Консенсус, конкурентоспособност и кохезия са основните послания на Българското председателство на Съвета на ЕС

Министерският съвет одобри проект на Програма на Република България за Председателството на Съвета на Европейския съюз в началото на 2018 г. Документът определя политическата рамка и дефинира основните послания и конкретни теми, по които нашата страна ще работи през първата половина на следващата година. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Водещ принцип на работа по време на Председателството на България ще бъде запазването на единството и солидарността между държавите-членки. Като страна председател нашата страна ще отправи три основни послания:

Консенсус – с фокус сигурността, превенцията на радикализация, миграцията, правосъдието, бъдещето на Западните Балкани и устойчив интегриран подход за Дунавския и Черноморски регион;

Конкурентоспособност – с фокус Единен пазар, подкрепа на предприемачеството, малките и средни предприятия и стартиращите фирми, постигане на икономически растеж и създаване на работни места, задълбочаване на Икономическия и паричен съюз, устойчива околна среда, ефективен Енергиен съюз;

Кохезия – с фокус новата Многогодишна финансова рамка, инвестиции в растеж и заетост, бъдещето на Кохезионната политика след 2020 г. и Европейските структурни и инвестиционни фондове, опростяване и модернизиране на Общата селскостопанска политика и културно наследство.

С оглед постигане на максимално широк обществен консенсус, ще бъде стартиран обществен дебат с всички заинтересовани страни, в т. ч. Народното събрание, социално-икономическите партньори, академичната общност, неправителствени организации и широката общественост.

Правителството възложи на министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. да представи първия проект на програма в Парламента, да координира с Генералния секретариат на Съвета на ЕС списъка с досиета в края на Естонското председателство, които ще бъдат част от Програмата на България. До края на декември тази година окончателния текст на Програмата трябва да бъде внесен в Министерския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България