Конгресът разпитва шефката на "Сикрет сървис" за опита за убийство на Тръмп

KRZACZYNSKI / AFP

Директорът на тайните служби на САЩ Кимбърли Чийтъл ще бъде подложена на изслушване в понеделник в Конгреса за неуспеха на нейната агенция при опита за убийство на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп по-рано този месец, пише Ройтерс.

Чийтъл трябва да се яви пред Комисията за надзор и отчетност на Камарата на представителите в 10 сутринта местно време (17:00 часа българско време), за да бъде разпитана от законодателите. Шефката на "Сикрет сървис" е изправена пред призиви за нейната оставка от висши републиканци, включително председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън и лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл.

В сряда директорът на ФБР Кристофър Рей ще се яви пред съдебната комисия на Камарата на представителите.

Стрелбата на 13 юли по време на предизборен митинг на открито в Бътлър, Пенсилвания, рани Тръмп в ухото, уби един участник в митинга и рани друг. Заподозреният стрелец, 20-годишният помощник в старчески дом Томас Крукс , беше убит от органите на реда.

Инцидентът разгневи законодателите, които казват, че заподозреният е успял да влезе в обсега на Тръмп на покрива на близката сграда поради пропуски в сигурността на агенцията на Чийтъл, която е натоварена със защитата на президенти и бивши президенти.

Съдебната комисия на Камарата на представителите заяви миналата седмица, че разполага с доказателства, че "Сикрет сървис" не е разполагала с необходимите ресурси за митинга на Тръмп поради недостиг на персонал, създаден от съперничещо предизборно събитие в Питсбърг с първата дама Джил Байдън и срещата на върха на НАТО, проведена дни преди това във Вашингтон.

Самият Доналд Тръмп каза в събота, че никой не го е предупредил за проблем в навечерието на митинга на бившия президент в Пенсилвания, когато е бил прострелян в ухото.

"Никой не го спомена, никой не каза, че има проблем. Щях да изчакам 15, те можеха да кажат да изчакаме 15 минути, 20 минути, 5 минути, нещо. Никой не каза", каза Тръмп в интервю за Fox News.

"Мисля, че това беше грешка", добави той. "Как някой се е качил на този покрив? И защо не е докладван?"

Washington Post съобщи в събота, че висши служители на американските тайни служби многократно са отхвърлили искания от охраната на Тръмп за повече жива сила и екипировка на събитията преди опита за убийство на 13 юли. Агенцията, която отговаря за защитата на Тръмп, отхвърли тези искания, заявявайки на моменти, че й липсват ресурси, пише вестникът, цитирайки хора, запознати с темата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка