Вулкан изригна на малък остров в Япония Изригването не е причинило щети и няма жертви

Пожар от незагасена цигара евакуира жилищен блок в Перник, изгорял е 48-годишен мъж

Красимир Вълчев: 419 училища са в грипна ваканция, очаква се днес да бъде обявена в още учебни заведения

134 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции във Веаликотърновска област за година Най-много са вложените средства в промишлеността

Апаши разкостват монтанско село

Газови бутилки избухнаха в библиотеката на Лионския университет, сградата гори По първоначална информация има един пострадал

Жена загина при катастрофа край Варна

Вицепремиерът Марияна Николова към бизнеса: Нашето сътрудничество създава „добавена стойност“

Повдигнаха обвинение на двама за притежание на близо 5 килограма коноп

Националното ни малцинство в Сърбия може да използва женски фамилни имена по правилата на българския език

Дават две данъчни облекчения за деца с увреждания

Отменен полет за Барселона остави близо 200 пътници на Летище София

Адвокатът на Харви Уайнстийн отказа да го защитава

Заловиха невръстен крадец, измъкнал ловко 400 лева от магазин Хлапакът влизал в бакалията като отварял секретната ключалка, а на излизане отново заключвал

Министър Вълчев: През следващите десетилетия постъпващите на пазара на труда млади хора ще бъдат едва 2/3 от навлизащите в пенсионна възраст

Консервират за зимата римските разкопки край магистрала „Струма“

Четирите обекта от древното римско селище, които бяха открити при археологическите разкопки по трасето на автомагистрала „Струма“ край Благоевград, ще бъдат временно консервирани на място. Преместването им ще стане през следващата година.

Решението за съдбата на двете гробници, раннохристиянската черква, римската вила и банята бе оповестено на 9 октомври от министъра на културата Боил Банов. Четирите обекта трябваше да бъдат преместени на 20 метра от магистралното трасе и експонирани като музей на открито.

„Времето обаче се оказа недостатъчно“, призна ръководителят на проучванията доцент Здравко Димитров по БНР. „Основно, защото има много дълги и тежки процедури по съгласуване между националните институти, министерство на културата и АПИ“.

Затова започна зазимяване на обектите, финансирано от агенция „Пътна инфраструктура“, която е и възложител на проекта за тяхното преместване.

„Временната консервация се изпълнява бързо, тъй като става въпрос за покрития, временни, с навеси върху трайните структури, за да се запазят нещата по подобаващ начин“, посочи доцент Здравко Димитров.

Според него състоянието на ценните структури е добро въпреки факта, че проучването на терен приключи на 20 юли, а ангажиментът по охраната на обекта бе възложен на община Благоевград.

„Те са изключително добре на терена, така, както ги оставихме. В момента няма никакъв проблем да бъдат консервирани за зимата“, каза доц. Димитров.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.