Секси лъвицата Оливия Уайлд ще се пробва в режисурата Дебютният филм на мацето се казва “Booksmart”

ООН прие единодушно резолюция за прекратяване на огъня в Сирия

Филм с българско участие спечели “Златна мечка” на “Берлинале” (СНИМКИ)

Шофьорка заби колата си във бензиностанция в Благоевград

Все повече туристи от Азия идват у нас с цел винен туризъм

Работодатели дават щедри бонуси за довеждане на нов колега в офиса

Сидеров: Мога да намера нов енергиен министър

КАТ преброи 2536 ранени по-малко от лекарите Разлика с над 22% между данните на МВР и Министерство на здравеопазването установи Институтът за пътна безопасност

Забраниха играчките оръжия в пакистанска провинция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в неделя, 25 февруари 2018

Сняг и паднали дървета на Шипченския проход

Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

Комитетът за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова събирал дарения след края на предизборната кампания 87 223 лв. са получени в нарушение на Изборния кодекс

Сметната палата извърши одит за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания на участниците в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, проведени на 06.11.2016 г., съобщиха от одитното ведомство.

При одита са извършени тестове по същество на 11 участници в изборите – 2 политически партии, 4 коалиции от партии и 5 инициативни комитета. Общите им приходи за кампанията са 5 212 362 лв., направени са 2 187 парични дарения от 2 166 физически лица в общ размер на 1 194 118 лв., както и 9 непарични дарения от 9 физически лица в общ размер на 3 005 лв. Общият размер на разходите за предизборната кампания на одитираните субекти е 5 210 643 лв.

За всички дарения от физически лица са извършени документални проверки. Освен това на извадков принцип са запитани 480 физически лица за потвърждаване на направените от тях дарения за финансиране на предизборната кампания на одитираните политически субекти. От 258 дарителя са потвърдени направените от тях дарения, от 1 – не е потвърдено, въпреки наличието на подписан от лицето договор за дарение, а от останалите дарители не е получена информация.

Установени са 82 физически лица, предоставили или дарили средства над 1 000 лв. за финансиране на предизборната кампания. За 76 лица са установени данни за доходи, съответстващи на размера на дарените/предоставени от тях средства за кампанията. За 6 лица е установено несъответствие, но проверката е само въз основа на бази данни на НАП и на НОИ. Предвидените в Изборния кодекс източници на информация не позволяват да бъдат проследени данни за доходи от чужбина, за спестявания в банки и други, които е напълно вероятно конкретните лица да притежават.

Анализирана е получената информация от 161 доставчика за предоставени от тях стоки и услуги във връзка с предизборната кампания за изборите за президент и вицепрезидент на Република България, проведени през 2016 г.

От 11-те одитирани политически субекта 8 отчитат средства за медийни пакети, които се предоставят от държавата, по реда на чл. 178 от ИК. Съгласно информация от ЦИК за медийни пакети са предоставени  общо 277 146 лв.

Всички одитирани участници в изборите са спазили изискванията:

– за общия размер на финансиране на изборите за президент и вицепрезидент;

– приходите и разходите над 1 000 лв. да се получават по банков път;

– в срок от 30 работни дни след изборния ден да представят в Сметната палата отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания.

Сред установените нарушения, слабости и пропуски са:

От отделни участници са нарушени законовите изисквания за представяне по време на предизборната кампания пред Сметната палата на информацията за възникнали факти и обстоятелства за публикуване в ЕРИК.

За един участник е установено финансиране от юридическо лице – двойката Румен Радев-Илияна Йотова.

“При извършената сравнителна проверка е установено, че на доставчици на медийни услуги по 3 фактури са заплатени общо 540 лв. от Общински съвети на ПП „Българска социалистическа партия“, което представлява финансиране от юридическо лице на предизборната кампания на инициативния комитет и е в несъответствие с изискването на чл. 168, ал. 1 от ИК. Финансирането не е отразено в отчета на инициативния комитет”, посочват от одитното ведомство.

Двама участници  имат неразплатени задължения към доставчици на стоки и услуги до датата на извършване на одита.

Един участник е набирал средства за финансиране на предизборната кампания и след нейния край.

Това отново е инициативният комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова. “Установено е набиране на средства в размер на 87 223 лв. за финансиране на предизборната кампания на инициативния комитет и след приключването й, което е недопустимо и в несъответствие с Изборния кодекс”, посочват от Сметната палата.

Установени са неотчетени приходи от двама участници – непарични дарения – 1 155 лв. за Радев-Йотова и непарично дарение от 288 лв. на ИнК „Пламен Орешарски и Данаил Папазов“, както и и неотчетени разходи от един участник – 288 лв. от Реформаторския блок.

Не са установени допуснати нарушения на Изборния кодекс от 5 одитирани участника в изборите – 2 политически партии, 2 коалиции от партии и 1 инициативен комитет.

Представителите на всички одитирани политически субекти изразяват пълно съгласие и приемат изцяло установените факти и обстоятелства.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. А какво стана вее, честната президентска двойка най-здраво нагазила в калта с 87 хилки!!?

  2. На двамата тъпанари по-горе ще кажа,че по време на президентската и изборната кампания бяха впрегнати в макс целият държавен,общински и медиен ресурс. Огромен поток от кал,плюнки и лъжи се изляха по опонентите на ГЕРБ от всички партии и коалиции и нито една черна,дори точица, за ББ и компания. А цензура като сегашната дори и комунистите нямаха.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.