Конституционалист оглавява ЦИК (обзор)

ГЕРБ предложиха бившия конституционен съдия Стефка Стоева за председател на ЦИК.

ГЕРБ отмъкна говорител от квотата на БСП в комисията

Социалистите се отказаха от досегашния си председател

ДПС и Патриотите губят по едно място

Конституционалист ще оглави Централната избирателна комисия. ГЕРБ номинира Стефка Стоева, чийто мандат в КС изтече през ноември. Кариерата на Стоева е изцяло свързана с изборния процес, тъй като преди да влезе в КС тя е работила 4-то отделение на ВАС. Управляващите отмъкнаха от БСП говорителя на Централната избирателна комисия Александър Андреев и го издигнаха от своята квота.

Четири от общо седем са новите лица, които номинира ГЕРБ за състава на ЦИК. Едно от тях е изборният анализатор и политолог проф. Димитър Димитров, който е преподавател в СУ “Св.Климент Охридски”. Той е предложен от НПО. Кандидатура на ГЕРБ е синът на проф. Александър Джеров - Мирослав Джеров. Останалите трима са досегашни членове на комисията - Мария Бойкинова, Йорданка Ганчева и Георги Баханов.

ДПС губи едно място в ЦИК и залага на досегашните си двама членове Севинч Солакова и Ерхан Чаушев. Отпада Метин Сюлейман.

“Атака” остава без свой представител в ЦИК. Досега те имаха зам.-председател Мария Мусорлиева. ВМРО залагат на досегашния си член Бойчо Арнаудов, а НФСБ издигат Таня Йосифова, преподавател от академията на МВР.

Още в сряда вечерта “Воля” и коалиции от партии “Реформаторски блок”, предложиха досегашните си членове Кристина Цанкова – Стефанова и Ивайло Ивков.

Последни своите кандидати обявиха от БСП. Социалистите не номинираха досегашния председател на ЦИК Ивилина Алексиева, която бе в от тяхната квота. От БСП предлагат Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева.

“Ще подкрепим без коментар номинациите на БСП, така поне ще им отпадне една от опорните точки, че изборите ще бъдат манипулирани”, каза по-рано председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според процедурните правила за избор на ЦИК, парламентът избира 4 членове – председател, двама зам.-председатели и секретар. Останалите 14 ще бъдат назначени от президента по предложение на парламентарно-представени партии и неправителствени организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика