Цветанов: Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му

Румен Овчаров: Целта на подновяването на енергийната стратегия на България е да бъдат гарантирани приходи за определени фирми

Алекс Петканова закъса с педикюра

Китайски хакери проникнали в системите на подизпълнители на американските ВМС Откраднали данни за поддръжка на кораби и планове за ракети

Иван Христов и Андрей Арнаудов пред „Труд”: Чужди продуценти идват да черпят от нашия опит

Радосвет Радев: Страната ни е инвестиционна дестинация за нискодоходната икономика в света

Вежди Рашидов с нова изложба в галерия „Сан Стефано“

Тръгва филм за непобедения генерал В ролята на военачалника е Никола Николов, а на писателя Иван Вазов - Любомир Петкашев

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години (СНИМКИ И ВИДЕО)

САЩ отложиха повишаването на митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара

Стойко Сакалиев: Харесвам политиката на Путин

Близо 200 страни се договориха за правилата за прилагане на Парижкото споразумение за климата

Сняг и поледици днес, в седем области е обявен жълт код

САЩ подкрепиха решението на ЕС за „Северен поток 2“ и санкциите срещу Русия

Ева Грийн: Аз съм мечтателка Звездата говори за киното, еротиката и Европа

Комунистическите кардинали на папа Франциск Още през 60-те червени идеолози инфилтрират свои хора в католическите семинарии, за да получат безгранично влияние

Папа Франциск

През 1953 г. Манинг Джонсън, бивш завеждащ пропагандата на Американската комунистическа партия, свидетелства пред Конгреса на САЩ, че марксистите са инфилтрирали католическите духовни семинарии.
„Още в най-ранните стадии беше решено, че с оглед на малките сили, с които разполагаме, ще бъде необходимо да съсредоточим комунистическите агенти в семинариите и в духовните училища“ – каза той. – „Практическите заключения, до които достигнаха червените лидери, бяха, че благодарение на тези институции едно скромно комунистическо малцинство ще може да повлияе идеологията на бъдещите свещеници по начин, който е най-благоприятен за целите на комунизма.“

На времето мнозина не повярваха на неговите показания. Но кой се съмнява в дългия поход на марксистите през Църквата днес? През 2009 г. дръзкият немски еретик Ханс Кунг мечтаеше за червен папа от рода на Барак Обама: „Какво би могъл да направи папа, действащ в духа на Обама? Очевидно, подобно на Обама той би… провъзгласил визията на надеждата на една обновена църква, един съживен икуменизъм, разбирателство с юдеите, мюсюлманите и останалите световни религии и позитивна оценка на модерната наука…“

В лицето на Хорхе Берголио мечтата на Кунг се сбъдна. През 2015 г. папа Франциск държа реч в Боливия пред група от комунисти, социалисти и левичари, наречени „Световен събор на народните движения“. Това беше вълнуващ момент за левицата, доказателство, че папството е паднало в ръцете им.
Споделяйки трибуната с откровени марксисти като Ево Моралес, боливийският президент, който носеше яке с отпечатана снимка на Че Гевара, папа Франциск призова присъстващите радикали да продължат своята социална агитация.

„Чавез умря, а Фидел е болен. Франциск пое лидерската роля и върши всичко както трябва“ – изгъргори един от организаторите на събитието, Хуан Педро Стедиле от Бразилското движение на обезземлените работници.

Папа Франциск каза на левичарската измет точно каквото тя искаше да чуе: че капитализмът, а не социализмът е виновен за нейната бедност.

„Новият колониализъм има различни лица. Понякога той се проявява като анонимно влияние на Мамона: корпорации, кредитни агенции, определени договори за „свободна търговия“ и налагането на мерки за „фискална дисциплина“, които винаги затягат коланите на работниците и на бедните“ – каза той.

Той продължи в същия дух за „престъпленията на Църквата“, нарече капитализма „дяволска тор“ и призова тълпата да продължи „да се организира“: „Вие, низшите, експлоатираните, бедните и непривилегированите, можете да направите и правите много. Бих казал дори, че бъдещето на човечеството до голяма степен е във вашите ръце, посредством вашата способност да се организирате и да донесете творчески алтернативи, посредством вашите ежедневни усилия да осигурите „Трите Л“ (От английски език labor, lodging, land – труд, квартира, земя – бел. пр) и посредством вашето активно участие в големия процес на промяната на национално, регионално и глобално равнище. Не се обезсърчавайте!“

Мнозина марксистки църковници паднаха по време на дългия поход към папството. Но те се радват на посмъртна победа при папа Франциск. Той често обгръща в романтичен ореол червените прелати като покойния мексикански епископ Самуел Руис.

По време на посещението си в Мексико през 2016 г. папа Франциск направи показно посещение на гроба на Руис. Руис е известен с налагането на теологията на освобождението, идеологиите на третия свят, правата на автохтонните народи и с опростяването на тайнствата, което най-накрая кара Ватикана на папа Йоан Павел II да го заклейми. Почитателите на Руис бяха във възторг да научат, че папа Франциск ще посети неговия гроб, възприемайки това като оправдание на теолозите на освобождението, забранени от Църквата. „Папа Франциск е латиноамериканец и негов дълг е да продължи делото, извършени от хора като Руис в миналото“ – заяви епископ Раул Вера.

