Концерт на открито на Държавната опера дава начало на тържествата за Съединението на България в Пловдив

Концерт на Държавната опера в Цар Симеоновата градина на 5 септември от 19.30 часа ще постави началото на тържествата и честванията на 132-годишнината от Съединението на България и Празника на Пловдив.

Пловдивската филхармония и прочутият ни цигулар проф. Мичо Димитров ще изпълнят произведения на Моцарт, Майковски, Респиги, Бокерини, Бах, Йохан Щраус и Пиацола под палката на диригента Диан Чобанов.

Навръх Шести септември ще се проведе 42-ият международен мемориален маратон „Съединение”, чийто старт ще бъде даден на площада в град Съединение в 9.30 часа.

Награждаването на победители пък е от 12 часа на площад „Съединение” в Пловдив, където е и финалът на 21-километровия пробег. Два часа по-рано пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествен молебен в катедралния храм „Света Богородица”, а след края му ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов.

В парк „Лаута” в 12 часа започва концертът на музикантите от фолклорен оркестър Канарите” с ръководител Атанас Стоев, а на сцената на площад „Стефан Стамболов” пред общината по същото време ще се вихрят Духов оркестър-Пловдив, Биг Бенд-Пловдив и солисти.

Възстановката на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“ започва пред Военния клуб на площад „Централен” в 19 часа, когато при вход свободен в зала „Колодрума” е началото на концерта от турнето „One Love Tour“ с участието на изпълнители от България и Македония - Криско, Слаткаристика, Гери – Никол, Тони Зен, Ъпсурт, DJ Гоце и др.

В 19.45 часа в Регионалния исторически музей ще бъде официално открита изложбата „Непознатата война“, а кулминацията на честванията е тържествената заря-проверка на площад „Съединение” от 20.30 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура