Конезавод с благодарности за погасен пожар

ДП "Кабиюк"

Нива с овес от 75 дка изгоря при пожар край село Коньовец, който тази седмица избухна на територията на Държавно предприятие „Кабиюк“. Огънят беше предизвикан от волтова дъга, а комисия назначена от изпълнителния директор на конезавода Мартин Маринов днес е направила оценка на щетите.

Освен нивата, напълно са изпепелени и две помещения, които се използват за складове, съобщават от предприятието.

"Пораженията можеше да са много по-големи, но съм благодарен на всички колеги, които веднага се включиха в битката с огъня. 20 работници на Държавното предприятие, 7 наши служители  от Хиподрума, 12 доброволци от селото и служители на охранителна фирма бяха на терен. За да пресечем пътя на огъня, разорахме с наши машини няколко километра минерализовани ивици, изкарахме и две водоноски и челен товарач", обясни Маринов. Той каза, че в борбата със стихията са се включили и четири автомобила на Регионалната противопожарна служба.

"Целта беше да спрем огъня преди да е стигнал до жилищните сгради в района на предприятието и успяхме благодарение на добрата координация и бързата реакция на нашите служители и пожарникарите", коментира директорът на „Кабиюк“. Той благодари на всички, които са участвали в гасенето на пожара и каза, че обходите на територията на предприятието продължават и през почивните дни, за да не се стигне до нови запалвания заради сушата и високите температури.

От пресцентъра на ОДМВР Шумен оповестиха за опасния пожар и уточниха, че пламъците тръгнали след като клони на дървета при силни пориви на вятъра се преплели с електропреносната мрежа и се скъсал проводник. В същия ден е имало още 12 пожара в Шуменско.

Призовават се гражданите да подават сигнали на телефон 112, ако станат свидетели на запалвания, за да може пожарите да бъдат загасени преди да са нанесли големи щети.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България