Рамуш Харадинай: Въобще не ни интересува Сърбия и какво се случва там

Пътнически самолет се запали на летището в Техеран (ВИДЕО)

Кристалина Георгиева: Пропътувах много дълъг път до Световната банка

Правило от 1604 г. препъва Брекзит Удължаване на срока изглежда най-вероятно

ЦРУ – първа спирка на Болсонаро в САЩ Необичайна постъпка за чужд лидер

Руският военен министър се срещна с Асад в Сирия

Назърбаев се оттегли след 29 години на власт Изненадващо президентът на Казахстан обяви оставката си

„Ла Скала“ връща €3 млн. на Рияд

Ученички танцуват кючек в час, учителка им ръкопляска

Ремонтират с близо 7 млн. лв. ключово трамвайно трасе 1.6 км нов релсов път по улица “Каменоделска” в София

Благоевград с нови спирки и автобуси

Хаосът с пенсиите спрян от премиера Борисов (обзор) НОИ ще смята парите и по старата, и по новата формула и ще отпуска по-високата сума

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 март 2019

Ердоган към терориста от Нова Зеландия: Ще си платиш по един или друг начин

Тръмп: Обмисляме възможността Бразилия да стане член на НАТО

Конгресът показа жълт картон на Нинова (обзор) Вътрешната опозиция напусна заседанието след речта й

Курс за вот на недоверие към правителството и предсрочни избори

04-ninovaБСП влиза в нов кръг на вътрешнопартийни битки. Това се видя ясно на днешното заседание на 49-я конгрес на социалистите в НДК, което имаше за дневен ред дебат по алтернативния бюджет на БСП и визията по Европредседателството. Но се състоя очакваното предложениe за промени в устава на партията, с което да се върне старото положение за избор на лидер от конгреса, а не от вътрешни избори. И се превърна в негласно измерване на силите – колко делегати от конгреса стоят зад председателя на БСП Корнелия Нинова и колко са хората на вътрешнопартийната й опозиция.

Искането за уставните промени направи още в началото Ваня Добрева от Столичната организация на БСП като посочи аргумент, че сегашното положение „повежда партията към вождизъм и превръщането й в лидерска”. От 609 регистрирани делегати, срещу него гласуваха 397. За поправки се обявиха 149, а 45 делегати се въздържаха от гласуване.

Сред последните бе и лидерът на БСП-София Калоян Паргов. От конгреса отсъстваше Румен Овчаров, който е в чужбина. Припомняме, че самото свикване на заседанието на конгреса по предложение на Корнелия Нинова бе гласувано на инфарктен пленум на БСП, където бламирането й се размина буквално на косъм с 4 гласа. Соцлидерката обяви курс за вот на недоверие на правителството за корупцията в държавата, сваляне на ГЕРБ от власт и посочи с цитати 9 души от своите критици. Но без да споменава имената им.

Лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов, който преди дни излезе с отворено писмо срещу политиката на Нинова, напусна заседанието на конгреса. Последваха го делегати и от други области сред които Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Михаил Миков, Янаки Стоилов. „Аз съм един от критиците на Корнелия Нинова и няма да спра”, обяви Атанас Мерджанов.

Евродепутатът Георги Пирински лаконично насочи вниманието на присъстващите, че критиците на Нинова не са 9 души, ако се съди по броя на подкрепилите промени в устава – 149. „Само силна и сплотена БСП може да е алтернатива на ГЕРБ. Симпатизантите ни очакват от нас тежка битка с опонента, а не да се изтребваме помежду си”, каза пред делегатите президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Ден преди конгреса за това призова и Стефан Данаилов – Ламбо. „Предайте на хората, че не сме се разцепили”, каза на финала Нинова. И отново повтори, че БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ.

 

Доверието в Корнелия се повиши

Юрий Асланов, член на НС на БСП

04-yurii_aslanovРечта на Корнелия Нинова беше много смела. Тонът и беше лидерски. Аз приветствам този стил на откровеност. Винаги съм бил “за” истината.

Трябваше да се бръкне и в това, което много хора наричат травма или рана в партията. Да се повиши тона. Защото ако БСП продължава да излъчва основните си сигнали навън, при положение, че вътре не може да се разбере, много трудно може да се изведе от окопа и да печели битки. Мислил съм си и това, тъй като не вярвам да има толкова смели хора, дали Корнелия разбира в каква битка влиза.

И даже на шега казвам, че се надявам да не го разбира, защото може би тогава ще се уплаши.

Тя не е апаратчик, тя не произлиза от организационния апарат на партията и това е хубаво.

Това е първият лидер на БСП, който е чужд на тази апаратна традиция. Доверието в Корнелия Нинова сред избирателния корпус на БСП се повиши.

 

Ако председателят няма усещане за земя, близо до слънцето крилата изгарят

Ваня Добрева, член на НС на БСП

Корнелия Нинова е права да обоснове свои позиции, но не би трябвало да извършва такъв “публичен разстрел на хора”, които имат просто друго мислене. Разбрахме от речта й, че са 9 човека, но не бяха споменати. Анонимността никога не помага. Поисках промяната в устава, защото решението от февруари месец тази година да избираме лидера на вътрешни избори, а не на конгрес, е политическа грешка. Трябва да си я признаем, защото така се осъществява вътрешен преврат в същината на БСП. Тук не става дума за конкретна фигура на председател. Затова говоря в безличен род. През февруари месец аз бях против промяната на устава. Предупреждавах, че ще се стигне до подмяна на демократичната същност на БСП. Ако председателят няма усещане за земя, много лесно може да отиде към слънцето, а знаете, че близо до слънцето крилата изгарят.

 

Търсят партийния враг като от времето на Мао Дзъдун

Димитър Дъбов, член на НС на БСП

04-dimitar-dabovОстанах притеснен от това, което чух в доклада на Нинова, защото той беше обявен като алтернатива за България, а чухме алтернативи за БСП. Докладът нямаше нищо общо с писмото на Стефан Данаилов това да бъде конгрес на помирението, защото беше избран обратния подход. Така няма да се свали напрежението в партията. Определянето на “бандата на деветимата” е странно – създава асоциации с Китай. Така по времето на Мао Дзъдун свикваха конгрес за разобличаване на бандата на четиримата. Беше посочен с пръст врагът с партиен билет, разнищен за всяка казана дума. Не се разпознавам в групата, защото признаците й, които бяха очертани, са изявления по медиите, а сегашният ми коментар пред вестник “Труд” е първият публичен от много време. Корнелия прекипя манджата. В партията винаги е имало вътрешнопартийна демокрация, свободата и правото всеки да изказва мнението си. Всички други теми на конгреса останаха на втори план. Струва ми се, че сега ще се влезе в нов цикъл обяснителен режим кой какво и дали го е казал.

 

Цялата еч на председателя на БСП Корнелия Нинова пред 49-я Конгрес на партията

49 извънреден конгрес на БСП. Снимка: Денислав СтойчевЗа партията. В последната година и половина БСП спечели президентските избори. След последните парламентарни избори ПГ на „БСП за България”, освен че удвои своите народни представители, като брой и сериозно я обнови. 46 са народните представители, за които това е първи мандат. 24 са народните представители до 40-годишна възраст.

Подобрена е организацията и комуникацията между ръководството, партийните структури, народните представители, кметовете и общинските съветници на БСП. Свидетелство за това са и редовните отчети, които се получават от организираните приемни на нашите депутати, съвместно с общински съветници и партийни структури по места. За последната една година са проведени повече приемни дни на народните представители, отколкото за предишните 4 години и затова не спомага само по-големият брой депутати в парламента, а и тяхната активност. Благодаря ви! Добрата координация между хората по места си пролича и при кампанията на БСП за изобличаването на порочните схеми на ГЕРБ в различните общини. След обявяването на кампанията „Не на страха“ все повече хора се обръщат към БСП с информация и молби за съдействие.

Възстановена беше съвместната работа на ръководството на партията с кметовете социалисти, бяха организирани редица срещи с нашите представители в местната власт, където бяха дискутирани техните проблеми и възможностите за тяхното разрешаване, беше обсъдена подготовката за местните избори и изготвяне на изцяло нов ЗМСМА

Беше направен актуален преглед на състоянието на основните партийни организации към 2017 година. Изготвена е актуална паспортизация на абсолютно всички общини и преглед на работата на общинските съветници по места, която се съхранява на електронни носители.

Една от най-успешните инициативи, които стартираха в началото на годината, е създаването на Фонд „Политически инициативи“. Към този момент са подадени над 50 проекта, като част от тях вече са получили финансиране и са в процес на изпълнение. По този начин беше стимулирана активността и креативността в местните структури – от отделния член на БСП, до областния съвет. Те поемат инициативата с интересни предложения на местно ниво и получават финансиране от централата. Показахме, че за нас организациите са най-важни, защото са близо до хората и дейността, особено в посока разширяване влиянието на БСП, трябва да бъде подпомагана.

