На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Румяна Милова, дирекция „Паркиране и мобилност“ пред „Труд“: Въвеждаме нощен служебен абонамент за „синя зона“ в София Центърът за градска мобилност ще осигури патрул и паяк

Константин Проданов: Привикването на турския посланик в МВнР заради откритата му подкрепа за партия ДОСТ, не е достатъчна мярка

Константин Проданов (в средата). Снимка БТВ

Обтягането на отношенията между Европа и Турция ме безпокои. Още повече в контекста на това, което се случва в България и нашите избори. Тук се случва едно безпардонно грубо вмешателство на външна сила в нашата вътрешна политика. Това заяви пред БНТ председателят на Алтернатива  за българско възраждане и водач на листите на Коалиция „АБВ-Движение 21“ за 27-ми МИР-Стара Загора и  23 МИР – София  Константин Проданов. Той коментира и откритата подкрепа на  турския посланик за партия ДОСТ.

„Свидетели сме на участие на един чужд посланик, при това открито, в предизборната кампания на една определена политическа сила.Финансирането й отвън и явно, и тайно. Изработването за нея на клипове на чужд език и хиляди други неща, които са видими и които бодат очите. Въпреки, че през годините чуждите посланици се научиха да се държат у нас, все едно са в някаква подмандатна територия, но за такова грубо отношение в нашата скорошна история аз не се сещам. За мен проблемът тук е, че Холандия например си знае интереса, Франция застана на нейна страна, опълчиха се. А ние тук мишкуваме. Привикали сме били турския посланик и незнам какво си друго. Това са палиативни мерки, а проблемът е много сериозен“.

Проданов отговори на въпрос, свързан с възможността за построяване на бежански лагери от закрит тип, за мигрантите, които не получават легален статут. „Не съм съгласен по няколко причини. Направим ли един такъв лагер, след това ще трябва да направим още. Това много бързо ще официализира позицията към която ни тласкат, а именно да се превърнем в санитарен кордон за бежанци и мигранти между зоните на напрежение и Европа.Този статут за нас е неприемлив. Подходът трябва да бъде различен. На първо място трябва да се завърши оградата по границата, която първо ни излезе златна, и второ незнам защо се строи четири години, при положение, че унгарците построиха подобно съоръжение за шест месеца. Оградата трябва да се завърши така, че изобщо да не се допускат тези мигранти да влизат, а тези които вече са влезли, трябва да се положат максимално усилие да бъдат бързо репатрирани обратно, като подходът тук трябва да бъде държавата ни да не изчаква пасивно ЕС да сключи споразумение за реадмисия, както беше случая с Афганистан, защото това споразумение , което те подписаха е много беззъбо и не действа. Трябва да направим като Германия или Швеция, които подписаха собствени много по-стриктни споразумения с Афганистан и по тази линия вече връщат много по – активно мигранти. Дългосрочното решение е да се умиротвори Близкия изток. Трябва да спрем да изнасяме нататък демокрация и европейски ценности на върха на ракети „Томахоук“ и да се опитваме да ги демократизираме само защото имат някакви природни ресурси или са с интересно геостратегическо положение“.

Константин Проданов взе отношение и по размера на  минималната работна заплата, като инструмент за преодоляване на бедността и неравенството. По думите му в началото тя трябва да нараства дори с по-високи темпове от икономическия растеж, тъй като през годините е била задържана умишлено на много по-ниски нива от нормалното.

Председателят на АБВ бе призован за коментар и по отношение на санкциите срещу Русия. Според него те са неефективен инструмент, който не постига цели, но се отразява много негативно на икономиката на страни като България. Инструмент, срещу чието прилагане са възразили отдавна и  редица водещи европейски лидери.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.