Комисията по отбрана отхвърли ветото на Радев над Закона за отбраната

Комисията по отбрана отхвърли президентското вето над Закона за отбраната и въоръжените сили, което беше наложено на 9 октомври, когато липса на ключови участници провали кворума на КСНС .

Само депутатите от БСП заеха позицията на Румен Радев, че в закона има дискриминиция и е на ръба на Конституцията с представянето на висшите военни, удостоени с нови звания, пред депутатите от военната комисия, съобщи Канал 3.

12 народни представители от ГЕРБ, Патриоти, ДПС и Воля прегласуваха закона във вида, в който той бе приет на второ четене в пленарната зала преди да бъде върнат за ново обсъждане. 7 социалисти се солидаризираха с държавния глава и изтъкнаха неговите аргументи.

От ГЕРБ дори укориха юристите на президента, че са сгафили, защото в указа Радев обявил, че връща целия закон, а в мотивите - че оспорва само два параграфа. БСП отрекоха да има фал и репликираха, че всичко е изрядно.

"Мотивите не са основателни и искрено се надявам да не са политически", откри дебатите в комисията нейният шеф Константин Попов. Таско Ерменков зае обратната позиция - подкрепи мотивите на Румен Радев и опасенията му, че парламентът се опитва да вмени някакъв контрол над генералитета, вече удостоен със звание от върховния главнокомандващ. Тутакси репликира Пламен Манушев от ГЕРБ с питането дали пък мотивите не са писани на "Позитано" 20.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика