Бойко Борисов пред Слави Трифонов: Ще предложа пак партийната субсидия да е 1 лев на глас Убеден съм, че има риск, но поемам ангажимент, заяви премиерът

Нова женска война във „Фермата“

Зарков: Алтернативата е само една – нови избори и хора, които да вдъхнат живот на българските демократични институции Когато народът абдикира от парламента, той няма смисъл да съществува

Тръмп непоклатимо подкрепя Рияд Няма да къса връзките, въпреки случая “Хашоги”

Ф-16 е най-добрият изтребител за България (обзор) Това ще засили стратегическото партньорство между САЩ и вашата страна, смята Н. Пр. Ерик Рубин

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъждат в Брюксел бъдещите отношения Великобритания -ЕС

Правителствена става детска мегаболница 300 000 деца на година се приемат за лечение в различни клиники у нас

Кога ДДС за услуга става 0%

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 ноември 2018

Борбата за по-чист въздух поражда и социален риск ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигурява работа за около 2000 миньори

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Елена Йончева: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин

Слагат таван на заемите според размера на дохода Може да затегнат правилата за обезпечение

Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъците

Фалшиви сайтове обират клиенти Парите на потребителите отиват в сметки в Китай

Конституционният съд даде ход на делото за оставката на Делян Добрев

Конституционният съд даде ход на делото за оставката на Делян Добрев.

През октомври депутати от „БСП за България“ внесоха искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционно на решението на Народното събрание, с което беше отхвърлена оставката на народния представител от ГЕРБ. В мотивите си вносителите посочват, че Народното събрание няма правомощия да откаже освобождаването на Добрев, а би следвало само да го потвърди.

Днес КС реши, че производството е по чл.149, ал.1,т.2 от Конституцията и се намира във фазата по допустимост. В мотивите си съдът изтъква, че актът на Народното събрание не е обнародван в „Държавен вестник“.

Публикуваме пълния текст на решението:

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

София, 12 декември 2017 г.

Конституционният съд в състав: Борис Велчев –председател, членове: Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев, Мариана Карагьозова-Финкова, Константин Пенчев, Филип Димитров, Таня Райковска, при участието на секретар-протоколиста Милена Петрова разгледа в закрито заседание на 12 декември 2017 г. конституционно дело № 8/2017 г., докладвано от съдия Константин Пенчев.

Производството е образувано по искане от 62-ма народни представители от 44-то Народно събрание за установяване на противоконституционност на парламентарния акт от 4.10.2017 г. на неприемане на проекта на решение за прекратяване на пълномощията на народния представител Делян Александров Добрев, като противоречащ на чл. 4, ал. 1 и ал. 2, чл. 48, ал. 3 и ал. 4, чл. 67, ал. 1 и ал. 2, чл. 72, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от Конституцията на Република България.

Производството е по чл.149, ал.1,т.2 от Конституцията и се намира във фазата по допустимост на искането.

За да се произнесе по допустимостта Конституционният съд взе предвид следното:

Искането е направено от субект, оправомощен по чл.150, ал.1 от Конституцията да сезира Конституционния съд и има за предмет акт на Народното събрание. Произнасянето по искането е в правомощията на съда. По него не е постановявано решение, нито определение за недопустимостта му. Искането съдържа изискуемите от чл.17, ал.1 от Закона за Конституционен съд /ЗКС/ и чл.18, ал.1 и 2 от Правилника за организацията и дейността на Конституционния съд /ПОДКС/ реквизити.

Актът е породил правни последици от момента на гласуването му в пленарно заседание на 4.10.2017 г., като пълномощията на Делян Добрев като народен представител не са прекратени, въпреки подадената оставка. Същият не е обнародван, в нарушение на разпоредбата на чл.88, ал.3 от Конституцията, съгласно която приетите от Народното събрание актове се обнародват в „Държавен вестник“ не по-късно от 15 дни след приемането им. Отстраняването на този недостатък е извън волята на сезиращия субект. Затова Конституционният съд приема, че в този случай искането за установяване на противоконституционност на необнародваното, но породило правни последици решение може да бъде допуснато за разглеждане по същество, като в срока за представяне на становище по искането председателят на Народното събрание изпълни задължението си по чл.77, ал.1, т.5 от Конституцията и го обнародва. В този смисъл е и определение от 5.08.1993 г. по к.д. № 17/1993 г. С него е допуснато за разглеждане по същество искането за установяване на противоконституционност на решение на Народното събрание, което е обнародвано след постановяване на определението.

С оглед изложеното съдът приема, че следва да се допусне искането на 62-ма народни представители от 44-то Народно събрание за разглеждане по същество. Като заинтересувани институции и лица следва да се конституират Народното събрание и народният представител Делян Александров Добрев.

Следва да се поканят да дадат писмени правни мнения по предмета на делото проф. д-р Васил Мръчков, проф. д-р Георги Близнашки, проф. д-р Снежана Начева и проф. д-р Пенчо Пенев.

С оглед гореизложеното и на основание чл.19, ал.1 ЗКС съдът

О П Р Е Д Е Л И:

Допуска за разглеждане по същество искането от 62-ма народни представители от 44-то Народно събрание за установяване на противоконституционност на парламентарния акт от 4.10.2017 г. на неприемане на проекта на решение за прекратяване на пълномощията на народния представител Делян Александров Добрев.

Конституира като заинтересувани институции и лица Народното събрание и народния представител Делян Александров Добрев.

Препис от определението да се изпрати на вносителя, който в 30-дневен срок може да представи допълнителни съображения по искането си.

Преписи от искането и определението да се изпратят на заинтересуваните институции и лица с указание в 30-дневен срок от получаването им да представят писмени становища. В същия срок председателят на Народното събрание следва да обнародва в „Държавен вестник“ оспорвания акт.

Отправя покана до проф. д-р Васил Мръчков, проф. д-р Георги Близнашки, проф. д-р Снежана Начева и проф. д-р Пенчо Пенев, които в 30-дневен срок могат да представят писмени правни мнения по делото.

Преписи от искането и определението да се изпратят на поканените.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Този гаф, за да не кажа това незаконно деяние, трябва да се запише на гърба на Цв.Цв. и Цвета Караянчева. Отговорност носят и колегите на Д.Добрев – областните координатори на ГЕРБ, които в мафиотски стил се обединиха в незаконно действие, много добре осъзнавайки, че може да се стигне до неприятни последици. Допускайки незаконно гласуване, те сториха и втора грешка, като не публикуваха решението на НС относно молбата на Д.Добрев. А повод за тази гавра със закона е пък предишно решение на НС то да гласува оставката на лицето, което писмено я е депозирало. Защо измислихте пък тази простотия, г-да депутати? Това е административен акт и може да мине без вашия глас! Само че тогава Физкултурникът нямаше да си разиграва коня!

  2. Препоръка на КС: „В 30-дневен срок председателят на НС трябва да обнародва в ДВ оспорвания акт“. Ама той беше икономиЗД, г-да съдии от КС! Какво разбира той от тези неща! А зам.председателят на НС , сега председател на същата институция, е инДЖИнер… Май че трябва да се добави към изискванията за заеманите постове клауза, че те трябва да бъдат юристи и да са завършили ЮФ на СУ, а не ВУЗ „Трите колиби“.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.