Проф. д-р Силва Андонова става национален консултант по интервенционална неврология

Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

Конкурс за нов шеф на БНТ обявява СЕМ

Съветът за електронни медии се събира днес, за да обяви конкурс за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ), съобщи пред „Труд“ Мария Стоянова, която оглавява медийния регулатор.

Стоянова припомни, че мандатът на настоящата шефка на обществената телевизия Вяра Анкова е изтекъл още през лятото. Вследствие парламентът прие поправки в Закона за радиото и телевизията, с които въведе нов текст. Според него директорът на БНТ може да остане на поста и след края на мандата си, докато СЕМ не избере друг на негово място.

„Конкурсът ще се проведе по нов правилник, който беше приет на 18 октомври. Преди това бе публикуван за обществено обсъждане“, обясни Мария Стоянова.

В правилата е записано, че шефовете на БНТ и БНР вече ще бъдат назначавани след 4 кръга. Първо е отсяването на кандидатите по документи. В следващия етап техните концепции се разглеждат по същество. После има изслушване и най-добре представилият се ще бъде избран.

Прогнозите са, че БНТ ще има нов генерален директор в първите месеци на 2017 година, като настоящата шефка Вяра Анкова има законова възможност да се кандидатира за трети мандат.

Източници на „Труд“ от електронните медийни среди обясниха, че моментът за конкурса не е избран случайно. Според тях зад процедурата стоят интереси на кръга около президента Росен Плевнелиев, който иска да добие влияние в БНТ. Затова се избирал период на политическа криза, в която да бъде назначен нов началник, послушен пред Плевнелиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.