Вapиaнт 1 се падна на матурата пo избиpаем предмет

Гаджев остава далеч от „Герена“

На 23 май 2018 да почерпят

Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

Санкционираха 55 граждани при специализирана полицейска операция в Павликени Образувано е едно бързо производство за нерегламентиран превоз на пътници

Брошури подготвят шведите за война Инструкциите ще бъдат изпратени до всички 4,8 млн. домакинства

10 милиона лева за реклама на туристически райони „Труд” и ведомството организират поредица от кръгли маси за спа индустрията

“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно, за да защитим данните на потребителите

Сотир Цацаров и Цецка Цачева се срещнаха с американския си колега Джеферсън Сешънс

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Константин Терзиев и Димитър Балуков са новите почетни граждани на Елена

Новите почетни граждани на Елена за тази година са Константин Терзиев и Димитър Балуков, които бяха удостоени с високото звание на тържествена сесия на Общинския съвет.

Писателят Константин Терзиев е познато име в българската литература. Той написа и издаде забележителни книги, повечето удостоени с високи отличия, и почти всички свързани с родния му край. Книгата „Чорбаджиите“ / едно „експониране на страстите български в някогашна Елена“/ бе преиздадена наскоро с финансовата помощ на Община Елена, след като нейният автор спечели миналогодишния конкурс за подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението в община Елена. Първото издание от 1993 г. заедно с художествено-документалната биография „Стефан Стамболов“ са отличени с наградата за проза на Съюза на българските писатели.

Преди 17 години Константин Терзиев работи като старши експерт „Култура и вероизповедания” в Община Елена. По негова идея се учредява литературната награда и почетният знак „Стоян Михайловски”, с които биват удостоявани български писатели и публицисти с безспорни постижения в сатирата и философско-морализаторската и религиозна поезия и проза. Инициатор е за възстановяването на стародавната еленска традиция – поклонението до Къпиновския манастир, както и за провеждането на Събора на народните читалища в общината. Тези събития, намерили място в културния календар на общината по инициатива на Константин Терзиев доказаха своята жизненост и се утвърдиха като добри традиции и до днес.

Димитър Балуков има значителен принос за икономическото развитие на града и района, за създаване на поминък и работни места след 1965 г. Той е сред основоположниците на Завода за училищна мебел и пособия, който с годините се утвърждава като единствен в страната с подобна продукция и осигурява работа на стотици хора. Благодарение на неговите организаторски умения и способности през това време се изграждат обекти от важно значение за града и селата. Довършена е ж.п.линията Златарица-Елена, а веднага след откриването й е направена първата копка на комплекс „Елена“, създава се Завода за ремаркета след обединяването на две предприятия. Извършва се подмяна на уличното осветление в града с подземно, разширяване на читалищния салон и сцената, изгражда се новият водопровод от Бадевци до Елена и се водоснабдяват села от него.

Балуков продължава да помага на родния си град като зам.-председател на Окръжния народен съвет във В.Търново и когато е на партийна работа до 1990 година.

На тържествената сесия общинските съветници удостоиха с едностранен плакет талантливия музикант Станьо Станев заради изключителния му принос за развитието на художествената самодейност в общината и акад. Тодор Николов за изключителните му постижения и принос за съхранението и популяризирането на палеонтологичното наследство от района на град Елена.

Отличията на четиримата удостоени ще бъдат тържествено връчени по време на официалното откриване на Празника на град Елена на 21 май в двора на Даскалоливницата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.