнения, че е възможно да се повтори изпитанието на Хаджията. Но както предишното, и сегашното надбягване предизвика много смели и силни мъже. На старт застанаха 19 души, десетина от тях – пехотинци от армията на САЩ, които в момента са на обучение и тренировки на военния полигон „Ново село”. Мяховете, които трябваше всички да пренесат, вместо с вино бяха пълни с вода, но с тегло като на мяха на Хаджи Димитър.

„Имаме втори пояс, имаме втори пояс!” – с тези възгласи Стефан Стефанов оповести кой е първенецът. Победителят Марин Китов, който спечели и надбягването през м. г., получи 1000 лева премия и хайдушки пояс за награда. Сега командирът на танк подобри предишния си резултат с 16 минути и изкачи пътеката точно за 1 час и 7 минути. Това му осигури втори пояс на кръста. Всички участници получиха хайдушки свидетелства.

Съборът продължи с автентични възстановки и състезания, подобни на юнашките игри, които навремето правели, за да си изберат воевода – хвърляне на нож и на голям камък, стрелба в мишена, борби. Този път в игрите бяха включени и жени. За тях имаше състезание по пренасяне на менци.

„Призовахме хората да дойдат в народни носии. За всеки, който откликна на призива ни, бяхме приготвили подаръци – безплатна сочна пържола и вино – кой, колкото може да носи” – каза още Стефан Стефанов.
„Хайдушка среща” се провежда в дните след 10 май, когато Сливен чества официално рождението на Хаджи Димитър. По инициатива на фондация „Старият бряст” от ВиК в Сливен направиха проби на водата от Драгиева чешма, която е в близост до мястото на събитието. Пробите показаха, че водата отговаря на всички показатели. Подобно изследване ще бъде направено и на останалите най-посещавани от туристите планински чешми.

Оката бие килограма
По време на турското робство и в първите години след Освобождението в България са се ползвали народни мерни единици. Най-известната и използвана мярка за тежина е турската ока (1200 грама). Зърнените храни са се мерили с шиниєк или криєна. Тази мярка няма точно определена стойност и в различните региони варира от 10 до 16-17 кг. За дължина са били използвани различни мерки. Най-разпространената от тях са били педя (разстоянието от върха на палеца до върха на кутрето при разперена ръка), лакът (около 50 см), аршин (обикновено два лакътя, но понякога и по-малко).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Някой ятак ли е извършвал “ снабдяването с храна и вино на четата на П.Хитов“ или четниците сами са си ги носили на гръб??? Danka Vasileva, много сте проста! В текста ясно пише: „Идеята е провокирана от документиран спомен на Панайот Хитов..“, никъде не пише, че се прави историческа възстановка! Четете преди да давате оценка как пишат журналистите!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.