„Вярвам, че ключов момент от визитата на папата в Мексико ще бъде посещението на гроба на епископ Самуел Руис Гарсия в Чиапас“ – заяви теологът на освобождението Леонардо Боф, който помогна за написването на папската енциклика, налагаща затоплистки активизъм. – „Това е репарация и урок за Римската Курия, която е наясно, че е преследвала и забавила развитието на истинското автохтонно свещеничество, произлизащо от автохтонните народи и от тяхната култура.“

По време на същата визита папа Франциск бичуваше мексиканските епископи задето не правят достатъчно, за да рекламират теологията на освобождението – лекция, която ги разгневи толкова много, че редакционна статия на архиепископията на Мексико Сити запита след визитата: „Има ли някаква причина папата да гълчи мексиканските епископи?“

Друг „червен“ епископ, чиято памет бе реабилитирана от папа Франциск, е Дом Елдер Камара. Бразилски архиепископ от разгара на теологията на освобождението през 20-ти век, Камара беше известен с левичарските си декларации като: „Моят социализъм е специален, това е социализъм, който уважава човешката личност и извира от Евангелията. Името на моя социализъм е справедливост.“

Камара дори не беше способен да заклейми въоръжените марксисти: „Аз уважавам много свещеници с пушки на рамо; никога не съм казвал, че да използваш оръжие срещу потисниците е неморално или антихристиянско. Но това не е моят избор, не е моят път, не е моят начин да прилагам Евангелията.“
Социалистите в Църквата настояват за канонизирането на Камара – движение, което папа Франциск подкрепя. През 2015 г. Ватиканската конгрегация за защита на каузата на светците набързо одобри искането за започване на процеса по канонизиране на Камара – развитие, което кореспонденът на списание „Америка“ Джерард О’Конъл нарече „историческо“.

Камара почина на 27 август 1999 г., но неговата памет е жива. Папа Франциск го помни; те имат много общи неща помежду си. Говорейки пред бразилските епископи в Рио де Жанейро през юли 2013 г., Франциск напомни „всички имена и лица, които оставиха незаличими следи върху пътешествието на църквата в Бразилия“ и изброи Дом Елдер измежду тях. Това беше много значимо.

Тази седмица социалистическата католическа левица имаше още какво да празнува, след като папа Франциск издигна епископа от Ел Салвадор Грегорио Роса Чавес в кардиналската колегия. Списание „Комънуиъл“ беше във възторг.

Роса Чавес е помощник епископ в диоцеза Сан Салвадор от 1982 г., когато е бил само на тридесет и девет години. Днес той служи като пастoр на една от най-големите енории на града.

Известен с неуморните си усилия да разпространява пророческото послание на вече блажения Оскар Ромеро, епископът в продължение на дълги години бе третиран с подозрение от консервативните сили в Рим – точно както и обявеният за мъченик Ромеро.

И двамата бяха изолирани от вътрешния кръг на Йоан Павел II, който редовно отхвърляше техните искания за частна аудиенция при папата поляк, когато посещаваха Вечния град.

Роса Чавес, както и Ромеро, беше смятан за твърде близък с марксистите и с останалите левичари в тяхната малка, разкъсвана от войната централноамериканска държава.

Поради това той не беше избран да наследи Ромеро като глава на Църквата в Сан Салвадор, където беше ректор на семинарията в предшните пет години. Вместо това, три години след убийството на архиепископа през 1980 г., Ватиканът назначи на вакантния пост на Ромеро епископ Артуро Ривера Дамас от ордена на салезианците на Дон Боско.

Роса Чавес, от своя страна, така и не стана глава на диоцез. Той остана помощник в Сан Салвадор и днес служи при третия последователен наследник на Ромеро.

В църковната политика това говори красноречиво. Това означава, че хората, които вземат решенията в Рим, нямат вяра в лидерските качества на този човек, в неговата лоялност към Ватикана или в неговата правоверност.

Някога комунистите казваха, че ще обесят последния крал с червата на последния папа. Но вече не го казват. Днес те почитат папството, радвайки се на безкрайната левичарска пропаганда на папа Франциск, чийто избор, както радикалът от края на 60-те години Том Хейдън каза, беше „по-чудодеен“ от възхода на Барак Обама.
*Текстът е публикуван в сайта www.misal.bg, преводач Любъмир Талев. Джордж Нюмейр е автор на книгите “The Political Pope: How Pope Francis Is Delighting the Liberal Left and Abandoning Conservatives”, както и съавтор на “No Higher Power: Obama’s War on Religious Freedom”.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. папата е пич, за разлика от предшественика си – немската отрепка.

 2. Всичките са едни и същи, пич бил ти добре ли си. Яката манипулация над масовия народ.

  1. на тех това им реботата – да дрънкат… ти какво друго искаш да направят?
   та затуй гледам какви са им дрънкалниците.

 3. Айде Труд пак почна с историята за да ни замаже очите за проблемите на ежедневието ни.

  1. и труд – като всяка деморкатична медия.
   ти какво искаш? от зарана за форумните олихофрени и бедните да си купят хапове евроатлантици ли да пишат?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.