Конфискуват колата на мъж, помогнал на нелегално пребиваващ кюрд

Съдът в Разград конфискува автомобил, с който е транспортиран нелегално влязъл у нас кюрд. Отнемането на колата „Мазда” на Ергюн Хасан (40г.) стана, след като той сключи споразумение с прокуратурата по обвинението, че е подпомогнал незаконно пребиваващия у нас турски гражданин  Бюлент Мерал (37г.). Наказанието на българина Хасан е 9 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Както „Труд” съобщи, турският гражданин беше засечен в колата на Ергюн в Разград миналата седмица. Шофьорът не включил светлините и го спрели за проверка, при която било установено, че возещият се в автомобила турски гражданин е нелегално пребиваващ. Нямало данни той да е влязъл у нас през граничен пункт.

Кюрдът споделил, че преминал границата пеша срещу 31 октомври. Според неговата версия стигнал с автобус до Силистра. Там се чудел какво да прави и потърсил помощ от познат в Германия, при когото трябвало да отиде. Той го насочил към Хасан от Разградско, който отишъл да го прибере от Силистра и да уреди заминаването му за Германия. Услугата струвала 250 евро. По споразумението съдът обаче отне парите от заработката в полза на държавата.

Незаконно пребиваващият Бюлент Мерал пък се ожалил, че останал без препитание и потърсил път към Германия. Той също сключил споразумение и е осъден на 6 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Трябва да плати и глоба от 100 лева.

Пътят му към мечтаното от него спасение в Европа обаче свърши в Разград. Той е предаден на миграционните служби, които трябва да организират връщането му в Турция.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България