Командир от „Азов“ зове украинците да се събудят

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на интервю за “Ройтерс” в централата на алианса в Брюксел, 30 септември 2024 г.

Войната вече пълзяла към големите градове, руснаците увеличавали темпото

Заплахите на Путин нямало да спрат НАТО

Руските войски постигнаха напредък във важни участъци от фронта. Войната може да се приближи до големите градове и то в момент, в който украинските сили не са в най-добрата си позиция, заяви командирът от батальона “Азов” Максим Жорин, цитиран от УНИАН.

“Всички вече свикнаха с новините за напредъка на руските войски на изток. Е, те се движат - и нека се движат, не е толкова страшно, но вече са стигнали до Покровск, като напредват и към други градове. Включително до градове със стотици хиляди хора”, предупреди Жорин.

По неговите думи динамиката на войната сега е много висока и руската армия още повече увеличава темпото, докато украинските части са изтощени - без ротации и нормални смени.

“Украинското общество трябва да се събуди. Не искам да плаша никого, но в момента не сме в най-добра позиция. За да премахнем всичко това, трябва да действаме, а не да чакаме и да мечтаем. И което е много важно - да спрем да вярваме в приказките за моментална победа и за мир, който някой ще постигне за нас”, казва боецът от “Азов”.

Междувременно оттеглящият се от поста си генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю за “Ройтерс”, че безразсъдната ядрена реторика на Владимир Путин не бива да възпира членовете на НАТО да предоставят повече военна помощ на Украйна.

Столтенберг реагира на изявлението на Путин от миналата седмица, че Русия може да използва ядрени оръжия, ако бъде нападната с далекобойни западни ракети, и че Москва ще счита всяко нападение, подкрепено от ядрена сила, за съвместна атака. Бившият министър-председател на Норвегия, заяви, че най-големият риск за НАТО би бил, ако Путин спечели войната в Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа