Комисията за ЧЕЗ ще изслуша разузнавателните служби и Министерство на финансите

Жельо Бойчев

Временната анкетна комисия за ЧЕЗ ще поиска информация от Министерство на финансите на какъв етап е арбитражното дело, заведено от чешката компания срещу страната ни. Това решиха депутатите, след като приеха правилата за работата на комисията. В по-късен етап вероятно ще бъде поискано и изслушване на премиера Бойко Борисов, каза председателят Жельо Бойчев.

По думите му, може да се наложи да бъде извикана и Гинка Върбакова, собственик на дружеството "Инерком", което иска да купи бизнеса на ЧЕЗ в България.

На следващото заседание на комисията ще бъдат поканени и представители на разузнавателните служби - ДАНС, ДАР, каза още Бойчев.

„Очакваме да получим отговори на редица въпроси, касаещи евентуалната продажба на активите на ЧЕЗ в България, какво е финансирането, какъв е произходът на средствата. Каква е работата на българските институции и на регулаторите в целия процес. Виждаме, че се получават редица разминавания в тяхната работа и в крайна сметка въпросът е как ще бъде гарантирана сигурността на електроснабдяването на българските граждани“, обясни Жельо Бойчев.

Коментари

Задължително поле