Командир на танк пренесе мях от 35 оки по 3-километровата Хайдушка пътека

Победителят взе разстоянието за малко повече от час

Пехотинци от армията на САЩ опитаха силите си по трудното трасе

Армеецът Марин Китов стана първи в надбягването по Хайдушката пътека в Сливенския Балкан. Атрактивното състезание е част от събора „Хайдушка среща”, който фондация „Старият бряст” организира за втора поредна година. Хайдушката пътека е най-краткият, но и най-стръмният пешеходен маршрут към местността Карандила в планината. Дължината й е близо 3 км, а денивелацията - 800 метра. Освен това задължителното изискване към участниците е да пренесат на ръце или гръб кожен мях с вместимост близо 45 литра. Идеята е провокирана от документиран спомен на Панайот Хитов - заяви Стефан Стефанов, председател на фондацията. Хитов разказва как знаменосецът на четата Хаджи Димитър е пренесъл на ръце през пътеката цял мях с 35 оки вино за другарите си.

Да се преодолее стръмното трасе с подобен тежък товар е голямо физическо и психическо изпитание - заявиха организаторите. Преди първото надбягване през миналата година дори е имало спор. Опитни туристи изразили големи съмнения, че е възможно да се повтори изпитанието на Хаджията. Но както предишното, и сегашното надбягване предизвика много смели и силни мъже. На старт застанаха 19 души, десетина от тях - пехотинци от армията на САЩ, които в момента са на обучение и тренировки на военния полигон „Ново село”. Мяховете, които трябваше всички да пренесат, вместо с вино бяха пълни с вода, но с тегло като на мяха на Хаджи Димитър.

„Имаме втори пояс, имаме втори пояс!” - с тези възгласи Стефан Стефанов оповести кой е първенецът. Победителят Марин Китов, който спечели и надбягването през м. г., получи 1000 лева премия и хайдушки пояс за награда. Сега командирът на танк подобри предишния си резултат с 16 минути и изкачи пътеката точно за 1 час и 7 минути. Това му осигури втори пояс на кръста. Всички участници получиха хайдушки свидетелства.

Съборът продължи с автентични възстановки и състезания, подобни на юнашките игри, които навремето правели, за да си изберат воевода - хвърляне на нож и на голям камък, стрелба в мишена, борби. Този път в игрите бяха включени и жени. За тях имаше състезание по пренасяне на менци.

„Призовахме хората да дойдат в народни носии. За всеки, който откликна на призива ни, бяхме приготвили подаръци - безплатна сочна пържола и вино - кой, колкото може да носи” - каза още Стефан Стефанов.

„Хайдушка среща” се провежда в дните след 10 май, когато Сливен чества официално рождението на Хаджи Димитър. По инициатива на фондация „Старият бряст” от ВиК в Сливен направиха проби на водата от Драгиева чешма, която е в близост до мястото на събитието. Пробите показаха, че водата отговаря на всички показатели. Подобно изследване ще бъде направено и на останалите най-посещавани от туристите планински чешми.

Оката бие килограма

По време на турското робство и в първите години след Освобождението в България са се ползвали народни мерни единици. Най-известната и използвана мярка за тежина е турската ока (1200 грама). Зърнените храни са се мерили с шиниєк или криєна. Тази мярка няма точно определена стойност и в различните региони варира от 10 до 16-17 кг. За дължина са били използвани различни мерки. Най-разпространената от тях са били педя (разстоянието от върха на палеца до върха на кутрето при разперена ръка), лакът (около 50 см), аршин (обикновено два лакътя, но понякога и по-малко).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България