Самоубиецът от ДАНС е отвлякъл самолет през 1981 г.

Отчетоха рекордно ниска безработица във Варненска област

За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Двама ще лежат по 15 г. в затвора за зверското убийство на пенсионер Проникнали дрогирани в дома му да търсят пари, ограбеното проиграли на хазарт

Обявиха грипна ваканция във Велико Търново от 29 януари до 9 февруари включително

Смяна на стави по нов метод спестява кръвопреливане и съкращава периода на възстановяване

Полицията изсели над 1000 мигранти от северната част на Париж

Вдигат нов строеж върху съборената Картофена къща във Варна Върховният съд отмени ветото и задължи общината да одобри проекта

Шофьорка с 3,66 промила блъсна паркирала кола

Над килограм марихуана и старинни предмети иззеха в Пещера

СОС реши София да помогне на Перник заради водната криза (СНИМКИ)

11 мъже са задържани след скандал в Ботевград

От Борда по туризъм искат отлагане на данъчна наредба Н—18 да влезе в сила от 30 септември, предлагат от бизнеса

Представители на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР пристигат в София

Откраднали 70 мъртви пилета от контейнер

Конкурс за автентична сурвакница в Търговище Общината осигурява награди за най-оригиналните

Конкурс за автентична сурвакница обявява Община Търговище. Той ще се проведе на 27 декември, Стефановден, на площадката за спорт и култура „Стадиончето“, където е разположена ледената пързалка. Началото е в 10.00 часа, съобщават от местната администрация.

В конкурса могат да участват деца от 7 до 10-годишна възраст. Изискването е те да са изработили самостоятелно сурвакницата, с която участват и да са ползвали естествени материали. Идеята е те да са изцяло в духа на българската национална традиция, като са съобразени с вярванията и наричанията за обичая Сурвакане.

От администрацията уточняват, че всеки участник може да се включи в конкурса само с по една сурвакница. Към нея трябва да бъде прикачена табелка с трите имена, годините, класа и училището на детето.

Сурвакниците ще бъдат оценявани, според богатство на мотивите и автентичността им, от тричленно жури. В него ще участват етнограф, художник и експерт от Община Търговище. Класираните от тях трима участници с най-оригинални конкурсни работи ще получат предметни награди.

Сурвакниците на всички пък ще бъдат разположени около елхата до ледената пързалка и ще останат там до 2 януари, допълват от общинската управа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.