Консерватори искат от Тереза Мей да разкрие "сметката по развода" с ЕС

Хора от Консервативната партия на Великобритания поискаха от премиера на страната Тереза Мей да разкрие каква ще бъда сумата, която Великобритания ще плати за излизането си от Европейския съюз. Сумата е позната в британските медии като "сметката за развода".

Призивите идват, след като тази седмица се появиха слухове, според които сумата за Брекзит достига до 40 или 50 милиарда лири, съобщи британското издание "Индипендънт". Това се случва само ден преди Мей да пристигне в Брюксел за среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

На срещата двамата трябва да постигнат предварително съгласие по някои от по-важните условия за оттегляне на Лондон от Съюза. Сред тях са "сметката за развода", границата на Великобритания с Република Ирландия и правата на европейските граждани на територията на Обединеното кралство.

Сред хората, които се опитват да окажат натиск върху Тереза Мей, е Майкъл Хезелтайн - бивш вицепремиер и бивш лидер на Консервативната партия, някои народни представители и бивши министри. Вестникът припомня, че по-рано Юнкер определи насрочената за четвърти декември среща като нужна, за да се разбере дали наистина има напредък по Брекзит. Ако председателят на Европейския съвет прецени след разговорите с Мей, че Великобритания е постигнала напредък по най-важните въпроси от споразумението, той ще препоръча на съвета бъде поставено началото на преговори относно търговско споразумение с Лондон, нещо, което Великобритания отдавна иска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа