Контраадмирал Кирил Михайлов пое командването на ВМС

С предаване на националното знаме и на командирската сабя пред строя на бойния ни флот контраадмирал Кирил Михайлов пое командването на Военноморските сили от своя предшественик вицеадмирал Митко Петев. Тържественият военен ритуал, който се провежда за пръв път, беше уважен от морски офицери, представители на държавната и местна власт, на академичната общност и от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

„Пожелавам Ви с крепката си десница да държите сабята и командирството на Военноморските сили на Република България“, заяви вицеадмирал Петев. Контраадмирал Михайлов обеща да вади сабята тогава, когато има причина и да я държи здраво, докато не постигне целите и задачите, поставени от командирите и началниците му. След напускане на Военноморските сили вицеадмирал Митко Петев става военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и на ЕС.

Самият генерал Андрей Боцев посочи, че за 4 годишното си управление на военния флот вицеадмиралът като отлично подготвен офицер е изпълнил с чест всички задачи и цели, като се е борил неуморно за повишаване авторитета на ВМС.

За контраадмирал Михайлов началникът на отбраната каза, че също е отличен офицер, но пред него е високо вдигната летвата от предшественика му. В трогателната си раздяла с флота вицеадмирал Митко Петев припомни, че преди 4 години е поел командването му с три приоритета - професионализъм на море, отговорност и инициативност, родолюбие и морски традиции. Той благодари на всички от личния състав - офицери, старшини и матроси и им пожела да продължават да пазят моряшката чест. За Варна флотът е неразделна част от обществената и социална култура, каза Петев.

Контраадмирал Михайлов заяви, че курсът пред флота е ясен и трябва да се продължи напред по трудния път на развитието и модернизацията. Той изрази увереност, че ще вдигне флага на новите патрулни кораби. Очаква се и доставката на два противоминни кораба и изграждането на център за противоминна борба, които да гарантират чисти фарватери на страната.

Коментари

Задължително поле