Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Велико Търново”

Драгич: Просинечки обедини християни и мюсюлмани в Босна

На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Конституционният съд отхвърли жалбата на омбудсмана срещу промени в Закона за МВР Преобразуването на договорите на част от служителите не противоречи на основния закон

Снимка: Архив

Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана на Република България за установяване на противоконституционност на параграфи 69 и 70 от Преходните и Заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи (обн., ДВ, бр. 81 от 14 октомври 2016 г.).

Решението е взето с 10 гласа и особено мнение на съдията Гроздан Илиев, който счита, че искането е недопустимо.

Става дума за преобразуването на договорите на част от служителите в МВР в такива по Закона за държавния служител, а на други – в трудови.

Според Мая Манолова промените противоречат на абзац трети от Преамбюла на Конституцията, който издига във върховен принцип „правата на личността, нейното достойнство и сигурност” и на абзац пети от Преамбюла, който изразява решимостта за създаването на правова държава, както и противоречат на чл. 4, ал. 1 и 2 от Конституцията, съгласно които Република България е правова държава и гарантира живота, достойнството и правата на личността. В допълнителни съображения по искането от 5.05.2017 г. омбудсманът обосновава и разбирането, че едностранното преформатиране на правния статус на служители в МВР съществено засяга имуществени и лични аспекти от техния живот, поради което противоречи на чл. 17 (право на собственост) и чл. 32 (право на личен живот) от Конституцията.

“Разпоредбите на § 69 и § 70 ПЗРЗИДЗМВР, с оглед на изложеното, са резултат на целесъобразност на законодателя, в чиято компетентност е да прецени по реда на кой закон да се уреждат правоотношенията на служителите в МВР, поради което те могат да бъдат разглеждани и преценявани относно тяхната целесъобразност, но не са противоконституционни”, заключава КС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. С тези разпоредби се създава противоречия между служителите с еднакъв статут различно заплащане .Освен че получават пенсия и заплата но за втори път МВР плаща осигуровки .
    Всичко е законно но не е морално но работодателя е правото си да ги освобождава и прекратява правоотношенията .

  2. Докато НОИ изпраща уведомителни писма шест месеца предварително на тези които им предстои от 0101.2018 да се пенсионират да си подготвят необходимите документи в също време в МВР продължават да се заемат работни места от служители с пенсия и заплата след навършена пределна въздраст и осигурителен стаж .

  3. Докато се допуска складажийте, домакините, шофьорите да получават заплати по-високи от инспектори и оперативен състав, ще има тотална демотивация и проформа изпълнение на задължения. Всъщност това е краят на министерството разядено отвътре заради сбърканата реформа на най- голямата специалистка Бъчварова.

    1. Склададжии, домакини и прочие по Кодекса на труда взимат около 510 лв. за длъжност. Но новоназначените по КТ, след преобразуването.взимат около 1000 основна. За това става въпрос.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.