Константин Проданов: Основна грешка през последните години е участието на АБВ във властта

Основна грешка през последните години е участието на АБВ във властта. Това каза новоизбраният лидер на АБВ Константин Проданов по време на Втората сесия на Втория конгрес на АБВ, цитиран от „Фокус“.

„За да можем да продължим уверено напред, трябва да погледнем назад за тези две година и половина, за да видим къде сбъркахме и от какво можем да се поучим. Не защото трябва да търсим виновници или изкупителни жертви, защото само ако сме пределно честни пред себе си и пред хората, можем да намерим морален импулс, за да искаме доверие за някаква промяна“, каза той. По думите му участието във властта на АБВ е легитимирало безобразието и безвремието на ГЕРБ. „България изгуби две години историческо време, което нямаме и не може да си позволим“, коментира той. По думите му бедността и корупцията са се задълбочили и страната ни е задлъжняла с нови милиарди. Според него грабежът на века е ограбването на КТБ.

Според него външната ни политика е била абсолютен провал. „Успяхме да се скараме с Русия, успяхме да провалим успешна кандидатура за шеф на ООН. Управляващите бетонираха усещането, че ръководят не суверенна държава, а подмандатна територия“, каза Проданов. По думите му реформи са направени само в пенсионната система. Той оцени участието на АБВ във властта като много високо, но отбеляза, че "една птичка пролет не прави". „Бих казал една лъжичка мед в касата с катран не стига“, допълни новият лидер на АБВ.

Проданов е категоричен, че АБВ трябва да се промени радикално: „Още сега искам да разсея внушенията, които някои имат. Радикализацията на идеите не означава залитане крайно в ляво“, каза той и отчете, че радикализацията не означава популизъм и обещания на едро. Проданов коментира, че от самото начало силата на АБВ е в това, че предлага смислени и работещи решения, а не непременно това, което хората искат да чуят. Според него трябва да се поговори за това какъв тип организация ще бъде АБВ оттук нататък.

„В организиционно отношение постигнахме много. Променената ситуация налага търсене на нови форми на комуникации с хората. Трябва да се върнем към синтеза на идеи отдолу нагоре и то със силно гражданско участие“, заяви новоизбраният лидер на АБВ. "Мисля, че много сериозно трябва да мислим за електронни допитвания до членската маса, до симпатизантите ни“, допълни още Проданов. По думите му АБВ трябва да се разграничи от ГЕРБ и да търси консолидация с лявото пространство. Според него не бива да има коалиция нито явна, нито тайна с ГЕРБ.

„В никакъв случай не искам това да звучи като заявка за вечна опозиция“, каза той и посочи, че всяка партия се стреми да бъде във властта, но това не може да става на всяка цена. Проданов посочи, че консолидацията в ляво трябва да продължи. Според него водещи трябва да бъдат принципите. Според него АБВ ще търси партньори в левия и центристкия спектър. Константин Проданов посочи, че потенциални партньори биха могли да бъдат представители на нефашизоидния патриотичен спектър, но всичко трябва да е на принципа на идейна основа, защото хората няма да им го простят.

Проданов заяви, че АБВ би трябвада се бори за забрана на приватизацията оттук нататък, докато държавата не докаже, че може да защитава обществения си интерес и посочи, че би внесъл такъв законопроект. Според него е необходим централизиран орган за провеждането на обществени поръчки и недопускане на офшорки за участие в тях, собственост на медии.

"Като лява партия трябва да водим безмилостна борба с експлоатацията. За мен тя е един от основните проблеми в България“, каза Константин Проданов, като отчете, че тази промяна на политическия модел започва от АБВ и тя може да стане само, ако променят себе си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика