Новоизбраният парламент на Каталуния се събра за първото си заседание

Разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана с модерно оборудване

Полицейска охрана спира опасния достъп до чинията на Бузлуджа

Вижте мотивите за вота на недоверие на БСП за корупция

300 лв. глоба за мъж, уринирал пред вратите на съседи

Изнасят урок за комунизма в Гимназията по туризъм в Търново

Двама осъдиха прокуратурата за 10 000 лв. обезщетение

Конкурс за лого на ново компютърно училище Определят победителя с електронно гласуване

Чешкото правителство подаде оставка

Френската полиция нахлу в централата на „Лакталис” (Lactalis) заради скандала със салмонела

Бойко Борисов разговаря с косовския президент Хашим Тачи

Румен Петков обсъди междудържавните отношения с шефа на руското разузнаване

Досъдебно производство за хулиганство срещу лекаря, явил се пиян по време на дежурство

Скара с пържоли вдигна на крак пожарната, остави без ток половин Монтана

Пожар изгори жилище във Враца и засегна съседни апартаменти

„Комисар Попов“ звъни да се хвърлят пари от балкона в нова ало измама

Снимка: Архив

Нов вид ало-измама по схемата „Помогни на полицията” е регистрирана в Сливен – предупредиха от ОД на МВР. В сценария мнимият полицай вече се казва комисар Попов, като антимафиота от хитовия български сериал „Под прикритие”. Използват се и несъществуващи „спешни” телефонни номера 9 112 и 9 144. Те объркват лесно по-възрастните хора, защото са близки до действителния спешен номер 112 и до често използвания в миналото номер за телефонни услуги 144.

На 27 октомври пенсионер от Сливен получил обаждане на стационарния си домашен телефон от „комисар Попов” от полицията. Мнимият борец срещу мафията обяснил, че звъни, за да предупреди за появили се брутални банди. Те заплашвали невинни хора с физическа саморазправа, ако не им дадат парите си. „Комисарят” поискал мобилния номер на пенсионера, уж за да има резервна връзка. Успял чрез психологически натиск да научи, че старецът държи голяма сума пари вкъщи. Предупредил жертвата си, че при съмнения за измамници можело да звъни на кратките спешни телефони на МВР 9 112 и 9 144. След като приключил разговора с „ченгето”, пенсионерът получил второ обаждане, този път от бандата. Непознат мъжки глас нагло му заявил, че ако не даде парите си, ще го намери, защото знае къде живее, ще му отреже ушите, ще му нареже лицето. Дядото тръшнал слушалката и веднага набрал 9 112 без да знае, че от другата страна не са затворили. Така линията останала отворена и човекът, без да знае, отново разговарял с измамниците.

В същото време му позвънил и мобилния телефон. „Комисар Попов” казал: „Виждаш ли! Предупредих те! Тук, в полицията, светна червена лампа за твоя телефон, че си получил заплаха. Нямаш изход – хвърляй парите през балкона, а пък ние ще ги хванем!”. Престъпниците са успели дълго време да държат на двата телефона едновременно – стационарния и мобилния , жертвата си, за да не може да потърси действителна помощ. Пенсионерът бил изплашен и ужасен почти до смърт, но все пак събрал кураж и отишъл в полицията. Въпреки съмненията си, че е станал жертва на телефонни измамници, все пак той най-напред попитал дали в МВР-Сливен не работи комисар Попов.

От Областната дирекция на МВР за пореден път предупредиха възрастните хора да не се доверяват на непознати, да не им предоставят личните си данни и мобилни номера, веднага да се свързват с децата и роднините си и с най-близкото управление на полицията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Сега искам силни протести заради ниските пенсии и доходи, с които живеят бг-пенсионери. Хиляди и десетки хиляди в най-разнообразна валута хвърчат през прозорците. Трябва незабавно да се дигнат пенсиите, които да започват поне от 500 евро. Максимум да няма или поне 5000.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.