В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Константин Терзиев и Димитър Балуков са новите почетни граждани на Елена

Новите почетни граждани на Елена за тази година са Константин Терзиев и Димитър Балуков, които бяха удостоени с високото звание на тържествена сесия на Общинския съвет.

Писателят Константин Терзиев е познато име в българската литература. Той написа и издаде забележителни книги, повечето удостоени с високи отличия, и почти всички свързани с родния му край. Книгата „Чорбаджиите“ / едно „експониране на страстите български в някогашна Елена“/ бе преиздадена наскоро с финансовата помощ на Община Елена, след като нейният автор спечели миналогодишния конкурс за подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението в община Елена. Първото издание от 1993 г. заедно с художествено-документалната биография „Стефан Стамболов“ са отличени с наградата за проза на Съюза на българските писатели.

Преди 17 години Константин Терзиев работи като старши експерт „Култура и вероизповедания” в Община Елена. По негова идея се учредява литературната награда и почетният знак „Стоян Михайловски”, с които биват удостоявани български писатели и публицисти с безспорни постижения в сатирата и философско-морализаторската и религиозна поезия и проза. Инициатор е за възстановяването на стародавната еленска традиция – поклонението до Къпиновския манастир, както и за провеждането на Събора на народните читалища в общината. Тези събития, намерили място в културния календар на общината по инициатива на Константин Терзиев доказаха своята жизненост и се утвърдиха като добри традиции и до днес.

Димитър Балуков има значителен принос за икономическото развитие на града и района, за създаване на поминък и работни места след 1965 г. Той е сред основоположниците на Завода за училищна мебел и пособия, който с годините се утвърждава като единствен в страната с подобна продукция и осигурява работа на стотици хора. Благодарение на неговите организаторски умения и способности през това време се изграждат обекти от важно значение за града и селата. Довършена е ж.п.линията Златарица-Елена, а веднага след откриването й е направена първата копка на комплекс „Елена“, създава се Завода за ремаркета след обединяването на две предприятия. Извършва се подмяна на уличното осветление в града с подземно, разширяване на читалищния салон и сцената, изгражда се новият водопровод от Бадевци до Елена и се водоснабдяват села от него.

Балуков продължава да помага на родния си град като зам.-председател на Окръжния народен съвет във В.Търново и когато е на партийна работа до 1990 година.

На тържествената сесия общинските съветници удостоиха с едностранен плакет талантливия музикант Станьо Станев заради изключителния му принос за развитието на художествената самодейност в общината и акад. Тодор Николов за изключителните му постижения и принос за съхранението и популяризирането на палеонтологичното наследство от района на град Елена.

Отличията на четиримата удостоени ще бъдат тържествено връчени по време на официалното откриване на Празника на град Елена на 21 май в двора на Даскалоливницата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.