Комисия тръгва срещу нелегални превозвачи в Шуменско

Снимки: Денислав Стойчев/Архив

Цели общини в област Шумен може да останат без редовен транспорт заради нелегални превозвачи и конкуренция. Това вече се случи в община Върбица, която започва създаване на общинско транспортно предприятие и ще купи собствени автобуси. За опасността алармираха от фирма "Шумен - Пътнически автотранспорт" ООД по време на заседание на Областна транспортна комисия при губернатора проф. Стефан Желев.

От дружеството са съставили списък с регистрационните номера и марки на 29 микробуси и коли, които дублират линиите им. Водачите нагло събират хора, не само по автобусните спирки в Шумен, но и от автогарите в Смядово, Велики Преслав, Нови пазар, алармират от фирмата, която търпи огромни загуби.

Заради проблема, комисия започва проверки за нерегламентирани пътнически превози в Шуменска област. В нея ще влязат представители на "Пътна полиция", "Икономическа комисия" при ОДМВР-Шумен, Областния отдел "Автомобилна администрация" и НАП. Резултатите от проверките ще се представят на областния управител всеки месец.

По време на срещата стана ясно, че близо 400 глоби са наложени от полицията за престой по автобусни спирки през м.г., но няма резултат заради остаряла нормативна база. Закононарушението се доказва трудно, защото пътниците не съдействат на органите на реда.

Коментари

Задължително поле