Специално внимание беше обърнато и на районите със смесено население, където нашите другари полагат огромни усилия, за да наложат БСП като основна политическа сила. Възстановихме основите на истинска банка кадри, която е богатството на партията и ние ще разчитаме и за в бъдеще на тях.

10 пъти са се увеличили социалистите, които са преминали през партийни обучения. За първи път от 90-те години насам обучаваме новите общински партийни председатели – 91 са минали през подобни обучения. В момента тече обучение за над 300 общински съветници на партията, които са първи мандат. Убедена съм, че голяма част от нашите кандидати за кметове са именно сред тези хора.

Какво ни предстои?

Предстои ни провеждането на сериозен организационен пленум, в рамките на който, освен подробности по всичко вече посочено, ще си кажем и нещата, които ни куцат, за да ги преодолеем и да започнем от сега подготовка за местните избори.

Въпреки тази огромна организационна работа, свършена в партията, въпреки спечелването на президентските избори след 11 поредни загуби, въпреки удвояването на парламентарната ни група, и активните позиции на БСП по всички важни въпроси, в последните седмици в обществото се създаде впечатление за тежък разнобой между нас. Заваляха внушения за разцепление на партията. Изказвания, че никога в историята си тя не е била толкова разбита. Коя партия другари? Кой е партията? Не лидерът, не ръководството, а нейните членове. Вие сте техни представители от цялата страна, моля да споделите, разцепени ли са организациите ни по места, разделени ли са нашите членове. Ако да – кажете по каква линия са разделени. Ако не – моля да информирате Конгреса и обществото от чие име девет души – наши другари, изразяват публично такива позиции. Събрахте ли се на общински съвети, на областни съвети, изразихте ли мнение, че партията се разцепва и упълномощихте ли ги да го заявят публично това през медиите или те говорят в лично качество? Моля, кажете спокойно, нека да чуем мнението на партията, която вие представлявате тук. Ние сме партия, в която различното мнение винаги се е уважавало и зачитало, през всичките години, откакто съществува. Да го направим и сега, другарки и другари.

Публичният дебат беше сведен до вот на доверие на лидера и неговото бламиране. Ако само това беше въпросът, той е лесен за решаване. В нашата партия има много подготвени хора, които могат да поемат лидерството. Знаете, че винаги, когато сме избирали лидер, има по 20-30 номинирани качествени, умни и подготвени социалисти. Но не е това въпросът. Така наречената от медиите вътрешна опозиция, поне така беше внушено на хората, или отделни другари има различно мнение по много по-важни теми. Моля ви да ги чуем и да ги обсъдим. Това, което чухме публично, че използвам в много строги цитати, за да няма после обвинения, че с нещо съм злоупотребила и да няма „Не съм го казал”, „Не съм чул” и „Не съм го видял”. Според едно от тези мнения, промяната в БСП се изразява в: „Отстрелване на неудобните”, „отрязване клоните на дървото, на силните фигури, които вече не са депутати”. Какво казвате с това, другари? Укорявате лидера или оспорвате решение на върховния орган на партията, този Конгреса от февруари 2017 за промяна в Устава. Оспорвате основния документ на партията – Устава, чл. 41 ал. 5, който казва кандидати за народни представители не могат да бъдат социалисти, които са били 12 г народни представители. При това част от Вас, които днес оспорват този текст, тогава го подкрепихте, даже агитирахте във вашите партийни структури, че трябва да се приеме. Кой е отстрелян от партията, другари? Никой. Всички, които твърдят, че са изгонени, са: делегати на Конгреса, членове на Националния съвет, председатели и членове на комисиите и съветите към НС, сътрудници на ПГ и на депутатите. Какво не са? Не са единствено депутати.

