Конкурс за автентична сурвакница в Търговище

Общината осигурява награди за най-оригиналните

Конкурс за автентична сурвакница обявява Община Търговище. Той ще се проведе на 27 декември, Стефановден, на площадката за спорт и култура „Стадиончето“, където е разположена ледената пързалка. Началото е в 10.00 часа, съобщават от местната администрация.

В конкурса могат да участват деца от 7 до 10-годишна възраст. Изискването е те да са изработили самостоятелно сурвакницата, с която участват и да са ползвали естествени материали. Идеята е те да са изцяло в духа на българската национална традиция, като са съобразени с вярванията и наричанията за обичая Сурвакане.

От администрацията уточняват, че всеки участник може да се включи в конкурса само с по една сурвакница. Към нея трябва да бъде прикачена табелка с трите имена, годините, класа и училището на детето.

Сурвакниците ще бъдат оценявани, според богатство на мотивите и автентичността им, от тричленно жури. В него ще участват етнограф, художник и експерт от Община Търговище. Класираните от тях трима участници с най-оригинални конкурсни работи ще получат предметни награди.

Сурвакниците на всички пък ще бъдат разположени около елхата до ледената пързалка и ще останат там до 2 януари, допълват от общинската управа.

Коментари

Задължително поле