Комисия ще проучва сигурни ли са машините за гласуване (обзор)

Предложението на БСП за създаване на временна комисия за сигурността на машините ще бъде гласувано от депутатите утре, но тя няма да има становище до провеждането на местните избори.

39 дни преди местния вот партиите в 49-ото НС започват проверка на техниката за гласуване

Година по-късно от БСП пак ще питат ПП за кодовете на софтуера

Съмнения за фалшификации от записи

Точно 39 дни преди местните избори на 29 октомври депутатите ще гласуват създаването на временна комисия в парламента, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване.

Предложението дойде от БСП, но в подкрепа на комисията дадоха заявка от ГЕРБ-СДС, “Възраждане”, ДПС и ИТН.

“Няма по-важна точка от тази, свързана с националната сигурност на страната ни. Защото, ако наистина изборите са манипулирани, фалшифицирани така, както излизат вече не един или два записа в интернет пространството - това е пряко свързано с националната сигурност. Неслучайно, и във Франция, и в Германия машините са премахнати и отново е преминато към традиционния начин на гласуване - именно поради доклади на техните служби за сигурност”, заяви от парламентарната трибуна народният представител от “БСП за България” Борислав Гуцанов.

Предложението е комисията да заседава три месеца. Това означава, че дори и временната комисия да констатира нередности с машинния вот, за каквито алармираха многократно IT експерти пред “Труд news”, то на местните избори ще избираме кметове и общински съветници както с хартиени бюлетини, така и с машини.

“Крайно време е да стане ясно онези думи, свързани с кодовете на машините, онези заклинания кой кого ще съди от лидерите на две от партиите били заедно в управление, говоря за господин Свиленски и за господин Петков, да станат известни на българското общество”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Припомняме, че през ноември 2022 година, депутатът от БСП Георги Свиленски обяви в парламента, че той и негови колеги са имали “оферта” от съпредседателя на ПП Кирил Петков срещу връщането на хартиената бюлетина в Изборния кодекс: “Оттеглете закона и ще ви дам кодовете”. Тогава Свиленски запита: “Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България?”.

Създаването на временната комисия трябва да се гласува утре и да се състои от 12 народни представители от всички парламентарни групи.

Заради записи на ютюбъра Станислав Цанов

Джамбазки внесе сигнали в ЕК за манипулации на вота

ВМРО иска честни избори

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки внесе сигнали до ЕК за възможната манипулация на гласуването с машини.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки внесе два сигнала до Европейската комисия чрез Европейския парламент за манипулации, извършени с машинния вот и постави въпрос във връзка с европейските избори догодина: “Ще допусне ли Комисията използването на машинен вот при избора на представители в ЕП?”. По думите му повод за сигналите до европейските институции е разследването на ютюбъра Станислав Цанов, публикувано във видео канала му, в което се чуват записи, че са възможни манипулации, извършени с машините за гласуване.

Джамбазки пита Европейската комисия за нейното становище “предвид данните за изборни манипулации”. “Следва ли хора, които са “изпрани” чрез манипулации и фалшификации, да представят България пред ЕС?”, казва още в сигналите си Джамбазки. “ВМРО - Българско национално движение иска честни и прозрачни избори. А след записите, от които разбираме, че манипулации са възможни и извършвани, не можем да имаме гаранции за честността на предстоящия местен вот”, се казва в сигналите до ЕК. Евродепутатът припомня, че в скандалният запис, предоставен от Радостин Василев, самият Кирил Петков отбеляза, че без машините ПП и ДБ заедно няма да имат повече от 10%.

ВМРО настоява за честност, за да получат българските граждани истинско представителство и интересите им да бъдат защитавани.

Проф. Михаил Константинов: Срива се доверието в изборния процес

Слава Богу, във всяка секция на изборите ще има хартиена бюлетина. Така че, ако стане нещо с машините и със софтуера, няма да има проблеми. В Европа няма такова машинно гласуване - в Бразилия, в Индия и в Бутан има. В Европа на никакви избори не се гласува с машини, с изключение на някои райони в Брюксел. Виждате през последните години, какво става с тези машини в България - 10 години перманентен скандал, което срива доверието в изборния процес. Това беше една от причините много високотехнологични европейски държави да се откажат от машинното гласуване. Такива държави бяха Нидерландия, Ирландия, Германия, където машинното гласуване даже е забранено с решение на Конституционния съд.

В най-лошия случай на местните избори ще се налага да натискате 5 клавиша на 10 страници на екрана на машините. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика