„Компютърно моделиране“ ще учат третокласниците

Нов предмет – „Компютърно моделиране“, ще се изучава в българските училища от III клас. Това предвиждат проектите на нови учебни програми за III клас, които бяха представени днес в Министерството на образованието и науката, заедно с програмите за VII и IX клас, съобщиха от ведомството.

Те са качени за обществено обсъждане на сайта на МОН, за да може от началото на другата година да започне подготовката на учебниците за тези класове. Програмите, които са в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищното образование, ще влязат в сила през учебната 2018/2019 г.

По новия предмет децата ще се учат да програмират още от III клас на основно ниво на базата на визуално блоково програмиране. Това ще стане чрез компютърни игри и симулации, разработени от експерти на водещи университети по света като Бъркли, Харвард, и Масачузетския технологичен институт, обясни зам.-министър Диян Стаматов. Той добави, че програмите по ”Технологии и предприемачество” и “Информационни технологии“ са много добре развити за всички класове, за да подготвят учениците за модерния свят.

Предметът „Технологии и предприемачество“ е „наследник“ на предмети като Трудово възпитание и Домашен бит и техника, но освен да дава на децата практични умения за боравене с материали и уреди, ще включва много повече нови знания като определяне на ресурси, правене на бюджет, организиране на събития и т.н. В трети клас децата ще добиват начална икономическа култура, в седми ще учат как да използват таблет за създаването на рекламен клип, а в девети клас ще трябва да създават свой бизнес план. Във време, в което все повече млади хора веднага след завършването на гимназия правят своя фирма или старт-ъп бизнес, тези умения са крайно необходими, категоричен беше Стаматов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование