Дженифър Анистън показа как захвърля дрехите си

До 1200 лв. помощ за висшисти, които се върнат да работят в България

Бурята „Глория“ удари Испания с най-високата вълна в историята на Средиземно море (ВИДЕО)

Варненската апелативна прокуратура взе на спецнадзор делото за боклука от Италия

Турция инсталира термокамери на летищатa за проверка на новия коронавирус

Разкриха телефонна измама от миналия септември

Протест срещу данъчна наредба на жълтите павета

Великотърновският университет реализира амбициозен медиен проект

Хванаха администратор от прокуратурата в Търговище с 2,96 промила алкохол Срещу служителя тече бързо производство, вече е без работа

Тесен кръг близки и приятели изпращат акад. Благовест Сендов

„Опел“ блъсна пенсионер в Бургас

Нова улица и кръгови кръстовища в Бургас

Сърбия обмисля да помогне на България строежа на “Турски поток”

Девет години чества търновският клуб UN BESO

ГДБОП задържа мъж и жена за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в Русе

Конституционният съд отхвърли жалбата на омбудсмана срещу промени в Закона за МВР Преобразуването на договорите на част от служителите не противоречи на основния закон

Снимка: Архив

Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана на Република България за установяване на противоконституционност на параграфи 69 и 70 от Преходните и Заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи (обн., ДВ, бр. 81 от 14 октомври 2016 г.).

Решението е взето с 10 гласа и особено мнение на съдията Гроздан Илиев, който счита, че искането е недопустимо.

Става дума за преобразуването на договорите на част от служителите в МВР в такива по Закона за държавния служител, а на други – в трудови.

Според Мая Манолова промените противоречат на абзац трети от Преамбюла на Конституцията, който издига във върховен принцип „правата на личността, нейното достойнство и сигурност” и на абзац пети от Преамбюла, който изразява решимостта за създаването на правова държава, както и противоречат на чл. 4, ал. 1 и 2 от Конституцията, съгласно които Република България е правова държава и гарантира живота, достойнството и правата на личността. В допълнителни съображения по искането от 5.05.2017 г. омбудсманът обосновава и разбирането, че едностранното преформатиране на правния статус на служители в МВР съществено засяга имуществени и лични аспекти от техния живот, поради което противоречи на чл. 17 (право на собственост) и чл. 32 (право на личен живот) от Конституцията.

„Разпоредбите на § 69 и § 70 ПЗРЗИДЗМВР, с оглед на изложеното, са резултат на целесъобразност на законодателя, в чиято компетентност е да прецени по реда на кой закон да се уреждат правоотношенията на служителите в МВР, поради което те могат да бъдат разглеждани и преценявани относно тяхната целесъобразност, но не са противоконституционни“, заключава КС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. С тези разпоредби се създава противоречия между служителите с еднакъв статут различно заплащане .Освен че получават пенсия и заплата но за втори път МВР плаща осигуровки .
    Всичко е законно но не е морално но работодателя е правото си да ги освобождава и прекратява правоотношенията .

  2. Докато НОИ изпраща уведомителни писма шест месеца предварително на тези които им предстои от 0101.2018 да се пенсионират да си подготвят необходимите документи в също време в МВР продължават да се заемат работни места от служители с пенсия и заплата след навършена пределна въздраст и осигурителен стаж .

  3. Докато се допуска складажийте, домакините, шофьорите да получават заплати по-високи от инспектори и оперативен състав, ще има тотална демотивация и проформа изпълнение на задължения. Всъщност това е краят на министерството разядено отвътре заради сбърканата реформа на най- голямата специалистка Бъчварова.

    1. Склададжии, домакини и прочие по Кодекса на труда взимат около 510 лв. за длъжност. Но новоназначените по КТ, след преобразуването.взимат около 1000 основна. За това става въпрос.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.