Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Терористична заплаха вдигна на крак полицията в Брюксел, българският посланик предупреди колегите си да отбягват центъра на града

Разширяваме двойно ГКПП „Калотина” (обзор) Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата

Доставят ново кухненско оборудване на патронажа в Елена

Общо 21 години затвор за извършители на грабеж с убийство на таксиджия в Николаево Апелативният съд във Велико Търново увеличи присъдата на единия от извършителите

Партиите пак не се разбраха за субсидиите (обзор) Социалистите обявиха, че нямат пари и дълга им ще бъде удържан от следващи траншове

Константин Терзиев и Димитър Балуков са новите почетни граждани на Елена

Новите почетни граждани на Елена за тази година са Константин Терзиев и Димитър Балуков, които бяха удостоени с високото звание на тържествена сесия на Общинския съвет.

Писателят Константин Терзиев е познато име в българската литература. Той написа и издаде забележителни книги, повечето удостоени с високи отличия, и почти всички свързани с родния му край. Книгата „Чорбаджиите“ / едно „експониране на страстите български в някогашна Елена“/ бе преиздадена наскоро с финансовата помощ на Община Елена, след като нейният автор спечели миналогодишния конкурс за подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението в община Елена. Първото издание от 1993 г. заедно с художествено-документалната биография „Стефан Стамболов“ са отличени с наградата за проза на Съюза на българските писатели.

Преди 17 години Константин Терзиев работи като старши експерт „Култура и вероизповедания” в Община Елена. По негова идея се учредява литературната награда и почетният знак „Стоян Михайловски”, с които биват удостоявани български писатели и публицисти с безспорни постижения в сатирата и философско-морализаторската и религиозна поезия и проза. Инициатор е за възстановяването на стародавната еленска традиция – поклонението до Къпиновския манастир, както и за провеждането на Събора на народните читалища в общината. Тези събития, намерили място в културния календар на общината по инициатива на Константин Терзиев доказаха своята жизненост и се утвърдиха като добри традиции и до днес.

Димитър Балуков има значителен принос за икономическото развитие на града и района, за създаване на поминък и работни места след 1965 г. Той е сред основоположниците на Завода за училищна мебел и пособия, който с годините се утвърждава като единствен в страната с подобна продукция и осигурява работа на стотици хора. Благодарение на неговите организаторски умения и способности през това време се изграждат обекти от важно значение за града и селата. Довършена е ж.п.линията Златарица-Елена, а веднага след откриването й е направена първата копка на комплекс „Елена“, създава се Завода за ремаркета след обединяването на две предприятия. Извършва се подмяна на уличното осветление в града с подземно, разширяване на читалищния салон и сцената, изгражда се новият водопровод от Бадевци до Елена и се водоснабдяват села от него.

Балуков продължава да помага на родния си град като зам.-председател на Окръжния народен съвет във В.Търново и когато е на партийна работа до 1990 година.

На тържествената сесия общинските съветници удостоиха с едностранен плакет талантливия музикант Станьо Станев заради изключителния му принос за развитието на художествената самодейност в общината и акад. Тодор Николов за изключителните му постижения и принос за съхранението и популяризирането на палеонтологичното наследство от района на град Елена.

Отличията на четиримата удостоени ще бъдат тържествено връчени по време на официалното откриване на Празника на град Елена на 21 май в двора на Даскалоливницата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.