на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Константин Проданов: Привикването на турския посланик в МВнР заради откритата му подкрепа за партия ДОСТ, не е достатъчна мярка

Константин Проданов (в средата). Снимка БТВ

Обтягането на отношенията между Европа и Турция ме безпокои. Още повече в контекста на това, което се случва в България и нашите избори. Тук се случва едно безпардонно грубо вмешателство на външна сила в нашата вътрешна политика. Това заяви пред БНТ председателят на Алтернатива  за българско възраждане и водач на листите на Коалиция „АБВ-Движение 21“ за 27-ми МИР-Стара Загора и  23 МИР – София  Константин Проданов. Той коментира и откритата подкрепа на  турския посланик за партия ДОСТ.

„Свидетели сме на участие на един чужд посланик, при това открито, в предизборната кампания на една определена политическа сила.Финансирането й отвън и явно, и тайно. Изработването за нея на клипове на чужд език и хиляди други неща, които са видими и които бодат очите. Въпреки, че през годините чуждите посланици се научиха да се държат у нас, все едно са в някаква подмандатна територия, но за такова грубо отношение в нашата скорошна история аз не се сещам. За мен проблемът тук е, че Холандия например си знае интереса, Франция застана на нейна страна, опълчиха се. А ние тук мишкуваме. Привикали сме били турския посланик и незнам какво си друго. Това са палиативни мерки, а проблемът е много сериозен“.

Проданов отговори на въпрос, свързан с възможността за построяване на бежански лагери от закрит тип, за мигрантите, които не получават легален статут. „Не съм съгласен по няколко причини. Направим ли един такъв лагер, след това ще трябва да направим още. Това много бързо ще официализира позицията към която ни тласкат, а именно да се превърнем в санитарен кордон за бежанци и мигранти между зоните на напрежение и Европа.Този статут за нас е неприемлив. Подходът трябва да бъде различен. На първо място трябва да се завърши оградата по границата, която първо ни излезе златна, и второ незнам защо се строи четири години, при положение, че унгарците построиха подобно съоръжение за шест месеца. Оградата трябва да се завърши така, че изобщо да не се допускат тези мигранти да влизат, а тези които вече са влезли, трябва да се положат максимално усилие да бъдат бързо репатрирани обратно, като подходът тук трябва да бъде държавата ни да не изчаква пасивно ЕС да сключи споразумение за реадмисия, както беше случая с Афганистан, защото това споразумение , което те подписаха е много беззъбо и не действа. Трябва да направим като Германия или Швеция, които подписаха собствени много по-стриктни споразумения с Афганистан и по тази линия вече връщат много по – активно мигранти. Дългосрочното решение е да се умиротвори Близкия изток. Трябва да спрем да изнасяме нататък демокрация и европейски ценности на върха на ракети „Томахоук“ и да се опитваме да ги демократизираме само защото имат някакви природни ресурси или са с интересно геостратегическо положение“.

Константин Проданов взе отношение и по размера на  минималната работна заплата, като инструмент за преодоляване на бедността и неравенството. По думите му в началото тя трябва да нараства дори с по-високи темпове от икономическия растеж, тъй като през годините е била задържана умишлено на много по-ниски нива от нормалното.

Председателят на АБВ бе призован за коментар и по отношение на санкциите срещу Русия. Според него те са неефективен инструмент, който не постига цели, но се отразява много негативно на икономиката на страни като България. Инструмент, срещу чието прилагане са възразили отдавна и  редица водещи европейски лидери.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.