Уважаеми другари и другарки,

Колко от вас и от детските хиляди социалисти, които представлявате тук, в страната работите безкористно за БСП години наред, без да сте членове на НС, сътрудници на групата, депутати, членове и председатели на комисии и съвети към БСП? И колко от вас са смятали, че щом не са депутати, значи са изгонени, прокудени и партията ще се разпадне? Спокойно и откровено споделете какво мисли партията по тези въпроси. Могат ли другарите ни, които не са вече депутати да вземат участие при формирането на решенията на партията и действията на парламентарната група? Ако искат – да, защото участват във всички колективни органи на партията. Вместо това, те стоят отстрани и критикуват през телевизиите онези, които работят. Чухме различно мнение: „Материалът ни в парламентарната група е слаб”. Това с материала много ми заприлича на едно изказване на Борисов за лошия човешки материал. Даже и изразните средства станаха еднакви – материал, слаб или лош. Тук, с риск да оправдая критиките за по-острия си стил като ръководител, ще заявя много категорично – Не посягайте към депутатите от парламентарната група. Заставам зад нея, защото знам какво коства на тези хора да понасят всички удари, да работят денонощно, да отстояват позиции на БСП всеки ден. Тази работа се изразява в това, за 4 месеца: 24 закона 1471 изказвания, 60 часа са говорили от трибуната, внесени са 3 искания до КС, 4 предизвикани дебата, 506 въпроси и питания, 33 декларации от името на групата. Коя парламентарна група до сега е постигала това?

Чу се обвинение, че ПГ се е напълнила с „младоци”, „детишляци” които не са подготвени. Какво оспорвате другари? Оспорвате основно решение на нашите органи на партията да се отворим към младите хора и да им осигурим възможност за развитие. Как очаквате да са напълно подготвени, като 15 години ги държим на резервната скамейка, да не би да ни вземат нашите, вечните депутатски места. Някои от вас самите сте станали депутати на много по-младежка възраст от тяхната сега. те 15 години ни чакат, станаха по на 45 години и ги наричате „детишляци, които не са готови”. Ами няма как да са готови, при положение, че на думи винаги казваме, че ще дадем път на младите, когато обаче вече трябва да го направим, те не са готови, за да бъдем ние вечни.

Чухме критики, че в ИБ са навлезли млади хора, които нямат опит. Тук какво оспорвате? Решение на колективния орган – НС, който е избрал това бюро. Или оспорвате младежката възраст на Стефан Данаилов, проф. Гайдарски, Бриго Аспарухов, Апостол Димитров, Атанаска Тенева и Владимир Москов? Тези хора са минали през цялата партийна йерархия, от най-ниското до най-високото ниво. Не обиждайте другарите си, членовете на ИБ.

Защо, докато някои от вас бяхте членове на това ИБ, то беше най-доброто? А сега е най-лошото, същото с малки изключения. Позволихте си да внушавате, че решенията на партията и изготвянето на нейните алтернативи се прави някъде навън в някакви кантори. Чух за соросоиди. Обидихте десетки членове на Националния съвет, депутати, областни председатели, служители в отдел „Секторни политики” и всички служители на „Позитано“, редовите членове, кметовете които докато вие критикувахте отстрани в продължение на два месеца работеха денонощно за изготвяне на бюджет 2018, проведоха над 50 дискусии в цялата страна, срещаха се със синдикати, работодатели, учители, лекари, земеделци, културни дейци, експерти по сигурността. И когато накрая някои от вас, видяха резултата от този труд, възкликнаха: „За пръв път виждаме бюджет на БСП, в който има политики, а не сметки”. Сега не ви ли е неудобно сега да погледнете тези хора в очите, които работиха ред цялото време, за да стигнем то този продукт? В желанието си за реваншизъм, може би, стигнахте дотам да отречете програмата на партията и предизборната й платформа. Ето как. Припомням, че те са приети от най-висшия ни форум – Конгресът, но чухме, разбира се от екраните, едно различно мнение, че Парламентарната група внася законопроекти, които не отговарят на нашата платформа. За пример беше даден законът за храните, който бил несъобразен с възможностите на българските производители. Да припомня, че в нашата предизборна платформа на стр. 6 подробно е описан този закон, нещо повече – той е изработен заедно със съюз „Произведено в България”, в който членуват 1500 български производители и те ни подкрепят в битката за защита на родното. Какво оспорвате – платформата или подкрепата на 1500 български фирми.

Чухме от друг другар, че Парламентарната група не трябвало да се бори за отпадане на маловажен случай в Наказателния кодекс. Припомням, че на стр. 16 от нашата предизборна платформа, това е отбелязано изрично като един от начините да ограничим битовата престъпност. Какво оспорвате другари? Платформата на партията, за която гласувахте и която този Конгрес прие, включително с гласовете на другарите, които днес я критикуват.

