Комисията по хазарт бавела лицензите

Надзорът вече е в ръцете на НАП

Старите разрешителни са валидни

Има преходен период от шест месеца за уреждане на заварените случаи

Вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ) е бавила решения за удължаване на лицензи, научи “Труд” от компании от бранша. Има случаи фирми за организиране на хазартни игри да са подали искане за удължаване на лицензите им, но не са получили отговор с месеци.

От бранша подозират, че проблемите в работата на ДКХ са започнали основно след като чат от ръководството є беше арестувано в рамките на разследване на прокуратурата срещу бизнесмена Васил Божков.

От понеделник надзорът върху хазарта вече се осъществява от Националната агенция за приходи.

Лицензирането на организаторите на хазартни игри, контролът и събирането на такси по Закона за хазарта преминаха от закритата ДКХ към НАП. Според последните законозателни промени, действащите към момента лицензи запазват своята валидност, а от НАП имат шест месеца, за да се произнесат по заварените производства за даване на нови и удължаване на стари лицензи. Но това едва ли ще бъде единственият проблем, наследен от ДКХ. Вероятно точно заради тези проблеми парламентът реши комисията по хазарта изцяло да бъде закрита.

За много от решенията, които са се взимали от ДКХ, не е имало разписани правила и процедури, заявиха от бранша. А това е необходимо за всяка администрация, за да бъдат решенията є последователни. Освен това цялата комуникация между бизнеса и ДКХ е била на хартия.

От НАП вече обявиха, че ще предложат на бизнеса електронни услуги. “Ще използваме опита на НАП в електронните услуги, управлението на бизнес процеси и експертния потенциал на екипа, за да усъвършенстваме процесите в хазарта. Независимо от кратките срокове от приемането на закона, вярвам, че ще се справим с поемането на новите функции от страна на НАП”, гласи официалният коментар на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова по повод новите отговорности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика