Комисар Вера Йоурова: Всяка трета европейка е обект на насилие

Във всички държави от ЕС, 1 от 3 жени над 15 години, става обект на насилие в една или друга форма. Това каза Вера Йоурова, европейски комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете, на дискусия в София.

„Аз бях в България в края на миналата година, точно в седмицата, в която в българския Парламент се водеше дебат за Истанбулската конвенция. На пътя ми обратно към Брюксел се замислих, че трябва да има някакво недоразумение, както и че трябва да дойда тук, за да разбера защо хората са толкова критични към Истанбулската конвенция и може би да им обясня защо според мен конвенцията е практична и, че целта й е да подпомогне жените и децата, които са жертви на насилие“, допълни още тя.

Нещата не са се променили много в последните години, така че според мен трябва да обединим усилия и да вземем мерки, за да заличим този проблем. Трябва да помогнем не само на жените, но и на децата, да не бъдат жертви на насилие, каза Йоурова.

Можем да работим с различни организации, които се занимават с жени и деца, жертви на насилие, защото имаме един общ враг – убеждението на обществото около нас, че насилието срещу жените е нещо нормално и толерирано. Това е стереотипно мислене, което не помага. Всеки път, когато говоря с мъж по темата, винаги споделяме еднакви разбирания. Но за мъжете е важно да си представят какво ще стане ако подобно насилие е упражнено върху техните дъщери. Това е повратен момент, защото всеки мъж, независимо от убежденията си отговаря, че не би желал дъщеря му да става жертва на насилие“, посочи еврокомисарят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България