Уважаеми другари, не обобщавам, а цитирам отделни мнения или уважаеми другарю, към който ще се обърна сега. Минахте границите, когато обявихте в ефир, че малкият и среден бизнес е в сивия сектор и затова не бива да бъде финансиран от Българска банка за развитие и че от там трябва да се финансира едрият бизнес, който е на светло. Припомням другари, че защитата на малкия и среден бизнес е основополагащ ангажимент в нашите идеи за подкрепа на хората на труда, на средната работеща класа. Имаме цяла разработена програма как ББР да спре да финансира шестте големи в страната и да изпълни това, за което беше създадена – да помага на малките, семейните фирми. С какво право оспорвате тези основни принципи и идеи на българските социалисти? Може би с правото да защитите собствените си интереси, кредитирани от тази банка? На последното заседание на Националния съвет също се чуха интересни различни мнения, на които си заслужава да обърнем внимание като това: „В своето изказване председателят на партията на няколко пъти употреби „политическата класа на прехода“. Аз искам да се обърна към всички вас и да разсъждаваме по този въпрос. Ние, членовете на НС, народните представители от „БСП за България“, част от политическата класа ли сме и част от политическата класа на прехода ли сме. Това е много сериозен идеен спор и ако председателят на НС възприема тази терминология и я налага, това означава много сериозен и различен вододел от всичките ни състояния на размишления, на предлагане на решения и на отстояване на техните действия“. За какъв вододел говорите, другари, и какво оспорвате? Позицията на председателя? Или решението на Конгреса от май 2016 г., в което е дадена оценка на прехода и е записано, че БСП не успяхме да отстоим и реализираме социалния модел на прехода, въпреки, че два пъти спечелихме парламентарно мнозинство. Не проявихме достатъчно твърдост при отстояване на конституционните норми в практическата им реализация. След всеки мандат губехме избиратели, защото не променихме установения социално-икономически модел. Носим своята отговорност за това. Това е решение на Конгреса, не лично мнение на председателя, че ние сме част от политическата класа и че носим отговорност за грешките на прехода, тогава, когато сме управлявали или когато сме били в опозиция и не сме били достатъчно силни да спрем управляващите.

Друго различно мнение, което също трябва да разгледаме: „Аз имах лична амбиция за коалиция за голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, след като БСП победи. Няколко пъти съм разговарял с Бойко Борисов по този въпрос”, а на Национален съвет се чу: „Имаше избор на председател на НОИ, защо ПГ не предложихте кандидати. Спомням си предния път с другаря Миков, когато подкрепихме сегашния министър, ние имахме договорка с тях и другарят Юруков остана на поста си“. Тези различни мнения, изразявани от наши другари от парламентарните избори досега поставят отново големия въпрос за коалиция с ГЕРБ. Един от тях го заявява открито и поне това достойнство трябва да му признаем – има позиция, излиза и я казва. Другото е по-опасно – задкулисните действия и договорки за консумиране на власт, договорка в предишния мандат за пост, пак бяхме в опозиция

С тези мнения другари оспорвате не лидера, а колективното решение на НС да не влизаме в никаква скрита или открита договорка с политическия опонент. Друга критика към мен и към ръководството на НС беше да не говоря, че политическата класа е корумпирана, защото корупцията била дясно явление, нехарактерно за леви партии. Така беше оспорен друг официален документ на партията, в който се казва, че ще се борим с корупцията и в нашите редове. Какво показва това? Това показва страх от истината и в нашите редици. И една от причините ли е, с която можем да си обясним отпора, който дадохте на нашия антикорупционен закон, с което също омаловажихте труда на десетки хора. Какво се оказва, другари, ще чуем и зала и всички в дискусията – основните ви критики бяха към мен за еднолични решения, а всъщност вие атакувате Устава, програмата, предизборната платформа, решенията на Конгреса и на НС.

НС реши и ни възложи да направим предложение за смесена мажоритарно-пропорционална система, в отговор на онези очаквания на хората на Референдума, че ще избират поне част от нас мажоритарно. НС го реши и ни го възложи. Изработихме такъв закон и уважаеми делегати на Конгреса, НС ни спря да го внесем в Парламента. Защо? Това страх ли е, че няма да ни харесат хората, ако не се подредим по определен ред в листата, а се явим мажоритарно?

