Конзолите спасяват Формула 1?

Формула 1 най-сетне се завърна на истинската писта, но споменът за пандемията от коронавирус и импровизираният виртуален шампионат може да се окажат ключът към бъдещето на автомобилния спорт. През пролетта „кралските гонки“ организираха серия състезания по официалната игра F1 2020 с участието както на част от истинските пилоти, така и на звезди от футбола и други знаменитости. Това от една страна беше порив на отборите и състезателите да правят нещо, докато са принудително приковани по домовете си, но даде неочакван ефект.

От години Формула 1 губи аудитория най-вече сред по-младите – от 2008-а до 2017-а зрителите са намалели с 40%. А заменянето й с гонки пред екрана доведе до бум в популярността й онлайн. Общо 94 милиона зрители са проследили виртуалните състезания, 22 милиона от тях на живо. Увеличението на посещенията на профилите в социалните мрежи е с 30%, което лесно ще бъде превърнато в рекламни приходи от ентърпрайз с подобен бекграунд.

За целта обаче на спорта вече не са му нужни герои като старите кучета Себастиан Фетел, Люис Хамилтън, Кими Райконен и т.н. От споменатите само Фетел жертва от времето си да се пробва във виртуалните гонки и то неуспешно.

Вместо това на дневен ред са младоците, които са запалени геймъри, но освен това поддържат много посетени профили в социалните мрежи. Така например 22-годишният пилот на „Ферари“ Шарл Льоклер има 3,2 милиона последователи в Инстаграм и 489 000 в Twitch. Той обаче остана втори във виртуалния „сезон“ след връстника си от „Уилямс“ Джордж Ръсел, който беше новобранец миналата година и остана последен сред пилотите.

Определено се прочух повече с участието си във виртуалния шампионат, отколкото като „истински“ пилот“, признава британецът.

А Формула 1 побърза да направи подобрения по официалната игра, чрез която се надява да добави още към фенската си маса. Така например геймърите вече ще могат да създават собствен отбор, вместо да участват в състезанията с някой от сега съществуващите. Достъпни са вече опции като картина в картината, огледала за обратно виждане, симулатори на хибридните системи, а са добавени и две нови писти.

Коментари

Задължително поле