Комисия не прие бизнес-плана на „Топлофикация“

В бизнес-плана на “Топлофикация София” се предвижда производството на 9,6% повече електроенергия и 2,7% топлоенергия.

Искат от КЕВР пълен размер на амортизации и квоти за емисии

Дълговете на общинското дружество са близо 1 млрд. лв.

Предвижда се нов дълг от още 90 млн. лв.

Бизнес-планът за 2021 г. на “Топлофикация София” ЕАД не бе приет на заседание на Постоянната комисия по Инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС. Повече от час и половина съветници препитваха изпълнителния директор Александър Александров по цифрите в доклада. При гласуването петима общински съветници (3-ма от БСП и 2-ма от “Демократична България”) се въздържаха, а другите 5-ма бяха “За”. Докладът не се прие. Той ще бъде разглеждан и в Комисията по финанси и бюджет и в Икономическата, която е водеща по отношение на влизането на доклада за гласуване и в СОС.

“Причината да не приемем бизнес-плана на “Топлофикация София” ЕАД е, че задълженията на дружеството продължават да растат. Към началото на 2021 г. тези задължения достигат близо 1 млрд. лв., а до края на годината се предвижда те да нараснат с още 90 млн. лв. Тава се оказва един цикличен процес, който в близко време няма как да бъде спрян”, коментира пред “Труд” зам.-председателят на комисията по инженерна инфраструктура Николай Велчев от БСП.

“Ще настояваме пред КЕВР за пълен размер на амортизации и квоти за емисии, където се взимат стойностите на прогнозни резултати. Това ще стане в средата на 2021 г. Ние искаме КЕВР да ни признава реалните разходи. За 2021 година в бизнес-плана се предвижда производството на 9,6% повече електроенергия и 2,7% топлоенергия”, каза шефът на “Топлофикация София” Александър Александров. Той увери, че в бизнес-плана голяма част от действията са насочени към оптимизиране на разходите и повишение на приходите от по-високо производство и по-голям обем на топлинна и електрическа енергия.

Коментари

Задължително поле