Вие сте ме избирали с програма, в която обещах,че БСП ще има телевизия и ние работихме, десетки хора, това да стане факт и сме готови тя да стартира от 01.01.2018г. Но на НС се чу мнение, че нямаме нужда от това. Как ще го решим този въпрос и защо се оспорва този въпрос, след като знаем, че няма нито един член на партията, който да не иска телевизия? НС може и да ни спре при реализацията на това. За сега сме спрели, докато се произнесе този орган, но не сме се отказали. Ще направя всичко възможно и БСП ще има тази телевизия.

Мислех, другари, откакто започна тази дискусия в последния месец, какво се случва? Мислех, че атакувате лидера, защото сте обидени от промените, които направихме. Сега обаче считам, че не е така. Следейки внимателни вашите позиции от телевизиите, разбирам, че вие не атакувате лидера в лично качество, а позицията на партията, атакувайки програмата, платформата, изразявайки позиции в защита на едрия бизнес, против битката с корупцията в нашите редици. Вие искате да промените посоката на партията и това минава през смяната на лидера. Споделям мое мнение, може да ми кажете след това, че не съм права ще се съобразя с вас.

Защо сега избуя публично този спор, при положение, че тези решения са взети преди година и половина от колективните органи НС и Конгрес. Аз съм сигурна, че днес в партията не спорите по тези въпроси. Членовете не спорят за това. Защо сега? От моя гледна точка това се случва сега, защото дадохме отпор на съществуващия модел на завладяната държава. Защото отказахме опозицията да бъде „нахранена“, с постове и пари за ръководството й, от управляващите и опитомена от Бойко Борисов, по примера на много други партии. Защото разклатихме сериозно управляващата коалиция и парламентарното мнозинство до степен да завалят оставки в парламента, защото с президента Радев заедно твърдо се обявихме за борба с корупцията по високите етажи на властта и застрашихме тази корупция. Защото дойде време да представим истинската алтернатива, а не поредната фалшива, създадена като политическо инженерство в нечии кабинети. Това, което ни се случва днес, е втората фаза. Опозицията не може да бъде опитомена и нахранена, значи трябва да бъде разбита. От нас, скъпи другарки и другари, и от хората които стоят зад вас в цялата страна сега зависи дали ще допуснем това.

На фона на всички тези сериозни въпроси, за темата и за държавата темата на Конгреса беше изместена към лидерския въпрос. Получих критики. Някои от тях много разумни. Не съм безгрешна, благодаря ви. Човек трябва да чува и да се коригира. Но някои от тези критики и препоръки не приемам категорично. Чух препоръка, че се очаква на този Конгрес да покажа как ще „направя партията конкурентоспособна на политическия пазар”. Оставам почти безмълвна пред това очакване. Левите идеи не се търгуват като стока и политиката не е пазар. Информираха ме през медиите, че днес ще се явявам на „тест” накъде ще „бутам” партията.

Уважаеми другари и другарки,

Скъпи българи, извън тази зала,

Ако усетите, че вашият партиен или държавен водач го е докарал дотам да се крие зад вас и ви бута, махайте го веднага, този човек не става. Лидерът стои отпред и води и поема първия удар, но само ако има зад гърба си единна, смела, силна и обща армия, нашата, БСП. Знам, че сте тази силна армия и ви благодаря за това. Чета заглавия „Клати ли се столът на Нинова“, „Ще оцелее ли председателят на БСП на конгреса?”

Уважаеми другарки и другари и скъпи българи, извън тази зала,

Ако усетите, че един лидер на партия или държава го е докарал до личното си оцеляване и се е фиксирал в това да си крепи стола, също веднага го махайте. Такъв човек ще ви предаде. Той ще направи недопустими компромиси, ще се съюзи и с дявола, за да спаси себе си.

Чух и призив да обединявам, а не да разделям. Разбира се, че силният лидер е този, който обединява, а не който разделя. Мога да ви обединя около общата ни цел да променим България, около това да бъдем непоколебими за тази цел, да не се огъваме и продаваме. Но не мога да обединявам около личните цели за използване на партията, за облагодетелстване, постове, пари и власт, за договорки и задкулисие. Това не го мога.

