Конкурс за нов шеф на БНТ обявява СЕМ

Съветът за електронни медии се събира днес, за да обяви конкурс за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ), съобщи пред „Труд“ Мария Стоянова, която оглавява медийния регулатор.

Стоянова припомни, че мандатът на настоящата шефка на обществената телевизия Вяра Анкова е изтекъл още през лятото. Вследствие парламентът прие поправки в Закона за радиото и телевизията, с които въведе нов текст. Според него директорът на БНТ може да остане на поста и след края на мандата си, докато СЕМ не избере друг на негово място.

„Конкурсът ще се проведе по нов правилник, който беше приет на 18 октомври. Преди това бе публикуван за обществено обсъждане“, обясни Мария Стоянова.

В правилата е записано, че шефовете на БНТ и БНР вече ще бъдат назначавани след 4 кръга. Първо е отсяването на кандидатите по документи. В следващия етап техните концепции се разглеждат по същество. После има изслушване и най-добре представилият се ще бъде избран.

Прогнозите са, че БНТ ще има нов генерален директор в първите месеци на 2017 година, като настоящата шефка Вяра Анкова има законова възможност да се кандидатира за трети мандат.

Източници на „Труд“ от електронните медийни среди обясниха, че моментът за конкурса не е избран случайно. Според тях зад процедурата стоят интереси на кръга около президента Росен Плевнелиев, който иска да добие влияние в БНТ. Затова се избирал период на политическа криза, в която да бъде назначен нов началник, послушен пред Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България