Консервират за зимата римските разкопки край магистрала „Струма“

Цял римски град откриха археолози по бъдещето трасе на АМ“Струма“ край Благоевград

Четирите обекта от древното римско селище, които бяха открити при археологическите разкопки по трасето на автомагистрала „Струма“ край Благоевград, ще бъдат временно консервирани на място. Преместването им ще стане през следващата година.

Решението за съдбата на двете гробници, раннохристиянската черква, римската вила и банята бе оповестено на 9 октомври от министъра на културата Боил Банов. Четирите обекта трябваше да бъдат преместени на 20 метра от магистралното трасе и експонирани като музей на открито.

„Времето обаче се оказа недостатъчно“, призна ръководителят на проучванията доцент Здравко Димитров по БНР. „Основно, защото има много дълги и тежки процедури по съгласуване между националните институти, министерство на културата и АПИ“.

Затова започна зазимяване на обектите, финансирано от агенция „Пътна инфраструктура“, която е и възложител на проекта за тяхното преместване.

„Временната консервация се изпълнява бързо, тъй като става въпрос за покрития, временни, с навеси върху трайните структури, за да се запазят нещата по подобаващ начин“, посочи доцент Здравко Димитров.

Според него състоянието на ценните структури е добро въпреки факта, че проучването на терен приключи на 20 юли, а ангажиментът по охраната на обекта бе възложен на община Благоевград.

„Те са изключително добре на терена, така, както ги оставихме. В момента няма никакъв проблем да бъдат консервирани за зимата“, каза доц. Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България