Прокуратурата иска затвор за смърт с един удар

Линейка, автобус и коли са аварирали по пътища в Добричко

Общините Търговище и Попово търсят близо 5 млн. лв. за сметището

52 души са загинали при запалването на автобус в Казахстан

Жители на Смолян се страхуват да напускат домовете си заради силния вятър (СНИМКИ)

МОН посочи в кои училища не се учи заради грип или бури, вижте къде са те

Откраднали пари от джипа на бизнесмен

Кристиан Костов спечели награда на публиката за европейски дебют

Анулираха всички полети на амстердамското летище „Схипхол“ заради тежки бури

Валентин Радев заминава на работно посещение в Гърция

ГДБОП пресече незаконно разпространение на роман на Дан Браун в интернет

Български студенти разказват на ученици какво е да учиш в Холандия

Бургазлии масово търсят спешна помощ в УМБАЛ Близо 31 000 души са приети в държавната болница

Край на сагата със сградата на Турското консулство Наследниците обезщетени със земя и имоти в центъра на града

Община Свищов отпуска 1000 лева помощ на трите жени от къщата на ужасите Психолози започват работа с майката и двете сестри

Комисията по правосъдие и вътрешни работи на ЕП подкрепи премахването на мониторинга над България и Румъния

Мария Габриел и Емил Радев

Членовете на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент одобриха с голямо мнозинство създаването на общоевропейски Механизъм за демокрация, върховенство на закона и основни човешки права. Този механизъм ще бъде приложим за всички държави-членки и ще замени Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Евродепутатите от групата на ГЕРБ Мария Габриел и Емил Радев са сред вносителите на изменения, с които се настоява за премахване на Механизма за сътрудничество и проверка за тези две държави.

Новият Механизъм ще оценява държавите-членки еднакво въз основата на ясни критерии относно независимостта на съдебната система, борбата с корупцията, устойчивостта на демокрацията и политическите процеси, спазването на основните човешки права и свободи. Сред основополагащите принципи на предложения механизъм са той да бъде обективен, недискриминационен и да се основава на конкретни доказателства.

Механизмът ще се състои от няколко стъпки, като най-важната е публикуването на годишен доклад с препоръки за всяка една държава-членка за състоянието на демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Въз основа на резултатите и препоръките в доклада ще бъде организиран ежегоден диалог между националните парламенти и европейските институции. При установени нарушения, Европейската комисия, Парламент и Съвет трябва да решат какви превантивни и коригиращи мерки да бъдат предприети срещу съответната държава, като тези мерки могат да включват и спиране на европейски фондове. Годишният доклад ще бъде изготвян от независими експерти от международни организации, избрани от Европейския парламент, както и от конституционни или върховни съдии, определени от националните парламенти.

Евродепутатите настояват до септември 2017 г. Европейската комисия да излезе със законодателно предложение за такъв механизъм за демокрацията и върховенството на закона под формата на междуинституционално предложение.

Заместник-председателят на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел отбеляза, че за приемането на предложението за създаване на общоевропейски механизъм допринесе също инициираният от нея и други български евродепутати дебат относно нуждата от преосмисляне приложението на отделен механизъм само за България и Румъния. „До този момент липсваше интегриран механизъм за систематично, безпристрастно и цялостно наблюдение за всички държави-членки. Водени от убеждението, че е необходим всеобхватен подход за отстояване на ценностите на ЕС, парламентарната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи подкрепяме създаването на общоевропейски механизъм за демокрация и върховенство на закона. Така ще бъде гарантирано равното третиране на всички страни“, коментира Мария Габриел.

Като един от вносителите на изменения по предложението, Емил Радев изрази своето задоволство от подкрепата на неговите колеги за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. „Твърде често България е сочена с пръст заради този така дискриминационен и необоснован механизъм, но истината е, че проблеми с корупцията и върховенството на закона има навсякъде в ЕС. Необходимо е сътрудничество на европейско ниво, за да бъде демокрацията в Европа по-силна, и вярвам, че този нов общоевропейски механизъм, основан на еднакви за всички критерии, е правилното решение.“, заяви българският евродепутат.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „създаването на общоевропейски Механизъм за демокрация, върховенство на закона и основни човешки права.“ – на това се казва пълзяща диктатура… в случая може би на демокрацията… но каква демокрация е когато тези които командват сер@т на резултатите от референдумите?!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.