82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Константин Илиев споделя „Думи извън сцената“ в Пловдив

Снимки: Николай Спасов

Организаторите на международния театрален фестивал  „Сцена на кръстопът“ отбелязаха 80-годишнината на големия български белетрист и драматург Константин Илиев със специална вечер в Камерната зала на Драматичния театър, където за забележителното му присъствие на сцената говориха актьори и театроведи. Бе представена и новата книга на Константин Илиев „Думи извън сцената“.  Художествено-документалната творба излиза от печат за премиерата в Пловдив благодарение на издателска къща „Жанет 45”.

Празникът в чест на достолепния юбилей на Константин Илиев продължава и утре, когато в Камерната зала на театъра от 19.30 часа ще бъде представен спектакълът „Великденско вино“. Интерпретацията на една от най-забележителните и играни творби на Константин Илиев е на театър „Възраждане“. Режисурата и сценографията са дело на Весела Василева и Борислав Тонев-Бъки. Ролите изпълняват Свежен Младенов и Йордан Ръсин. За творчеството на Константин Илиев е писано много, но най-силни са думите, които изричат хората, работили с драматургичните му текстове. Ето какво са написали те през годините някои от тях:

„Константин Илиев е враг на литературното говорене, лъжепоетичното изразяване. Но той не се уеднаквява и с последните тенденции за разбиване на словесния лъжебарок с нарочната употреба на жаргон и всекидневен говор. При него този процес е органичен. Той притежава изострен усет за лъжа и фалш. Неговата реч е лаконична, доведена до почти кодово звучене. Тя не се разбира лесно, нужен е ключ, а това е драматическият усет, трябва да бъдеш театрал, за да я разбереш.” ( Любен Гройс)

„Константин Илиев не е съдник. Повтарям – за мен той е летописец. Най-близко е до Чехов. Както тоя велик доктор, той следи симптомите, регистрира процесите на болестта, търси съпротивителните сили на организма и… може би… се старае да им помогне с някоя от противоотровите на изкуст вото. (…) Трудно се правят констатации от неговите анализи – те някак закономерно са все изпреварващи; процесите в живота все още зреят, а той вече е налучкал тяхната болезнена първопричина. (…) Константин Илиев цял живот пише едно произведение – дълго произведение с „продължение“ – и то е, както при повечето сериозни писатели, човешката комедия на времето, в което живеем. (Леон Даниел)

… Автобиографиите на личности като Константин Илиев са повече от интересни. Те са форма на отговор на въпроса какво свидетелство ще оставят „тези, на които времето дари дали щастливата, дали нещастна, но със сигурност уникална възможност да населяват не някоя въображаема, а една, колкото това и да противоречи на етимологията на понятието, „реална Утопия“. (Проф. Амелия Личева)

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.