От 1 юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева

Въведоха воден режим в две села във Варненско

Община Шумен събра 84% от налозите

Италианската полиция откри един тон кокаин в контейнер с банани

Съсипаха я тая държава – любимо клише на българина

Отпаднаха близо 40 % от кандидатите за матроси

Откриха Седмия международен форум „Балканите – език, история, култура“ във ВТУ В двудневната среща ще вземат участие около 60 учени

Бъдещето на еврото представи в Стопанска академия инвестиционният банкер Гордан Кер

Двама мъже опитаха да оберат хасковлия, след като го заплашиха с нож

Шампионите от „Санк Петербург“ играят „Лебедово езеро“ два пъти

Изследват кръвната захар на 1147 ученици в Търново по проект на Ротари Клубът тази вечер прави благотворителна акция за реализирането на „Плод за капка кръв”

Обемът на язовир „Асеновец“ спадна на 10 млн. при капацитет от 28 млн. кубика ВиК взема вода и от Тунджа, няма да има режим в Сливен

Ремонтите по АМ „Струма“ приключват предсрочно

Проверяват бюлетините за съветници от 97 секции в Шумен

Македонско списание представя бургаски автори

Комисията по досиетата представя във ВТУ сборник от поредицата „Из архивите на Държавна сигурност“

Изследването засяга отношенията между държава и вероизповедания в периода 1944 – 1991 година

43-ия документален сборник от поредицата „Из архивите на Държарвна сигурност“ ще представи във Великотърновския университет Комисията по досиетата. Премиерата ще се състои на 27 февруари. Сборникът е озаглавен „Държавна сигурност и вероизповеданията част I. Българска православна църква (1944-1991)”.

Българската православна църква и останалите вероизповедания и секти от една страна и държавната власт в Народна република България от друга, имат свои особени взаимоотношения, които се формират на базата на конституциите от 1947 г. и 1971 г. и най-вече на Закона за изповеданията от 1949 г. и разбира се от влиянието на Държавна сигурност.

Въпреки всички действия на държавната власт в налагането на атеизма като водещ фактор в създаването на социалистическо общество, е невъзможно религията да бъде изкоренена от съзнанието на част от населението. Само след няколко години в документите на ДС не се говори за вражеската и антинародна дейност, а се споменава, че „стратегическата линия в провежданата подривна дейност на основата на религията е превръщане на вярващите от потенциална идейна в реална политическа опозиция”. С прокарването на тази линия се цели да се тласнат църквите, духовенството и активно вярващите в организирана политическа опозиция на социалистическия строи.

В първата част на темата е отредено място на Българската православна църква.
При подредбата на документите в сборника е използван тематично хронологическият подход. Тематично те са обособени в четири глави. В първа глава документите се отнасят за дейността на ДС по линия на духовенството в страната, както и отношението на Политбюро на ЦК на БКП по работата за атеистическото възпитание и антирелигиозната пропаганда сред населението.

Във втора глава от сборника са подбрани документи, които се отнасят в частност за Българска православна църква и всички действия на държавната машина, които имат отношение към нея.
В трета глава са представени документи, отнасящи се за Свещенически съюз в България.
Четвъртата глава на сборника се отнася за Висшия клир в Българската православна църква. В нея намират място документи на част от митрополитите от Св. Синод, които Държавна сигурност е разработвала, както и такива, които са съпричастни към дейността j.

Документите в сборника са 178 на брой, а включените в разширения електронен вариант (DVD) – 417, като подборът е направен от над 490 архивни единици и над 40 литерни дела, повечето от тях многотомни.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.