Питаха ме ще искам ли вот на доверие, за да се укрепя, даже такова е очакването от Конгреса. Не, разбира се. Няма да употребявам партията и да свикваме цял Конгрес, за да се крепя на поста си. Доказах, че не съм за пост, когато отказах поста председател на Народното събрание. Ако мислех за себе си, скъпи другарки и другари, щях да използвам случая в момента, при тази силна атака и отвън, и отвътре към мен, щях да подам оставка, да отидем на пряк избор от всички членове на партията и щях да го спечеля. Щях да се върна след два месеца и отново щях да съм председател, ако мислех за себе си. Но председател на какво? На една партия, в която два месеца вътрешнопартийни интриги и лобита са ровили сред вас в организациите. В една партия, която два месеца външни сили са ровили с мръсни ръце. На кой лидер му е нужда такава партия? Ето защо, не мислейки за себе си, а за партията ви казвам – нямам дребна амбиция за лична облага, за личен пост, но имам голяма амбиция да променим България. Аз мога това – да ви дам самочувствие, че можем да управляваме по-добре България, че вие сте победители, защото сте единствените, побеждавали някога партия ГЕРБ е тази държава. Аз мога да ви гарантирам, че няма да отстъпя от тази битка, че ще ви дам смелост, за да можете вие да я дадете на народа ни, но само ако сме заедно и единни. Не искам просто власт, искам този свят да се промени и не мога да го кажа по-добре от Николай Петев. Нашият поет ни напусна с една заръка: „Този свят трябва да се промени, защото не обича човека, защото българинът е унизен, защото иска всичко да продадем, защото иска да обичаме Русия нелегално, защото брои само богатите за хора, а бедните за население, защото подменя приятелства с предателства. Мислиш, че говориш с Христос, а той бил Юда. Защото мачка мечтите, защото изтрива свети неща, защото ни завива с нищета, защото ни зачерква паметта. Този свят трябва да се промени”. С вас можем да го направим.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

  1. мда, опасенията ми се оказаха верни. Нинова подкара през просото по най-бруталния начин. Прилича ми на Сюлейман паша под връх Шипка.

  2. Чорбарите плачат,искат нон стоп да плюскат,на всяка трапеза,дори на разбойническа! Нинова е велика и реална!

  3. Вчера ми хареса едно мнение – „не може в една партия да има комунисти, социалисти, социалдемократи, марксисти и милионери и тя да се смята за лява и единна“! Явно противоречие.

  4. СТАРИТЕ МУЦУНИ ТАКА И НЕ РАЗБРАХА ЧЕ В ЛИЦЕТО НА ДРУГАРКАТА ИМ НИНОВА ВСЪЩНОСТ СЕ ПОЯВИ ЕДИН “ НОВ ТОДОР ЖИВКОВ ВЪВ ФУСТА“ !!!-И ДВАМАТА С ХВАТКИ ПРЕЗЕХА ВЛАСТТА И СЕГА СА ЕДНОЛИЧНИ УПРАВНИЦИ НА ПАРТИЙНОТО ООД.
    ПРОСТРАННО КАКАНИЖЕНЕ НА ДРУГАРКАТА ПОКАЗА , ЧЕ ПРЕД ТЯХ СТОИ ЕДИН ИСТИНСКИ УЧЕНИК НА МАКИАВЕЛИ , В ЧИЯТО ПАЛИТРА ОТ ПАРТИЙНИ ТРИКОВЕ ИМА ВСИЧКО – ДЪРЗОСТ , АРОГАНТНОСТ, АЗИАТСКИ МУРАФЕТИ , ПРИТВОРСТВО И БЕЗОЧИЕ.-И КАКТО ВИНАГИ – КЛЕТВИ ЗА СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕТО…….

  5. Давай Нинова мачкай тая корумпирана паплач. Да напускат БСП и Бойко да ги прибере.

  6. nikoga staroto niama da pusne novoto samo promianata i otkrovenieto sa dvete nai neudobni protivnici na zkoravialata korupcia dushashta nashata strana i izgonila milioni za da otceleiat po niakakav na4in prava e ninova bez sredna klasa a samo s kraino bogati i kraino bedni stranata ni e obre4ena taka be i po jivkovo vreme imashe sredna klasa vsi4ki raboteha i biaha shtaslivi i si go spomniat s s maka no jivota minava vseki shte dade ot4et koi kakvo pravi i zashto go pravi to se vijda 25 procenta ot БСП sa ot al4nata i zakoraviala obshtnost na korupciata po iasno ne moje da bade bravo Ninova shapka ti svalia dano pove4e maldi rodolubci mileeeshti za stranata si iskat promiana kam po dobro s prezident rodolubec kato nashiat general RADEV

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.